Home - Actueel - Mensenrechten - Geweld en mensenrechtenschendingen in Oeganda

Geweld en mensenrechtenschendingen in Oeganda

Op 15 augustus brak er geweld uit tijdens een lokale verkiezing in Oeganda. Aanleiding was dat een kandidaat van de regeringspartij verslagen werd door een onafhankelijke kandidaat. Er volgden gewelddadige arrestaties van zowel politici als burgers. Velen zitten nog altijd vast en hebben dringend behoefte aan medische zorg.
Muzikant-politicus is gearresteerd en gemarteld in Oeganda. ActionAid komt in Actie
Zanger-politicus Bobi Wine is vaak kritisch over sociale onrechtvaardigheden en populair onder jongeren. In het verleden werkte hij samen met ActionAid Oeganda. © Grapevine news

#FreeBobiWine

Tussen de arrestanten zit ook parlementslid Robert Kyagulanyi, beter bekend als Bobi Wine. Dankzij zijn muziek-achtergrond is hij populair onder jongeren. Hij is vaak kritisch over sociale onrechtvaardigheden en heeft in het verleden bijvoorbeeld samengewerkt met ActionAid Uganda voor een anti-corruptie campagne.

Kyagulanyi wordt beschuldigd van verraad. Bij de arrestatie werd zijn chauffeur doodgeschoten en Kyagulanyi zelf mishandeld. Er zijn berichten dat hij werd gemarteld en in slechte gezondheid verkeerd. Veel Oegandezen zijn woedend over zijn arrestatie en over het hele land zijn demonstraties ontstaan. Helaas werden deze hardhandig onderbroken door de politie. Honderden demonstranten en journalisten zijn gearresteerd. Ook in het buitenland zijn protesten ontstaan, zoals in Kenia en het Verenigd Koninkrijk. Online werd een campagne opgezet met de hashtag #FreeBobiWine.

Inmiddels is de zanger-politicus op borgtocht vrijgelaten, samen met 11 anderen. Over een aantal dagen moeten zij terugkeren naar de rechtbank, waar ze zijn aangeklaagd voor hoogverraad. Het is nog onduidelijk of anderen ook borgtocht zullen krijgen. Wel is bekend dat een aantal vrouwen na hun arrestatie aangerand zijn door het leger. ActionAid Oeganda verleent dringende fysieke en mentale hulp aan hen. Daarnaast zijn er berichten over dodelijke slachtoffers.

Robert Kyagulanyi tijdens protesten in Kampala.
Robert Kyagulanyi tijdens protesten in Kampala. © AFP

Stelselmatige beperking van vrijheid

De gebeurtenissen van de afgelopen weken maken onderdeel uit van een patroon. De Oegandese overheid heeft in het verleden al met vergelijkbare acties geprobeerd de oppositie de mond te snoeren. Nadat ActionAid Oeganda vorig jaar bijvoorbeeld kritiek leverde op een nieuw wetsvoorstel werd hun kantoor, evenals die van partnerorganisaties, binnengevallen door de politie. Met dergelijke acties proberen de autoriteiten het maatschappelijk middenveld in te perken, met als gevolg grove mensenrechtenschendingen.

“Natuurlijk is het soms beangstigend”

Lees verder

Stop de mensenrechtenschendingen

ActionAid wil dat de arrestanten die nog vast zitten toegang krijgen tot goede medische zorg en worden herenigd met hun familie. Daarnaast willen we dat het geweld stopt, en de betrokken agenten worden vervolgd. ActionAid blijft vechten in Oeganda om een vrij geluid te laten horen samen met burgers en andere organisaties.

 

Update 28-08-2018: Kyagulanyi wordt overgebracht naar het Verenigd Koninkrijk voor medische behandeling.