Home - Actueel - Ongelijkheid - Nieuw rapport toont de impact van vrouwelijk leiderschap in de Palestijnse gebieden

Nieuw rapport toont de impact van vrouwelijk leiderschap in de Palestijnse gebieden

Vrouwen en meisjes worden harder geraakt door conflicten en rampen. Dit zien we keer op keer. Vandaag presenteren we een nieuw rapport dat laat zien wat precies de unieke uitdagingen zijn voor vrouwen en meisjes in Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Ook kijkt het rapport naar de impact van Palestijnse organisaties die daar actief zijn en door vrouwen geleid worden. Deze organisaties maken enorm verschil, maar worden nog helaas veel te weinig gehoord.

In het Engelstalige rapport worden veelal vrouwen zelf aan het woord gelaten. Het is dan ook behoorlijk heftig om te lezen. Zoals één vrouw het zegt: “Palestijnse vrouwen leven op de intersectie van drie vormen van onderdrukking: Israëlisch koloniaal geweld, het patriarchaat en socio-juridische discriminatie.”

Het rapport licht de onzichtbare tol die de oorlog heeft op emotioneel een psychologisch vlak toe. Nergens is veilig. Dit leidt tot extreme, constante stress. Tegelijkertijd is er meer gendergerelateerd geweld. “Vroeger hadden we muren om ons te beschermen, vandaag hebben we alleen een stukje nylon,” vertelt één van de vrouwen.

De bombardementen hebben het aantal veilige plekken verminderd, waardoor het nog moeilijker is om goede steun aan vrouwen te kunnen geven. Eén van de vrouwelijke leiders vertelt: “Er zijn vrouwen die tijdens de oorlog gescheiden zijn. Wij kunnen ze niet steunen zoals voorheen, er is geen mogelijkheid om met ze te communiceren, onze mensen kunnen ze niet bereiken.” De oorlog in Gaza heeft ook het hele juridische systeem platgelegd, waardoor vrouwen geen kans meer hebben om gerechtigheid te behalen.

Gezondheidszorg is ook enorm aangetast. We hebben het al eerder gehad over Al-Awda, onze partnerziekenhuis in Gaza. Dr Radi, die daar werkt, vertelt: “we zien een scherpe toename in [hoogrisico]zwangerschappen, complicaties [met betrekking tot] vroeggeboorte, een toename van miskramen en problemen zoals infecties, sepsis, bloedingen en dergelijke complicaties.” Er zijn tienduizenden zwangeren in Gaza, die meer risico lopen dan ooit.

 

De impact van vrouwen aan het roer

Ondanks deze immense uitdagingen hebben veel Palestijnse vrouwen cruciale leiderschapsrollen op zich genomen binnen hun gemeenschap. Van het beheren van vluchtelingenkampen tot het pleiten voor hulpbronnen, vrouwen leiden actief de inspanningen om Gaza weer op te bouwen. Samira, de manager van het Al-Istiqama Camp, heeft haar persoonlijke verdriet omgezet in steun voor de gemeenschap: “Nadat ik mijn kinderen en huis verloor, nam ik het op me om me in te zetten voor ontheemden.”

Ondanks hun unieke expertise en jarenlange ervaring in het ondersteunen van hun gemeenschappen, worden door vrouwen geleide organisaties in Palestina vaak op een zijspoor gezet. Faraha, die een organisatie leidt in het vluchtelingenkamp van Jenin op de Westelijke Jordaanoever, zegt hierover: “Door vrouwen geleide organisaties worden op de één of andere manier verwaarloosd. Er is geen echte visie over hoe ze betrokken kunnen worden.” Daarom roept het rapport op om Palestijnse vrouwen actief te betrekken bij alle vredesonderhandelingen en politieke dialogen over de toekomst van de regio, en om erkend te worden als essentiële drijvende krachten het herstel van Gaza.

“Vrouwen en meisjes in Palestina worden geconfronteerd met unieke en ernstige uitdagingen nu de verwoestende oorlog in Gaza voortduurt en het geweld op de Westelijke Jordaanoever escaleert. Ondanks deze crises tonen ze opmerkelijke veerkracht en ontpoppen ze zich als betrouwbare leiders in hun gemeenschappen,” zegt Riham Jafari, coördinator bij ActionAid Palestina.  “Hun stemmen en perspectieven mogen niet buitenspel worden gezet. Het is tijd dat lokale en internationale belanghebbenden de essentiële bijdrage van vrouwen op waarde stellen door meer geld uit te trekken voor door vrouwen geleide organisaties en ervoor te zorgen dat vrouwen aan tafel zitten als er cruciale beslissingen over Palestina en haar toekomst worden genomen.”

Terwijl de oorlog in Gaza voortduurt en het geweld op de Westelijke Jordaanoever en in Libanon escaleert, is het van cruciaal belang dat de stemmen van Palestijnse vrouwen niet alleen worden gehoord, maar dat er ook naar wordt gehandeld. ActionAid roept dringend op om meer te investeren in door vrouwen geleide organisaties, wier expertise en leiderschap essentieel zijn voor het herstel en de vredesopbouw. Vrouwen moeten een centrale rol krijgen in alle vredesonderhandelingen en wederopbouwprocessen, zodat hun unieke perspectieven en oplossingen deel uitmaken van de opbouw van een duurzame toekomst voor Palestina.

Steun door vrouwen gelijde organisaties

Doneer voor Palestijnse vrouwen