Home - Landen - Griekenland

"Het leven in Syrië werd te gevaarlijk voor ons. Toen mijn vader gewond raakte door een bom, vluchtte ik met mijn broertje en zusje van 6 naar Griekenland."

Siba (19) uit Syrië
Aankomst op Lesbos: verschrikking en opluchting. © Karin Schermbrucker/ActionAid

Griekenland

Zonsopgang op een Grieks strand klinkt paradijselijk. Totdat in de verte een boot aankomt. Dan wordt pas echt duidelijk wat de tragedie van de vluchtelingencrisis inhoudt. Met gammele bootjes wagen miljoenen mensen uit Syrië de levensgevaarlijke oversteek naar Europa. Griekenland heeft te maken met de hoogste aantallen nieuwkomers. Alleen al op Lesbos, een eiland met nog geen honderdduizend inwoners, kwamen in 2015 ruim vijftienhonderd vluchtelingen per dag aan. In 2019 verblijven er nog altijd 75.000 vluchtelingen in Griekenland. Allemaal hopen ze op een beter en veilig leven.
 • > 8.400

  mensen kwamen om tijdens de tocht over de Middelandse Zee

 • 65 mln

  mensen wereldwijd zijn op de vlucht voor oorlog, geweld en natuurrampen

 • 75.000

  migranten verblijven in Griekenland

Vluchtelingen

Sinds het uitbreken van de oorlog in Syrië in 2011 zijn miljoenen mensen op de vlucht geslagen. Het overgrote deel van hen wordt opgevangen in de regio, maar ook een deel van hen is opgevangen in Griekenland. Zij bereiken Europa via gevaarlijke routes, onder andere over de Middelandse Zee. Voor velen een traumatische ervaring. Door de strenge controle aan de buitengrenzen van Europa, zijn er steeds minder vluchtwegen. De oversteek naar Europa wordt zo steeds gevaarlijker.

Humanitaire crisis

Eenmaal aangekomen in Griekenland leven de vluchtelingen onder erbarmelijke omstandigheden. Er is een tekort aan onderdak, voedsel, water en sanitaire voorzieningen. Griekenland kan de grote aantallen vluchtelingen en die hulp die zij nodig hebben simpelweg niet meer aan. ActionAid vindt dat mensen die migreren omdat ze op zoek zijn naar veiligheid, zekerheid of een fatsoenlijk leven op humane wijze moeten worden behandeld en geholpen moeten worden.

“ActionAid was de hele tijd aan mijn zijde”

Walaa (23) komt uit Syrië, en zat in het vluchtelingenkamp toen we haar spraken. Haar man was al eerder gevlucht en zat in Duitsland. In Aleppo liep haar dochter verwondingen op door bombardementen. Walaa besloot om te vluchten, met de hoop haar man weer te zien.

Aangekomen in Griekenland werd ze direct ondersteund door ActionAid. “De eerste paar dagen dat ik in Griekenland was, heeft alleen ActionAid me geholpen,” vertelt Walaa. “Ik kreeg psychologische hulp en de informatie die ik nodig had. De eerste paar weken ging ik elke dag naar ActionAid’s Women’s Safe Space. Ook werd ik geholpen zodat ik met mijn dochter naar de dokter kon. ActionAid was de hele tijd aan mijn zijde. Zelfs vandaag, toen ik eindelijk onze tickets naar Duitsland mocht boeken. Er werd naar ons geluisterd en onze behoeften werden begrepen. ActionAid gaf me een veilig gevoel en daarmee de hoop om te leven.”

"ActionAid gaf me een veilig gevoel en daarmee de hoop om te leven." © Irene Koutoula/ActionAid

Dit doet ActionAid

 • Noodhulp
  ActionAid vangt in Griekenland vluchtelingen op met onder meer water, voedsel en onderdak. We werken met lokale organisaties en vrijwilligers en richten we ons op de kwetsbaarste groepen, zoals vrouwen en kinderen. Verder begeleiden en ondersteunen we nieuwkomers bij het registratieproces en de doorreis. Lees meer over onze aanpak op het gebied van noodhulp >>

 • Vrouwenrechten
  In rampgebieden en vluchtelingenkampen creëert ActionAid veilige plekken voor vrouwen: Women’s Friendly Spaces. Hier kunnen vrouwen bijvoorbeeld in alle rust borstvoeding geven terwijl hun kinderen veilig kunnen spelen. Verder is er toegang tot psychosociale hulp en informatie over de rechten die vluchtelingen hebben. Tot slot pleiten we, samen met onze partners, voor de rechten van migranten en vluchtelingen en vragen we aandacht voor achterliggende oorzaken van de vluchtelingencrisis. Lees meer over ons werk op het gebied van vrouwenrechten >>

Een greep uit de resultaten

 • 90.000 vluchtelingen

  in Griekenland zijn geholpen met warme winterkleding, dekens en andere essentiële middelen, zoals EHBO-dozen.

 • 82.000 vluchtelingen

  hebben in hun eigen taal informatie over hun vervolgprocedure ontvangen via ActionAid's tolken en bemiddelaars.

 • 11.000 pakketten

  met essentiële middelen zijn uitgedeeld aan vluchtelingen in Griekenland, waaronder sanitaire producten voor vrouwen.

 • 4.000 therapiesessies

  met psychologen en maatschappelijke werkers zijn georganiseerd voor getraumatiseerde vluchtelingen. Bijna 4.000 mensen zijn doorverwezen naar gespecialiseerde organisaties.

 • 13.000 vrouwen

  hebben onderdak gevonden in de Women's Friendly Spaces die ActionAid heeft opgezet.

Onze partners in Griekenland

Pagina aangepast op 2 juli 2019