Home - Ons werk - Organisatie - Raad van Toezicht
Hibaq en Nimco uit Somaliland © Karin Schermbrucker/ActionAid

Raad van Toezicht

De Raad van Toezicht van ActionAid Nederland bestaat momenteel uit zeven professionals die zich onbezoldigd inzetten voor de organisatie. De Raad van Toezicht is werkgever voor de directie, adviseert de directie en houdt op hoofdlijnen o.a. toezicht op (opstellen van en verantwoorden over) strategie, beleid en financiën. Daarnaast stellen de leden van de Raad van Toezicht actief hun netwerk ter beschikking, in het belang van de werkzaamheden van ActionAid.

Leden van de Raad van Toezicht worden benoemd voor een termijn van 3 jaar, waarna herbenoeming voor een tweede termijn mogelijk is. De leden van de Raad van Toezicht worden gekozen op basis van een visie op het collectief én individuele profielen.

Jaarlijks evalueert de Raad van Toezicht haarzelf en geven de individuele leden allen een verklaring af waaruit blijkt dat geen sprake is van belangenverstrengeling. Tevens voert een selectie van de Raad van Toezicht 2 maal per jaar een management review gesprek met de directeur.

Ans Zwerver (voorzitter)

Ans Zwerver heeft zich jarenlang, als Senior Resident Director van National Democratic Institute (NDI), ingezet voor Good Governance, Rule of Law, Elections, Political Parties en Women’s rights in Sudan, Afghanistan en Myanmar. Ook heeft ze als EU lange termijn verkiezingswaarnemer de verkiezingen in o.a. Malawi, Tanzania, Afghanistan, Ethiopië waargenomen. Ze heeft veel ervaring in politieke communicatie, INGO’s, interculturele communicatie, duurzame ontwikkeling en verkiezingen. Van 1995 tot 2003 was zij Eerste Kamerlid voor GroenLinks. Momenteel is ze vrijwilliger/partner bij Museum Beelden aan Zee (onbezoldigd) en doet ze incidenteel internationale consultancy klussen.

Hans van Egdom (penningmeester)

Hans van Egdom is accountant en historicus. Hij werkt als senior beleidsmedewerker bij het Ministerie van Financiën waar hij zich bezig houdt met internationale fiscale zaken. Vanuit die functie is hij voorzitter van een internationale werkgroep van de OECD die zich bezighoudt met de verdeling van (belastbare) winsten van multinationale ondernemingen. Naast zijn hobby fotografie is hij voorzitter van de rekenkamercommissie Leiden-Leiderdorp.

Marjorie Henny (vice-voorzitter)

Marjorie is op dit moment werkzaam als directeur van Vialegis, een internationaal rekruteringsbureau gespecialiseerd in legal, tax & compliance recruitment. Naast het leiding geven is zij betrokken bij het adviseren van lokale en internationale organisaties op strategisch niveau met betrekking tot de inrichting van hun juridische en fiscale afdelingen. Eerder was Marjorie werkzaam als juridisch adviseur in de personen- en familierechtpraktijk en het ondernemingsrecht en als ondernemer binnen diverse sectoren. Zij heeft Nederlands recht, privaatrecht en strafrecht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam gestudeerd.

Maarten van Heems

Maarten is managing partner bij BKB, een campagnebureau gespecialiseerd in maatschappelijke thema’s. Hij werkt(e) als strateeg aan projecten als de Nacht van de Vluchteling, Movember en Veteranendag. Daarnaast geeft hij campagnetrainingen aan politici en activisten in opkomende democratieën, zoals Tunesië, Egypte, Oekraïne en Mali. In dat laatste land woonde en werkte hij van 2014 tot 2016. Hij was er actief voor RAIN, een NGO op het gebied van water. En hij schreef er het boek ‘Hallo mijn slaaf, alles goed?’.

