Home - Actueel - Ongelijkheid - Building a World Beyond Them and Us

Building a World Beyond Them and Us

Op 10 februari konden een aantal trouwe donateurs en supporters, samen met ons, de allereerste Nelson Mandela lezing bijwonen. De lezing werd georganiseerd door ZAM Magazine, en had Sisonke Msimang als spreker. Het was een mooie middag gevuld met goede gesprekken, stof om over na te denken en prachtige optredens.
Spreker Sisonke Msimang met Adriaan van Dis
Spreker Sisonke Msimang ontvangt de Nelson Mandela postzegel van Adriaan van Dis.

Goede gesprekken

Voorafgaand aan de lezing konden onze genodigden onder het genot van een kopje koffie of thee met elkaar en een aantal medewerkers van ActionAid Nederland in gesprek gaan. Een goede kans om meer over elkaar te leren, en over het werk van ActionAid te praten. Het was erg waardevol om elkaar op deze manier te ontmoeten.

Building a World Beyond Them and Us

De lezing vond plaats in het Internationaal Theater Amsterdam (Stadsschouwburg) en werd begeleid door verschillende optredens. Het programma werd geopend door het ZO! Gospel Choir en een voordracht van Invictus door Nora el Koussour. Daarna volgde een indrukwekkend optreden van dansgroep Faso Danse Théâtre. Adriaan van Dis introduceerde met een sterk betoog de hoofdgast van de avond: Sisonke Msimang.

De lezing van Msimang was scherp en doordacht. Ze sprak over het gedachtegoed en de nalatenschap van Mandela: hoe deze meer is dan alleen de vergevingsgezindheid waar hij voornamelijk om bekend staat tegenwoordig. Msimang belichtte andere kanten van zijn karakter en aanpak: hij was daadkrachtig en pragmatisch. Hij wist hoe hij verandering teweeg kon brengen, ook als dat betekende dat hij samen moest werken met zijn vijand. Msimang verwoorde hoe wij deze houding ook nu kunnen gebruiken in een samenleving die nog altijd erg verdeeld is. De hele lezing is op de website van ZAM Magazine te bekijken.