Home - Actueel - ActionAid - Europees Parlement stemt vandaag voor IMVO-wet

Europees Parlement stemt vandaag voor IMVO-wet

Vandaag, precies 11 jaar na de Rana Plaza ramp, stemt het Europees Parlement met grote meerderheid vóór de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). Deze wet verplicht bedrijven om mensenrechten en het milieu te beschermen. Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) wordt de wettelijke norm. Een stap van enorme betekenis voor de bescherming van de rechten van vrouwen en gemeenschappen in de productieketens van Europese bedrijven. ActionAid heeft zich de afgelopen jaren hard gemaakt voor een genderperspectief in deze wet.

De afgelopen maanden stond deze wet onder grote druk van de bedrijfslobby. Daardoor is de CSDDD afgezwakt met een aantal grote concessies. Zo vallen nu naar schatting maar zo’n 0,1 procent van de Nederlandse bedrijven onder de wet. Een grote teleurstelling. Toch is deze wet een historische stap richting de bescherming van mens en milieu die nu onder misstanden door bedrijven gebukt gaan.

De wet zal op korte termijn voorliggen aan de Raad voor een laatste goedkeuring. Daarna is het aan de Europese lidstaten om de wet binnen twee jaar om te zetten in nationale wetgeving.

Een maand geleden riepen we jullie op om een petitie te ondertekenen om deze wet te redden. Bedankt aan iedereen die geholpen heeft de positieve uitslag van de stemming mogelijk te maken! ActionAid zal goed blijven volgen hoe de politiek in ons land vorm geeft aan de implementatiewet.