Home - Actueel - Vrouwenrechten - Devika Partiman: ‘De aanwezigheid van vrouwen verandert de politiek’

Devika Partiman: ‘De aanwezigheid van vrouwen verandert de politiek’

Devika Partiman richtte in 2017 Stem Op Een Vrouw op, een stichting die strijdt voor meer vrouwen in de politiek. Nu is zij directeur van deze stichting. Daarnaast zit Devika in onze Raad van Toezicht. Sinds er onverwachts weer Tweede Kamerverkiezingen voor de deur staan, vroegen we haar voor onze nieuwsbrief om meer te vertellen over de stichting en hoe ze tegen vrouwen in de politiek aankijkt die zelf misschien niet feministische idealen nastreven.

 
Credit: Rebekka Mell

Wat doet Stem Op Een Vrouw nu de verkiezingen er weer aan komen?

“De meeste mensen kennen ons van de Stem op een Vrouw stemcampagnes. In verkiezingstijd roepen we mensen op om slim op een vrouw te stemmen. Dat houdt in: niet automatisch op de eerste vrouw op de lijst, maar lager – op een vrouw die zonder die voorkeurstem misschien niet verkozen wordt. Bij grote verkiezingen zoals de Tweede Kamer kan je naar peilingen kijken; rond en lager dan het gepeilde aantal zetels staan die vrouwen voor wie het echt spannend is. Door hen ‘omhoog’ te stemmen, krijg je daadwerkelijk meer vrouwen verkozen. We willen dat kiezers zich verdiepen in de vrouwen die er op de lijst staan, en kijken: welke politica past bij mijn idealen? Op die manier worden mensen meer politiek betrokken en dat vinden we heel belangrijk.”

Naast de stemcampagnes hebben jullie nog een aantal projecten, kun je me daar iets over vertellen?

“We doen van alles om te stimuleren dat meer vrouwen politiek actief worden en blijven. We geven trainingen, organiseren netwerkevenementen, bieden mentorschap, lobbyen en doen onderzoek. In onze mentorprogramma’s koppelen we meiden en vrouwen met politieke interesse aan vrouwelijke politici die fungeren als mentoren. Via workshops brengen we vrouwen praktische politieke skills bij zoals debatteren en campagnevoeren. Ook hebben we een training ontwikkeld over omgaan met online haat, wat helaas hard nodig is. Op onze netwerkevenementen kunnen vrouwen ervaringen uitwisselen. Heel belangrijk, want daar zien zij dat dat de dingen waar zij tegenaan lopen voor heel veel anderen herkenbaar zijn. Als er bijvoorbeeld vaak door je heen gepraat wordt, kan het helpen om te leren dat dit vaker bij vrouwen gebeurt. Dat het niet aan jou persoonlijk ligt. Daardoor voel je je gesterkt.”

Maar niet alle vrouwen in de politiek strijden toch voor een progressieve, feministische maatschappij?

“Stem op een Vrouw maakt zich hard voor de positie van vrouwen in de politiek, ongeacht partijkleur. Ik ben zelf links, maar ik sta voor vrouwen in de politiek van alle oriëntaties. Nee, niet alle vrouwen dragen bij aan de strijd van vrouwen en het feminisme. Soms zelfs het tegenovergestelde. Maar ze zijn in élke partij nodig voor het doorbreken van de mannelijke norm. Op sommige momenten zie je dat heel helder. Zoals bij de recente stemming over het afschaffen van de 5 dagen bedenktijd bij abortus. De PVV heeft 17 zetels in de Tweede Kamer, waarvan vier vrouwen. Alle vier stemden zij vóór het afschaffen van de bedenktijd. Van de dertien PVV-mannen stemden er maar liefst negen tegen.

“Het is natuurlijk soms lastig om verder te kijken dan een individu. Maar onderzoek toont duidelijk aan dat representatie werkt. Als je één individuele vrouw van kleur uitlicht die niet tegen racisme opkomt, is het makkelijk om te zeggen: zie je wel, het werkt niet. Maar als je kijkt naar álle vrouwen van kleur in de politiek, dan kaarten zij gemiddeld veel vaker racisme aan dan witte collega’s. De aanwezigheid van vrouwen verandert de politiek, de partijcultuur, de onderwerpen die worden behandeld en het laat aan andere vrouwen zien dat ook zij de politiek in kunnen gaan.”

Krachtige woorden van Devika. Toch hebben we allemaal maar één stem. Daarom zal ActionAid ook deze verkiezingen weer de Feministische Partijwijzer uitbrengen, zodat je niet alleen op de juiste vrouw kan stemmen, maar ook de juiste partij voor jou.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je aan voor de nieuwsbrief