Home - Actueel - Vrouwenrechten - 10 x stemhulp voor meer gelijkheid

10 x stemhulp voor meer gelijkheid

Na een jaar vol extreme weerpatronen, klimaatrampen en een groeiende roep om een duurzame toekomst en nieuw bestuur is het de ideale tijd voor een systeemverandering met vooruitstrevend leiderschap.

Onze (buitenland)politiek bepaalt mede hoe we met elkaar en de planeet omgaan. Daarom roept ActionAid politici nu op om het goede voorbeeld te geven door welzijn boven welvaart te plaatsen. Dat bevordert niet alleen de positie van vrouwen wereldwijd, maar kan een algehele kentering richting meer gelijkheid in beweging zetten.

 

Met de campagne ‘Wat is nou echt belangrijk’ luiden wij de noodklok voor meer feminisme in de politiek. Hierbij roepen we politieke partijen op om meer vanuit feministische waarden te regeren. Of met andere woorden: vanuit wat mensen écht belangrijk vinden (een goede gezondheid, gelijkheid, liefde, vrede en vrijheid).

Steeds meer initiatieven maken een vuist voor feminisme in de Kamer en de politiek. De afgelopen weken verschenen meerdere kieswijzers met een focus op gendergelijkheid, duurzaamheid en klimaat. Een heel goed teken, want elke wijzer richt zich net op een ander aandachtsgebied en zo gaan we straks breed geïnformeerd naar de stembus. Benieuwd? Deze feministische en duurzame stemwijzers en soortgelijke initiatieven staan nu online:

  1. Stemmen met aandacht voor klimaat, duurzame economie en gendergelijkheid. Onze Feministische Partijwijzer is een handig kompas voor kiezers die voor een eerlijke wereld en positieve verandering willen stemmen.
  1. Een slimme meid stemt gendergelijkheid. WOMEN inc. creëerde daarom het Gendergelijkheid Stemadvies. Hierin lees je hoe partijen scoren op het aandachtsgebied gendergelijkheid in Nederland.
  2. Sluit je aan bij de missie ten minste 50% vrouwen in de Kamer. Om dat voor elkaar te krijgen moeten we slim en strategisch stemmen. Op stemopeenvrouw.com zie je hoe dat moet.
  3. Wat gaan partijen straks doen rondom thema’s gelinkt aan gendergelijkheid en jouw seksuele gezondheid? Dat lees je in de Politieke Sekswijzer, een initiatief van onder meer Plan International en Rutgers.
  4. De verkiezingscampagne ‘Kies voor een ander klimaat. Stem voor rechtvaardigheid’ is een initiatief van meer dan 50 maatschappelijke organisaties, waaronder ActionAid. Het is tijd voor een ander klimaat. Letterlijk én figuurlijk.
  5. Op Rainbowvote.nu lees je hoe partijen denken over lhbti+ kwesties.
  6. Ga naar Kleur de Kamer voor een overzicht van alle mensen van kleur die verkiesbaar zijn en hun verschillende standpunten.
  7. Wil je je stem geven aan een duurzaam regeerakkoord? Teken het manifest voor een duurzaam regeerakkoord. Dat is een initiatief van onder andere stichting SDG Nederland en Partos.
  8. Nog twee stemhulpen om te kiezen voor een duurzame toekomst: de duurzame kieswijzer en stem voor de natuur.

 

Luister je liever dan je leest?

Kom dan op 16 november naar Pakhuis de Zwijger voor Hét Mondiale Klimaatdebat. Kandidaat-kamerleden van o.a. D66, Groenlinks/PvdA, Nieuw Sociaal Contract, CDA en BIJ1 gaan daar in debat over verschillende aspecten van de mondiale klimaatcrisis en delen hun visie op klimaatbeleid.