Home - Actueel - Duurzame aarde - Landrechten - Het Women2Kilimanjaro-initiatief levert veel steun op

Het Women2Kilimanjaro-initiatief levert veel steun op

Nog altijd lijden 1 miljard mensen in de wereld elke dag honger. Alleen al in Afrika is 1 op de 3 mensen ondervoed. Een van de redenen is dat boerinnen vaak geen aanspraak kunnen maken op land, terwijl ze het meeste voedsel produceren. Daarom zetten wij ons in oktober 2016 in voor landrechten voor vrouwen, door middel van het Women2Kilimanjaro-initiatief. Wat heeft dit tot nu toe opgeleverd?

De campagne

In 2012 ontstond het idee voor het Women2Kilimanjaro-initiatief in Tanzania. Zo’n 15 vrouwen uit Afrikaanse landen bedachten een campagne om hun landrechten op te eisen. In oktober 2016 vertrokken meer dan 400 vrouwen in karavanen vanuit het oosten en zuiden van Afrika naar de voet van de berg Kilimanjaro in Tanzania. Daar presenteerden de vrouwen hun eisen in de vorm van een handvest aan vertegenwoordigers van de Afrikaanse Unie en nationale overheden, zoals Burundi. Daarna beklom een deel van hen de top van de berg.

 

Landrechten?

Lees hier meer over deze belangrijke rechten om honger in de wereld tegen te gaan.

ActionAid voor landrechten

Van hen beklommen 29 vrouwen de top van de berg. Een van hen is Joyce Dama uit Kenia. Toen haar vader overleed verwachtte zij zijn land te erven, maar haar neef dreigt het van haar af te pakken. Want hoewel vrouwen voor de Keniaanse wet dezelfde rechten hebben als mannen als het gaat om landbezit, de praktijk is anders. Voor Joyce was het reden om haar rechten op te eisen met mede-boerinnen.

De actie werkte aanstekelijk. Ook buiten Tanzania presenteerden vrouwen hun eisen aan de autoriteiten, zoals in Sierra Leone en Kenia. In Kenia waren 5000 vrouwen betrokken bij 6 ‘mini- Kilimanjaro’s’. Vanuit de hele wereld lieten mensen hun solidariteit blijken voor de vrouwen, ook in Nederland.

Eerste resultaten

De vrouwen zijn uitgenodigd bij de Top van de Afrikaanse Unie in januari 2017. Hierbij zijn alle Afrikaanse staatshoofden aanwezig. Ook zijn ze uitgenodigd bij een bijeenkomst van de Verenigde Naties in 2017 om hun handvest te presenteren.
Overheden van Sierra Leone, Kenia en Mozambique hebben al hun steun aan de boerinnen toegezegd. Zij willen de voorgestelde maatregelen uit het handvest uitvoeren. In Kenia werd het contract van het Amerikaanse bedrijf Dominion Farm niet verlengd, ten gunste van lokale boeren.

Help mee boerinnen te versterken en honger terug te dringen

Doneer