Home - Actueel - Noodhulp - Verwoeste dam vormt veelvuldige risico’s in Oekraïne

Verwoeste dam vormt veelvuldige risico’s in Oekraïne

De verwoesting van de Kahkovka dam op 6 juni was een schok niet alleen voor de gemeenschappen die stroomafwaarts van het reservoir wonen, maar voor de hele wereld. Het is een enorme escalatie in een oorlog die ondertussen ruim een jaar bezig is.

 

Veelvuldige risico’s

Nog steeds zijn er experts voorzichtig aan het kijken wat de gevolgen van de dam doorbraak zijn voor de nabijgelegen kerncentrale, die door het reservoir gekoeld werd. Ondertussen noemde Oekraïnse president Zelensky de aanval ecocide: een door mensen gemaakte natuurramp.

Naast overstromingen hebben de mensen in de regio van de Dnipro rivier te maken met een sterk tekort aan drinkwater; het reservoir leverde water aan meer dan 700.000 mensen. Watervervuiling is momenteel een groot risico. Bovendien kan de waterkrachtcentrale bij de dam minder elektriciteit opwekken, wat nu al zorgt voor stroomstoringen in de hele regio.

Naast gebouwen raken de overstromingen ook duizenden hectares aan landbouwgrond. Voedsel is al veel moeilijker om bij de mensen te krijgen sinds de start van de oorlog; één op de drie gezinnen in Oekraïne ervaren momenteel voedselonzekerheid. Deze overstromingen maken zo een slechte situatie nog erger. Bovendien zijn er rapporten van landmijnen die door het water meegetrokken worden naar nieuwe plekken. Zo zijn er veelvuldige risico’s en gevolgen van de aanval op de dam.

 

Wat doet ActionAid?

Topprioriteiten voor de regio zijn water, voedsel, evacuatie en hygiëne. Wij steunen een aantal lokale organisaties (Vostok-SoS, Girls, Legalife en Insight) die geleid worden door vrouwen en jonge mensen. Zij houden zich bezig met de evacuatie en het verplaatsen van mensen in vluchtelingenkampen naar andere regio’s. Verder bieden zij noodhulp in de vorm van contant geld, pakketten met onder andere voedsel, medicijnen en waterzuiveringstabletten, en wat nog meer nodig is. Wij hopen zo 5000 mensen te kunnen bereiken.

De organisaties waarmee wij werken bieden naast directe steun ook psychologische ondersteuning en informatie om gendergerelateerd geweld tegen te gaan. Vrouwen en meisjes die zich moeten verplaatsen lopen een hoog risico op seksueel en gendergerelateerd geweld. Organisaties die lokaal zijn en door vrouwen geleid worden, bieden de hoogste kans om de risico’s te verminderen en vrouwen die bijvoorbeeld door de oorlog hun baan kwijt zijn weer erbovenop te helpen.

Steun ons noodfonds!

Ja, ik doneer