Home - Heldinnen in tijden van nood

Heldinnen in tijden van nood

Ondanks dat vrouwen het hardst getroffen worden bij rampen, zijn zij vaak de eersten die in actie komen in noodsituaties. Zo zetten zij zich – vaak met gevaar voor eigen leven – in om anderen te beschermen.

Lees hieronder over enkele van deze heldinnen. Vrouwen die ervoor zorgen dat er aan iedereen in de gemeenschap wordt gedacht. Ook de meest kwetsbaren, zoals baby’s, ouderen en zwangere vrouwen. Uit onderzoek blijkt dat door vrouwen de leiding te geven, zij meer aanzien krijgen en dat komt ten goede aan de ontwikkeling van de gehele gemeenschap.

De kracht van een vertrouwd gezicht

Hibo (33) werkt vanuit ActionAid Somaliland met kwetsbare gemeenschappen en mensen wiens levens verwoest zijn door de extreme droogte.

Zo werkt ze bijvoorbeeld in opvangkampen voor mensen die noodgedwongen huis en haard moesten verlaten. Ze kijkt naar wat er het hardst nodig is en zorgt ervoor dat hulp terechtkomt bij hen die het het hardst nodig hebben. Daarnaast geeft ze trainingen aan vrouwen zodat ze leiderschapsrollen op zich kunnen nemen, coördineert ze de Women’s Safe Spaces en werkt ze aan het stoppen van geweld tegen vrouwen.

“Het belangrijkste is dat ik gezien word als onderdeel van de gemeenschap hier,” vertelt Hibo. “Ik ben geen hulpverlener of vreemde maar een bekend en vertrouwd gezicht. Mijn werk is niet makkelijk en ik heb geen handleiding. Ieder dag sta ik voor nieuwe, hartverscheurende uitdagingen. Met eigen ogen zie ik hoe er door de klimaatcrisis iedere dag weer meer levens op het spel staan.”

"Ik word gezien als onderdeel van de gemeenschap." © ActionAid

Vrouwen maken actieplan in Bangladesh

Sabita woont in een kleine gemeenschap aan de kust van Bangladesh. Het gebied wordt door klimaatverandering steeds vaker en zwaarder getroffen door natuurgeweld, zoals overstromingen, tornado’s en perioden van extreme droogte. In 2013 nam Sabita deel aan een training van ActionAid, waar ze leerde wat ze kan doen tijdens een ramp.

Sabita vertelt: “Ik ben in gedachten altijd bezig met de verschillende scenario’s: waar vluchten we heen bij een volgende ramp en hoe beperk ik de gevolgen zoveel mogelijk voor de mensen in mijn omgeving. Als er een storm dreigt, breng ik mijn netwerk op de hoogte en vertel ik mensen wat ze kunnen doen. Ook help ik met voedsel en schoon drinkwater. Ik ben zo trots op waar ik ben gekomen en dat ik anderen kan helpen. Ik krijg veel respect van de mensen uit mijn gemeenschap. Ik zorg voor verandering!”

"Ik krijg veel respect van de mensen uit mijn gemeenschap." © ActionAid

Van slachtoffer naar leider

Hilda Hlabiso (27) woont in het oosten van Zimbabwe. In maart 2019 raasde cycloon Idai door haar huis. Haar keuken verdween, haar gewassen waren verwoest. Voor de cycloon kwam, bezorgde Hilda’s man bananen om geld te verdienen. Inmiddels is hij werkloos, er zijn geen bananen meer om te bezorgen.

Hilda liet het er niet bij zitten. Ze sloot zich aan bij een leiderschapstraining van ActionAid zodat ze andere vrouwen in haar gemeenschap kon ondersteunen en haar gemeenschap kon helpen herstellen. “Ik leer vrouwen om niet te wachten totdat ze eten krijgen van hulporganisaties,” vertelt Hilda. “Ze kunnen zelf gewassen planten op grond die niet verwoest is door de cycloon en op die manier het heft in eigen hand nemen. De wegen zijn inmiddels ook weer begaanbaar waardoor vrouwen weer een inkomen kunnen verdienen. Ik moedig ze bijvoorbeeld aan om over de grens in Mozambique – waar we dichtbij wonen – spullen in te kopen die ze hier weer kunnen verkopen. Op die manier zijn ze niet afhankelijk van anderen en minder kwetsbaar voor geweld.”

"Ik leer vrouwen om het heft in eigen hand te nemen." © Caroline Hlatywayo/ActionAid

Vrouwen leiden noodactie in Kenia

Luijah werkt al 10 jaar voor ActionAid Kenia. Tijdens de extreme droogte in de zomer van 2017 coördineerde zij het Food for Assets programma waarmee ActionAid ongeveer 1.800 gezinnen kon bijstaan met voedselhulp. “Het voelt goed om coördinator in mijn gemeenschap te zijn”, zegt Luijah. “Ik zie veel positieve veranderingen. Door dit programma krijgen vrouwen meer aanzien binnen de gemeenschap. Zij beslissen over het voedsel. Ze voelen zich sterker en beter in staat om voor hun gezin te zorgen.”

Bij ActionAid staan vrouwen centraal, ook bij noodsituaties. Vrouwen zijn vaak de eersten die in actie komen tijdens rampen. Ook hebben zij de lokale kennis en sociale netwerken die van levensbelang zijn tijdens een humanitaire respons. Daarnaast spelen vrouwen een belangrijke sleutel bij de oplossingen op lange-termijn. Vrouwen als Luijah hebben als boerin veel kennis van het land, de gewassen en de beste aanpak bij aanhoudende droogte of overstromingen. ActionAid zorgt dat hun stem wordt gehoord en centraal staat in alle programma’s.

"Vrouwen hebben nu meer aanzien binnen het gezin." ©ActionAid

Meer lezen over ons werk tijdens rampen?

Lees meer

Pagina aangepast op 26 november 2019