Home - Actueel - Duurzame aarde - Activisten in Guatemala behalen overwinning voor nieuwe waterwet

Activisten in Guatemala behalen overwinning voor nieuwe waterwet

Eerder in het jaar bespraken wij de vrouwennetwerken in Guatemala en hun strijd tegen palmolieplantages en vóór schoon water. In juli ging een aantal van deze vrouwen in gesprek met vertegenwoordigers van het Ministerie van Milieu en Natuurlijke Hulpbronnen in Guatemala. Daar hebben ze 18 concrete aanbevelingen gedaan voor beter, inclusiever waterbeleid. En met succes: alle 18 aanbevelingen worden opgenomen in een nieuwe waterwet!

Vrouwen uit het vrouwennetwerk op de foto bij het Ministerie samen met vertegenwoordigers van de overheid.

Op de foto hierboven de vertegenwoordigers van het vrouwennetwerk samen met mensen van het Ministerie tijdens hun bezoek aan de Minister.

 

Vrouwen cruciaal

Lubia, wiens verhaal ook hier te vinden is, was één van de vrouwen bij deze bijeenkomst. Zij is secretaris van het lokale vrouwennetwerk in Sonora en strijdt al vele jaren voor beter waterbeheer.

Zij legt uit: “Wij vrouwen maken het meeste gebruik van water. Daarom is het cruciaal dat de situatie van vrouwen meegenomen wordt in deze wet. Het wordt steeds moeilijker om schoon water te verkrijgen voor ons huishouden. De bedrijven blijven het water vervuilen. Daarom moet het Ministerie specifieke maatregelen vaststellen voor de toegang van vrouwen tot water, als een mensenrecht.”

 

Het doel is dat de rivier niet meer vervuild wordt en vrouwen niet meer gediscrimineerd worden. Deze nieuwe wet is een hele belangrijke stap om de droom van Lubia voor haar gemeenschap waar te maken!

 

Erkenning van het recht op water

De voorstellen van de vrouwengroep aan het Ministerie van Milieu en Natuurlijke Hulpbronnen (MARN) omvatten onderwerpen als de erkenning van het recht van de mens op water, water als een levend wezen, de oprichting van een nationale waterautoriteit en de verplichting om te overleggen met vrouwen, inheemse volken, boerengemeenschappen en anderen in de vorming en uitvoering van de waterwet.

MARN zal deze voorstellen met de nieuwe waterwet gaan implementeren. De vrouwengroepen blijven ze ondertussen goed in de gaten houden om ervoor te zorgen dat hun recht op water eindelijk gewaarborgd wordt!

Steun jij deze vrouwennetwerken in hun verdere strijd?

Ja, ik doneer!