That's Mine!

Vrouwen leiden de transitie naar eerlijke mijnbouw in Zuid-Afrika

Op de Nederlandse wegen krioelt het inmiddels van de elektrische auto’s en e-bikes. Van alle nieuw aangeschafte auto’s is nu een vierde elektrisch, van alle fietsen de helft. Ook windmolens en zonnepanelen schieten als paddenstoelen uit de grond. De transitie naar duurzame energie is eindelijk op stoom; een spoedeisend antwoord op de klimaatcrisis die nu al wereldwijd miljoenen mensen treft door extreem weer, overstromingen, droogte en verwoestende orkanen.

Het is duidelijk dat een overstap naar duurzame energie van groot belang is voor de maatschappij, niet alleen in Nederland maar wereldwijd. Deze duurzame energietransitie leunt sterk op grondstoffen, zoals koper, mangaan en kobalt die gebruikt worden in onder meer windturbines, elektrische auto’s en e-bikes. Bij de winning van die mineralen worden echter vaak vrouwenrechten geschonden. Daarom slaan ActionAid en de Nationale Postcode Loterij de handen ineen om samen met vrouwen in Zuid-Afrika het tij te keren en eerlijke mijnbouw te realiseren waarbij vrouwenrechten gewaarborgd blijven. Lees hier het persbericht >>

Een écht duurzame energietransitie kan wel

Kunnen we de overgang maken naar duurzame energie zonder mensenrechten te schaden? Ja zeker! En dit is het moment om het in één keer goed te doen. Hoe? Door bij de overstap naar duurzame energie niet alleen naar milieu en klimaat kijken maar ook naar mensen en gemeenschappen. Het is de beurt aan de grondstoffenindustrie om in haar productieketens verantwoordelijkheid te nemen en mensenrechten en het milieu te respecteren.

Om een écht duurzame energietransitie kracht bij te zetten slaan ActionAid Zuid-Afrika, MACUA/WAMUA en ActionAid Nederland de handen ineen voor het initiatief ‘That’s Mine’. Dit project, gesteund door de Nationale Postcode Loterij, stelt als doel om vrouwen uit gedupeerde gemeenschappen bij mangaanmijnen in Zuid-Afrika actief te betrekken bij besluitvorming over en de uitvoering van mijnbouw-en grondstofbeleid in hun regio. Hiermee wordt een nieuwe blauwdruk voor duurzame mijnbouw neergezet. Een cruciale stap voor de uiteindelijke realisatie van een feministische en rechtvaardige transitie.

‘Nothing about us without us’

De participatie en kennis van vrouwen in de mijnbouwsector is cruciaal voor een duurzame energietransitie. Zoals ze in Zuid-Afrika zeggen: ‘Nothing about us without us’. Als vrouwen gehoord worden en inspraak krijgen, kunnen ze mede de agenda bepalen op de punten die hun leven beïnvloedt. Zoals het aanpakken van machtsongelijkheid en het waarborgen van welzijn en zorg voor mens en planeet boven de winst van multinationals.

In Nederland is er ook werk aan de winkel. Veel mensen realiseren zich hier nog niet dat het toenemende aantal elektrische fietsen en auto’s ten koste gaat van vrouwenrechten elders. De duurzame energietransitie moet daarom in Nederland hoger op de publieke en politieke agenda komen. Daar gaan wij de komende twee jaar, samen met vrouwen in Zuid-Afrika en ambassadeurs en vrijwilligers hier in Nederland, werk van maken.

Lees hier het mooie interview met Fatima Vally van MACUA/WAMUA, onze partner in dit project in Zuid-Afrika, over waarom participatie van vrouwen cruciaal is.

 

Over de Nationale Postcode Loterij – samen maken we het verschil

De Nationale Postcode Loterij is in 1989 opgericht om goede doelen te steunen die werken aan een rechtvaardige, gezonde en groene wereld. De loterij werft fondsen voor haar goede doelen en geeft bekendheid aan hun werk.

Bij de Postcode Loterij vormt je postcode je lotnummer. Daardoor win je samen met je buren. Inmiddels spelen 3 miljoen deelnemers mee met de loterij. Deelnemers maken maandelijks kans op honderdduizenden prijzen en steunen met minimaal 40 procent van de lotprijs jaarlijks 148 goededoelenorganisaties. Sinds de oprichting van de Postcode Loterij is ruim 7,3 miljard euro aan mens en natuur geschonken. ActionAid en vele andere organisaties ontvangen elk jaar steun.

De Postcode Loterij en de VriendenLoterij vormen de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen. Deze loterijen zijn als Nederlandse traditie opgenomen op de lijst Inventaris Immaterieel Erfgoed (UNESCO). Het format van de Postcode Loterij is ook actief in Groot-Brittannië, Zweden, Duitsland en Noorwegen. De Goede Doelen Loterijen samen met de loterijen in deze landen zijn de derde grootste private geldgever aan goede doelen ter wereld. www.postcodeloterij.nl

 

Pagina aangepast op 1 juli 2022