Home - Actueel - Noodhulp - Vluchtelingen - Workshops ‘mondkapjes maken’ in het vluchtelingenkamp

Workshops ‘mondkapjes maken’ in het vluchtelingenkamp

Ook in vluchtelingenkampen hebben vrouwen de leiding als het gaat om levensreddende maatregelen. Daarom geeft ActionAid voorlichting aan vrouwen en meisjes in Women Safe Spaces in vluchtelingenkampen. Sinds de uitbraak van de corona-pandemie, ligt de nadruk op preventie en symptomen van het coronavirus. Ook worden er workshops mondkapjes maken gegeven, die de vrouwen vervolgens distribueren in het kamp. Maak hier kennis met 3 vrouwen uit het kamp: een deelnemer, trainer en ActionAid-medewerker.

“Ik ben dankbaar voor de Shanti Khana”

Anowaraa Begum verblijft met haar vijf kinderen in het Rohingya-vluchtelingenkamp in Cox’s Bazar, Bangladesh. Ze is regelmatig te vinden in ActionAid’s Women Safe Spaces, waar ze deelneemt aan de corona-voorlichtingsessies en workshops in het maken van mondkapjes.

“Afstand houden is in het kamp niet mogelijk, er wonen duizenden mensen en er zijn veel smalle steegjes. Ik woon met 11 mensen in 2 kamers; als één iemand corona krijgt, krijgen we het allemaal. Er zijn ook veel spanningen, ruzies ontstaan snel. Mannen zitten zonder werk, er is geen geld, geen eten, geen schoon water of zeep. Er heerst veel angst.

Ik kom veel in de Shanti Khana (‘plaats van vrede’ of toevluchtsoord, waarmee ze ActionAid’s Women Safe Space bedoelt – red.). Het is een veilige plek voor vrouwen om bij elkaar te komen en waar we terecht kunnen voor advies. Voor kinderen is er een speelkamer. Hier hebben we voorlichting gekregen over het virus: hoe het zich verspreidt, wat de symptomen zijn en hoe we ons ertegen kunnen beschermen. Nu hoesten we in onze elleboog, wassen we onze handen bij aankomst en vertrek, en dragen we mondkapjes. Die hebben we zelf leren maken tijdens de workshops. Ik draag het mondkapje zelf, geef het aan mijn kinderen en de mensen om mee heen, en de resterende mondkapjes verkoop ik. Met dat geld kan ik weer thee en ontbijt kopen voor mijn kinderen. Het voelt ook goed dat ik zelf iets kan maken en daarmee geld verdien. Ik kom graag naar de Shanti Khana. Ik ben erg dankbaar voor ActionAid en iedereen die erbij betrokken is.”

“Vrouwen vinden het fijn om zelf iets te kunnen doen”

Jannatul Firdost geeft workshops in het maken van mondkapjes in ActionAid’s Women Safe Space in het Rohingya-vluchtelingenkamp in Cox’s Bazar, Bangladesh. Ze vertelt: “In het kamp wonen bijna 1 miljoen mensen. Mensen wonen met 8 tot 11 anderen in geïmproviseerde woningen, waardoor afstand houden erg moeilijk is. Er gaan veel geruchten over het coronavirus de ronde, wat mensen bang maakt. Een voorbeeld van zo’n gerucht is het verhaal dat iemand die hoestte en koorts had, buiten het kamp is gebracht en misschien zelfs is gedood. Hierdoor ontstond nog meer angst en werden mensen bang om ziekteverschijnselen te melden. ActionAid bestrijdt geruchten als deze en creëert bewustwording onder vrouwen en meisjes in de Women Safe Spaces. We vertellen over het belang van regelmatig je handen wassen, het dragen van mondkapjes en dat je niet bang hoeft te zijn om ziekteverschijnselen te melden.

Ik geef zelf workshops in het maken van mondkapjes aan max. 5 deelnemers tegelijk. Vrouwen vinden het fijn om zelf iets te kunnen doen en ze kunnen er nog geld mee verdienen ook. Ook is dit een goede manier om mensen een mondkapje te laten dragen. Want er is niet eens voldoende geld voor eten, laat staan voor zeep en mondkapjes.

In de Women Safe Spaces is water en zeep aanwezig. Ook wordt bij iedereen de temperatuur  gecontroleerd bij binnenkomst. Daarnaast kunnen vrouwen terecht bij ons voor een luisterend oor, psychische en juridische hulp en een veilige plek om bijvoorbeeld borstvoeding te geven.”

Cruciale hulp aan de kwetsbaarste groepen

Sharmin Akter Rina (21) is casemanager bij ActionAid en werkt al sinds het begin van de corona-uitbraak in het Rohingya-vluchtelingenkamp in Cox’s Bazar, Bangladesh.

“Ik geef voorlichting over het coronavirus aan vrouwen en meisjes, wat hard nodig is omdat er veel onjuiste informatie circuleert in het kamp. Ook huiselijk geweld is toegenomen. Vrouwen die hiermee te maken krijgen, komen bij mij voor hulp. Ik ben er trots op dat ik in deze moeilijke tijd hulp kan bieden aan de meest kwetsbare mensen.”

Lees hier het hele interview met Sharmin >>