Home - Actueel - Noodhulp - Gaza afgesneden van humanitaire hulp

Gaza afgesneden van humanitaire hulp

Israëlische troepen hebben afgelopen nacht de grensovergang bij Rafah overgenomen. Deze grensovergang tussen Gaza en Egypte is cruciaal voor het toelaten van humanitaire hulp. Bijna alle hulp van buiten is daarmee gestokt, wat de hongersnood in het gebied per direct vele malen erger maakt.

Meer dan een miljoen ontheemde Palestijnen schuilen in Rafah. Gisteren kregen ze een order om te evacueren. Deze gedwongen evacuatie zonder een veilige bestemming is niet alleen onwettig, maar zal ook catastrofale gevolgen hebben. Onze hulpverleners ter plekke melden de meest onmenselijke omstandigheden in de recente geschiedenis. Ziekte, hongersnood en chaos zijn de orde van de dag.

 
Credit: Majdi Fathi / ActionAid

Er zijn geen veilige zones in Gaza. Evacueren biedt geen enkele houvast. De internationale gemeenschap moet snel handelen om verdere wreedheden te voorkomen en zichzelf en de Israëlische regering ter verantwoording roepen. De overname van de grensovergang laat zien dat de huidige oproepen nog niet genoeg zijn. De tussentijdse uitspraak van het Internationaal Gerechtshof is genegeerd. Het dodental blijft oplopen, met gisternacht weer 12 doden erbij in Rafah. Een grondoffensief zal alle ellende zoveel erger maken.

Zwangeren, ouderen, mensen met kleine kinderen en mensen met beperkingen. Al deze groepen kunnen onmogelijk snel evacueren. Dit brengt ze in het midden van het conflict. Hoewel Israël en Hamas momenteel aan het onderhandelen zijn, laat de overname van de grensovergang zien dat het Israëlische leger niet aan het wachten is op de uitkomst van die onderhandelingen.

Wat kun je doen? Met zoveel tegenslag is het moeilijk om in actie te blijven komen en moed te houden. Toch helpt het om met een protest mee te lopen, een Kamerlid aan te schrijven, petities te tekenen en de goede doelen die in de regio werken te blijven ondersteunen. Elke stem is nodig. Alle steun helpt.