Home - Ons werk - Thema’s - Noodhulp

Noodhulp

Sabina (27) woonde met haar drie maanden oude baby in een tijdelijke noodopvang in Nepal, nadat de aardbeving in 2015 haar huis had verwoest. Foto: Vlad Sokhin/ActionAid
Ieder jaar worden meer dan 300 miljoen mensen getroffen door conflicten of natuurrampen. Extreem weer, in de vorm van droogte en overstromingen, vormen een constante bedreiging voor mensen in armoede, vooral vrouwen en kinderen. Door bevolkingsgroei, internationale spanningen en klimaatverandering is het aantal mensen in nood de laatste jaren sterk toegenomen.

Oorzaken

ActionAid werkt in de eerste plaats aan de onderliggende oorzaken van armoede en ongelijkheid. Maar tijdens grote rampen en acute nood verleggen wij onze werkzaamheden naar het bieden van noodhulp. Als de eerste en ergste nood voorbij is en er weer ruimte komt voor wederopbouw, werken we samen met de lokale bevolking verder aan oplossingen voor de lange termijn.

Onze aanpak op noodhulp

  • ActionAid is vaak direct ter plaatse om de eerste noodhulp te verlenen.

  • We werken met de lokale gemeenschap aan wederopbouw en risicoreductie.

  • Vrouwen hebben een centrale rol in het organiseren van de respons.

Weerbaarheid

Vanwege onze jarenlange samenwerking met lokale partners, zijn we vaak snel ter plaatse om noodhulp te verlenen.  De bewoners brengen in kaart wat er nodig is en schakelen het ActionAid noodfonds in voor voedselhulp, water en tijdelijk onderdak. In de weken, maanden en soms zelfs jaren na de ramp, werken we met de gemeenschap aan weerbaarheid tegen een toekomstige ramp, zoals stevigere huizen, betere irrigatie- en afvoersystemen en een goed werkend noodplan.

Vrouwen als leiders

ActionAid traint vrouwen om de leiding te nemen bij de respons. Zij weten vaak het beste wat er nodig is, denken aan zaken waar vaak niet op gelet wordt (babyvoeding en maandverband) en zorgen dat de goederen eerlijk worden verdeeld. En, niet onbelangrijk, door vrouwen de leiding te geven, versterkt hun positie in de gemeenschap. Projecten voor vrouwenemancipatie die eerder niet van de grond kwamen, komen plotseling in een stroomversnelling.

Doe mee met de Women's Rights Challenge!

Wereldwijd krijgt 35 procent van de vrouwen te maken met geweld. Maak je net als Geraldine Kemper en vele anderen sterk voor vrouwenrechten en doe mee met de Women’s Rights Challenge. Vanaf 1 oktober werken we in 35 dagen toe naar 35 push-ups.

Wereldwijd krijgt 35% van de vrouwen te maken met geweld. Dit moet stoppen! Meld je aan voor de challenge en maak je letterlijk sterk voor vrouwenrechten.

Meld je aan >>

Pagina aangepast op 30 augustus 2018