Karen Lampe

Karen is verantwoordelijk voor het diversiteits- en inclusiebeleid van Deloitte Nederland, met gendergelijkheid als focusgebied. Voorheen was zij directeur van Missing Chapter Foundation en Number 5 Foundation en innovatie- en impact expert bij Oxfam Novib in Nederland. Tijdens haar jarenlange verblijf in Indonesië, Singapore en Zwitserland was zij bij Duitse ontwikkelingsorganisatie GIZ verantwoordelijk voor projecten op het gebied van gezondheidszorg. Daarnaast was zij medeoprichtster en ruim tien jaar lang bestuurslid van de Temple Garden Foundation in Cambodja. Momenteel is zij ook bestuursvoorzitter van stichting SintvoorIeder1, wat jaarlijks ruim 25.000 kinderen in armoede helpt aan een feestelijke decembermaand.

Anne van Marwijk

Anne is adviseur in monitoren, evalueren en leren. Ze adviseert in het vormgeven van leerprocessen, voert evaluaties uit en traint in het gebruik van verschillende evaluatiemethoden, meestal met een sterk participatief en narratief karakter. Ze werkt voornamelijk aan sociale vraagstukken in complexe contexten, zoals migratie en rechten van vrouwen en kinderen. Sinds eind 2022 werkt Anne als Senior Impact Consultant bij Sustainability & Impact Services, onderdeel van Grant Thornton. Van 2014 tot 2022 maakte ze onderdeel uit van Perspectivity, een collectief van freelance facilitators van complexe maatschappelijke vraagstukken.

Devika Partiman

Devika Partiman is oprichter en bestuurder van stichting Stem op een Vrouw, een stichting die zich inzet om meer vrouwen verkozen en politiek actief te krijgen. Met deze stichting timmert zij zich in om te zorgen dat de stem van alle vrouwen en meisjes in Nederland gehoord wordt. Naast haar werk bij Stem op een Vrouw werkt ze als dagvoorzitter, spreker en adviseur voor fondsen, maatschappelijke organisaties en bedrijven. Tot slot is ze bestuurslid bij feministisch literatuurfestival Zus ’n Zo, bij Nederland Wordt Beter, een stichting die zich inzet voor educatie en bewustwording over het koloniale en slavernijverleden, en is ze ambassadeur van Atria – kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis.

Wietse Potiek

Wietse werkt als hoofd van de bedrijfsvoering bij de Stichting Koninklijke Defensiemusea, de koepelorganisatie van vier musea die gezamenlijk het rijksmuseum voor militair erfgoed vormen. Eerder heeft Wietse ervaring opgedaan als projectmanager HR, logistiek en Finance in de humanitaire sector. Hij werkte vijf jaar voor Artsen zonder Grenzen, gaf daar leiding aan veranderprocessen en werd uitgezonden naar o.a. Tadzjikistan, Papoea Nieuw Guinea en de Centraal Afrikaanse Republiek. Wietse was eerder initiatiefnemer van de Academie voor Zelfstandigheid en directeur en programmamanager bij Stichting Epkis, die zich richt op emancipatie en participatie van kwetsbare groepen. Wietse heeft een juridische achtergrond en expertise in finance en integriteit.

Marit Maij (directeur/bestuurder)

Marit is de directeur/bestuurder van ActionAid Nederland. Zij vervult tevens een aantal nevenfucties. Zo is zij lid van het bestuur van FSC Nederland (onbezoldigd en namens AANL), lid van de Raad van Advies van Nederland Maakt Impact (onbezoldigd en namens AANL), lid van de Raad van Toezicht van het Samenwerkingsverband VO Regio Leiden (bezoldigd), bestuurslid van de Nederlandse Afdeling Société des membres de la Légion d’Honneur (onbezoldigd) en Voorzitter van Taal aan Zee (onbezoldigd).

Lees ook: ActionAid's strategische prioriteiten

Pagina aangepast op 2 april 2024