Home - Doe mee - Word donateur - Doneer voor boerinnen in de klimaatcrisis

Steun boerinnen in hun strijd tegen de klimaatcrisis!

Esther N'sapu / ActionAid
De wereld staat voor grote uitdagingen: klimaatverandering, (gender)ongelijkheid, armoede en honger. Agro-ecologie biedt een belangrijke oplossing voor al deze problemen. Het is een ingewikkelde term voor iets wat eigenlijk heel simpel is: inclusieve, duurzame landbouw- en voedseltechnieken gebaseerd op ecologische, economische, sociale en feministische principes.

Industriële landbouw is verantwoordelijk voor 17% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en behoort daarmee tot één van de grootste bronnen van klimaatvervuiling. Vooral in het mondiale Zuiden leidt deze vorm van landbouw tot grootschalige ontbossing, water- en landroof. Bovendien ondermijnt het de kleinschalige, duurzame voedselproductie voor lokale markten. Om gemeenschappen en vooral vrouwen weer in hun kracht te zetten, is een alternatief nodig: agro-ecologie.

ActionAid traint vrouwen in verschillende landen in deze duurzame landbouwtechniek en geeft ze de zaden en andere benodigdheden om gewassen te verbouwen, voor zichzelf, hun gezin en de verkoop. Zo kunnen ze hun kinderen weer naar school sturen, zonder honger en met voldoende geld om ook schoolspullen te kunnen betalen. Een overwinning die nog vele generaties gevoeld zal worden!

Steun jij boerinnen om klimaatbestendig te worden?

Ja, ik doneer!

Dit doet ActionAid:

  • We werken samen met boerinnen om hen klimaatbestendig te maken tegen door hen te leren over duurzame landbouwmethoden, hen gereedschap en zaden te geven die tegen het veranderende klimaat kunnen, en informatie te delen over hoe ze hun land beter kunnen verbouwen.
  • We verbinden vrouwen in netwerken, zodat ze gezamenlijk hun rechten kennen en kunnen verdedigen.
  • We werken samen met nationale en provinciale overheden om invloed uit te oefenen op beleid, budgetten en aanpassingsplannen om financiering te verschuiven naar agro-ecologie.
  • We doen onderzoek naar industriële landbouw om de uitbuiting en vervuiling door multinationals in deze keten bloot te leggen. Wist je bijvoorbeeld dat er 20 keer meer financiering gaat naar de industrieën die bijdragen aan de klimaatcrisis vergeleken met de oplossingen ervan?
  • We voeren wereldwijde campagnes om duurzame landbouwtechnieken, met respect voor mens en natuur, die nieuwe standaard te maken.
  • We werken samen met andere organisaties om ervoor te zorgen dat de stem van kleine boeren wordt gehoord in belangrijke wereldvergaderingen. Het is ruim tijd dat wereldleiders agro-ecologie zien als dé oplossing voor honger en klimaatverandering, waarbij vrouwenrechten en eerlijk bestuur centraal gezet worden.

Hiervoor is jouw steun hard nodig!

Doneer nu