Home - Actueel - Duurzame aarde - Een nieuwe toekomst voor jonge boeren in Liberia

Een nieuwe toekomst voor jonge boeren in Liberia

In 2016 was Marie Clark (28) uit Liberia een van de deelnemers aan ActionAid’s Women2Kilimanjaro campagne, waarbij vrouwen uit 32 Afrikaanse landen naar Tanzania afreisden om hun recht op land op te eisen. In de tussentijd is er veel gebeurd! Ze ontving een studiebeurs van de Liberiaanse president, die daarmee haar strijd voor landrechten voor vrouwen erkende, en startte met steun van ActionAid het Girl’s Agriculture Education Initiative: een landbouwschool voor meisjes die om financiële redenen vroegtijdig met school moesten stoppen.
 
Marie: “Mijn droom was een landbouwschool op te zetten voor meisjes, die om financiële redenen vroegtijdig met school moesten stoppen. De enige uitdaging was: hoe moest ik beginnen en wie kon ik om hulp vragen? Die hulp kwam in de vorm van ActionAid’s project.” 

De steun aan Marie’s project maakt deel uit van het project Building Better Futures, dat wordt gesteund door de Turing Foundation en jongeren helpt bij het opbouwen van een duurzaam bestaan. Dit project traint jongeren in duurzame landbouwtechnieken en ondernemersvaardigheden, maar geeft hen ook voorlichting over hun rechten en tools om deze op te eisen. Zo kunnen ze beter beleid beïnvloeden en opkomen voor hun belangen.

In de eerste fase van het project zijn 5 sociale ondernemingen opgezet en 2 bijeenkomsten georganiseerd tussen de overheid, jongerengroepen en de private landbouwsector.

Verder zijn er 10 accountability forums (jongerennetwerken) opgezet die zich richten op leiderschap, mobilisatie en belangenbehartiging, en daarnaast op duurzame landbouwtrainingen en –vaardigheden. Al 525 deelnemers sloten zich aan.

Marie’s project werkt samen met de netwerken van jonge boeren – een gezamenlijke inspanning om zoveel mogelijk jongeren te helpen bij het opbouwen van een duurzaam bestaan. Marie: “Mijn droom was een landbouwschool op te zetten voor meisjes, die om financiële redenen vroegtijdig met school moesten stoppen. De enige uitdaging was: hoe moest ik beginnen en wie kon ik om hulp vragen? Die hulp kwam in de vorm van ActionAid’s project.”

Lees meer over dit project

Klik hier