Home - Actueel - Noodhulp - Israël stopt samenwerking met UNRWA en blokkeert levering van humanitaire hulp

Israël stopt samenwerking met UNRWA en blokkeert levering van humanitaire hulp

Eind januari kondigden enkele van ’s werelds rijkste landen aan dat ze de United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees (UNRWA) – de grootste hulporganisatie in Gaza – tijdelijk niet meer zouden financieren. Dit om te onderzoeken of een kleine groep van ongeveer zeven UNRWA medewerkers betrokken was bij de aanslag op 7 oktober.

Ongeveer twee miljoen burgers, waarvan meer dan de helft kinderen, zijn afhankelijk van UNRWA-hulp in Gaza om te overleven. Ons standpunt is en blijft dat een hele bevolking niet gestraft moet worden voor het mogelijke wangedrag van enkelingen. De situatie is, zoals te verwachten viel na deze beslissing, enorm verslechterd de afgelopen maanden. Vorige week waarschuwde de Integrated Food Security Phase Classification (IPC) dat 70% van de mensen in het noorden van Gaza op de rand van hongersnood staat.

 

Van slecht tot erger

Hoewel sommige donoren zoals Zweden, Australië, Finland, de EU en Canada hun financiering aan UNRWA hebben hervat, heeft de grootste donor van UNRWA, de Verenigde Staten – die jaarlijks ongeveer $400 miljoen bijdraagt aan het budget – vorige week aangekondigd dat het zijn tijdelijke stopzetting van financiering verlengt tot maart 2025. Ook Nederland en het Verenigd Koninkrijk blijven hun steun intrekken.

Ondertussen werd eergisteren bekend dat Israël de UNRWA verbiedt om hulp te leveren aan noordelijk Gaza. Vervolgens lieten de Israëlische autoriteiten gisteren weten de volledige samenwerking met UNRWA te beëindigen, waardoor de verslechterde humanitaire situatie nog verder onder druk komt te staan.

“We zijn volkomen geschokt om te zien dat Israël de meest vitale levenslijn voor honderdduizenden Palestijnen in Gaza op de rand van hongersnood nu afsluit,” zegt Riham Jafari, coördinator bij ActionAid Palestina. “Met ernstige honger die kinderlevens eist en ernstig ondervoede vrouwen die doodgeboren baby’s ter wereld brengen, is de beslissing van Israël om te stoppen met samenwerken met UNRWA niets minder dan een doodvonnis.’’

Bij de Rafah-grens worden voortdurend vrachtwagens met hulpgoederen geblokkeerd door de Israëlische autoriteiten, waardoor maar één-derde van de hulp die nodig is om verdere sterfgevallen te voorkomen geleverd wordt op het moment. Een geschatte 2.400 vrachtwagens met levensreddende hulp staan stil in de Egyptische stad Al Arish, zo’n 50 kilometer van Gaza, vanwege overmatige bureaucratie.

“UNRWA is het kloppende hart van de humanitaire respons en de enige organisatie met het vermogen om op grote schaal hulp te bieden in heel Gaza,” vertelt Riham. “Toch hebben westerse leiders deze beslissing niet veroordeeld noch Israël aangespoord om op een betekenisvolle manier te handelen in het licht van de dreigende hongersnood in het noorden. Levens die op het spel staan, kunnen geen dag langer wachten. De internationale gemeenschap moet zich verzetten tegen deze rampzalige beslissing, onmiddellijk en volledig financiering aan UNRWA herstellen, en aandringen op een blijvend staakt-het-vuren in Gaza.”

Onze oproep voor een staakt-het-vuren nog niet ondertekend?

Teken nu!

Partnerziekenhuis in de problemen

In de afgelopen maanden hebben Israëlische autoriteiten onder andere zonnepanelen, metalen tentstokken, zuurstoftanks, generatoren en waterzuiveringsapparatuur geweigerd. Dit maakt het moeilijker voor zorgverleners om medische procedures uit te voeren of patiënten met ernstige ondervoeding te behandelen. Zoals Dr. Mohammed Obeid, een orthopedisch chirurg in Al-Awda Ziekenhuis, een ActionAid partner in het noorden van Gaza.

“We hebben een probleem met voedsel en voeding voor patiënten,” vertelt Dr Obeid. “Ze hebben niet de juiste vitamines, eiwitten en koolhydraten die nodig zijn voor hun wonden om te genezen. Ook het team mist de juiste voeding. We zijn uitgeput, maar we doen nog steeds ons best, ondanks een tekort aan antibiotica, medicijnen en zuurstof om onze operatiekamer te laten draaien.”

Ondanks alle ongelooflijke uitdagingen doen onze lokale partners hun uiterste best om de mensen in Gaza te ondersteunen met onder andere voedselpakketten, kleding, medische hulp, psychosociale ondersteuning en sanitaire voorzieningen. Lees hier meer over het werk dat onze partners verricht hebben.

Steun jij het werk van onze partners?

Doneer nu!