Home - Actueel - ActionAid - Arthur Larok, secretaris-generaal van ActionAid: “Solidariteit is onze valuta!”

Arthur Larok, secretaris-generaal van ActionAid: “Solidariteit is onze valuta!”

In april bracht Arthur Larok, de secretaris-generaal van ActionAid International, een bezoek aan Nederland. Hij ging in gesprek met politici en beleidsmakers over het belang van internationale samenwerking. Zo sprak hij onder andere met GroenLinks kamerlid Danielle Hirsch en directeur internationale samenwerking van ministerie van buitenlandse zaken Pascalle Grotenhuis.

Een uitgelezen moment om met deze inspirerende leider te praten over zijn rol als secretaris-generaal, de principes van feministisch leiderschap en de uitdagingen van een wereld die voortdurend verandert. Eén ding werd duidelijk: kernwaarden als “menselijkheid” en “onderlinge verbondenheid” vormen de basis voor verandering.

 

Waardigheid, toegankelijkheid en menselijkheid

Sinds 2012 is Arthur Larok betrokken bij ActionAid. Hij benadrukt dat zijn persoonlijke waarden altijd al overeen komen met die van de organisatie. Deze waarden bestaan uit drie principes: waardigheid, toegankelijkheid en menselijkheid. Zijn achtergrond vormt de basis voor zijn succesvolle en humanitaire rol binnen ActionAid en daarom is het volgens Arthur geen toeval dat hij bij ActionAid terecht is gekomen. De secretaris-generaal bestuurt ActionAid wereldwijd, vanuit Nairobi, Kenia. Dit doet hij met erg veel liefde.

In deze dynamische wereld zijn wij als ActionAid voorlopers, “Het gaat om hoe je geeft aan de mens, niet om hoe je de mens faciliteert,” aldus Arthur. Volgens hem ligt de kracht van ActionAid in het opbouwen van een nalatenschap zodat mensen hun eigen strijd kunnen voeren. In dit geval gaat het hierbij om de middelen die ActionAid geeft zodat mensen in het mondiale Zuiden zelfstandig hun eigen uitdagingen kunnen aangaan en oplossen.

 

De kracht van ActionAid

ActionAid gelooft in de kracht van mensen met achtergrond en ervaring, dit is wat ons onderscheidt. Vooral op het gebied van leiderschap is volgens Arthur Larok levenservaring waardevoller dan kwalificaties. Hij zegt, “We dare to be bold, we speak truth to power!” Hier zijn geen diploma’s voor nodig, maar vooral ervaring. Met trots vertelt de secretaris-generaal: “Als ActionAid vergelijken wij onszelf niet met andere organisaties en handelen we vanuit een zuidelijk leiderschapsperspectief.”

“We dare to be bold, we speak truth to power!” – Arthur Larok

 

Feministisch leiderschap

Volgens Arthur is het ontstaan van de feministische leiderschapsprincipes een reactie op de hiërarchie in onze samenleving, die ook binnen organisaties plaatsvindt. “We zijn trots op onze identificatie met de vrouwelijke leiderschapsprincipes; vrouwenrechten zijn cruciaal om verandering teweeg brengen. Women need to be on the frontline!”

Iedereen heeft relevante ervaring en moet gehoord worden. Volgens Arthur is het belangrijk in onze wereld hoe je je bevoorrechte positie gebruikt om anderen te leiden. “Gebruik je positie van privilege om samen met andere mensen te lopen, niet steeds vooruit te willen rennen” legt hij uit.

Arthur praat verder over hoe economische veranderingen ongelijkheid veroorzaken in de wereld. Als ActionAid nemen we actie met de feministische principes, om ervoor te zorgen dat iedereen een stem heeft. Iedereen heeft een verhaal dat aandacht verdient; wij als ActionAid waarderen iedereen.

 

Think global, act local

“The world is what we want to impact the most, we don’t need to get lost in our internal world.” – Arthur Larok

Arthur benadruk dat systemen moeten veranderen, voor het klimaat en voor sociale ongelijkheid. Anders blijven we projecten implementeren zonder echt iets te veranderen. “Het draait om samenwerking tussen landen, we zijn ‘glocal’. Lokaal en globaal tegelijk. Beslissingen die  in Nederland worden genomen, kunnen bijvoorbeeld het klimaat in Malawi beïnvloeden. Iedereen is verantwoordelijk voor wat er in de wereld gebeurt. ActionAid verbindt mensen over de hele wereld met elkaar, solidariteit is onze valuta”, aldus Larok.

 

Alles is verbonden

Vrouwen worden het zwaarst getroffen door crisissen; één focus van ActionAid is de ongelijkheid die de klimaatcrisis verergert. Vrouwen zijn veel vaker slachtoffer bij rampen en dragen een grotere last, omdat ze bijna altijd verantwoordelijk zijn voor het verzorgen van de mensen om hun heen. Dit is waarom we volgens Arthur meer moeten investeren in sociale voorzieningen. Hij benadrukt dat alles in verbinding staat met elkaar; juist daarom werkt ActionAid op zoveel verschillende gebieden. Menselijkheid, publieke diensten, ontwikkeling en crisis kunnen niet worden aangepakt vanuit één perspectief, de kracht voor de toekomst ligt in het overbrengen van een boodschap vanuit al deze thema’s.

 

Leven vanuit Ubuntu

“Ik ben omdat wij zijn” – Leven vanuit Ubuntu

Arthur vertelt dat als de wereld iets meer vanuit Ubuntu zou leven, de wereld er heel anders zou uitzien. Dit omdat ook wij allemaal verbonden zijn met elkaar. Leven vanuit wat kunnen “wij” krijgen in plaats van wat kan “ik” krijgen, draagt bij aan een gedeelde welvaart. Als we begrijpen wat de drijfveren zijn van de wereld en wat mensen het meest bezighoudt, kunnen we verandering bewerkstelligen. Ubuntu kan hierin een cruciale rol spelen.

Nooit meer nieuws missen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!