Home - Actueel - Mensenrechten - Politieke situatie in Bangladesh zorgelijk, maar reden voor hoop

Politieke situatie in Bangladesh zorgelijk, maar reden voor hoop

Na weken van protest is de premier van Bangladesh, Sheikh Hasina, niet alleen afgetreden maar het land uit gevlucht. Ook het parlement is ondertussen ontbonden. Dit zal een enorme opluchting zijn voor de demonstrerende studenten, die in de afgelopen weken door het leger en de politie enorm gewelddadig zijn aangepakt. In de protesten zijn zo honderden studenten gedood en meer dan 10.000 demonstranten opgepakt.

ActionAid Bangladesh is de afgelopen weken ook geraakt door de chaos, veelvuldige internet afsluitingen, het bloedvergieten en geweld. Gelukkig zijn onze collega’s ongedeerd en ondertussen ook alweer hard aan het werk met o.a. onze Vrouwencafés en hernieuwbare energieprojecten.

De ActionAid federatie staat in solidariteit met de jongeren in Bangladesh die moedig hun stem hebben laten horen in de strijd voor hun rechten en rechtvaardigheid. Hun moed en compromisloze inzet voor hervorming en de bescherming van mensenrechten is een krachtige herinnering aan de essentiële rol die jonge mensen spelen in het vormen van een rechtvaardige en gelijkwaardige samenleving.

Onze welgemeende condoleances gaan naar de families en vrienden van diegenen die in de protesten om het leven zijn gekomen. Jammer genoeg komt vrijheid al te vaak nog met een heftige prijs. Laten we diegenen eren die de hoogste prijs betaald hebben om van Bangladesh een land te maken waarin diversiteit gerespecteerd wordt en alle burgers gelijk behandeld worden.

Hoewel er nog veel is om bezorgd over te zijn in de huidige situatie, is het een goed teken dat de 10.000 opgesloten demonstranten vrij worden gelaten. Wij zijn hoopvol dat een politieke transitie onder leiding van jonge mensen veel positieve veranderingen teweeg zal brengen. Wij dringen er bij de plichtdragers en rechthebbenden van het land op aan om samen te werken om ervoor te zorgen dat mensenrechten, inclusiviteit en goed bestuur bovenaan de nationale agenda komen te staan. Laten we samen bouwen aan een toekomst waarin iedereen wordt gewaardeerd, ongeacht geslacht, klasse, kaste of etniciteit, en waarin elke stem wordt gehoord.

Steun ons werk in Bangladesh!

Doneer nu