Home - Actueel - Duurzame aarde - Klimaatverandering - De klimaatzaak tegen Shell

De klimaatzaak tegen Shell

Mensen in ontwikkelingslanden hebben het minst aan klimaatverandering bijgedragen maar worden er het hardst door getroffen. Van kustbewoners in Bangladesh die te maken hebben met overstromingen tot boerinnen in Zimbabwe die kampen met grote droogte: de levens van mensen staan op het spel. ActionAid sluit zich daarom aan bij de klimaatzaak van Milieudefensie tegen Shell om het bedrijf, een van de grootste klimaatvervuilers ter wereld, verantwoordelijk te stellen voor de klimaatschade die het veroorzaakt.

Armoede dankzij klimaatverandering

Fatou Sarr (45) uit Senegal verbouwt rijst. Samen met haar man, die visser is, heeft ze grote moeite om haar 5 kinderen te voeden. Door de verzilting van het land is de vruchtbaarheid van de bodem aangetast, waardoor het verbouwen van rijst steeds moeilijker wordt. “Armoede raakt de gezondheid en het onderwijs van onze kinderen, maar we doen ons best om de kinderen in school te houden,” vertelt ze.

Diamniadio Island in Senegal heeft veel last van klimaatverandering. Onregelmatige regelval, stijgende zeespiegel en verzilting van het land heeft het bestaan van vele mensen vernietigd met keiharde sociale impacts. Het verbouwen van rijst is gestopt, de visserij en het verzamelen van schaaldieren gaan ook achteruit. ActionAid werkt samen met de lokale bevolking om via acro-ecologie de klimaatweerbaarheid en het bestaan te verbeteren.

Fatou Sarr laat in Senegal het droge en verzilte land van haar rijstveld zien. ©ActionAid

Een van de grootste klimaatvervuilers

Om klimaatverandering te stoppen moet het overgrote deel van onze olie- en gasvoorraden in de grond blijven zitten. Daar moet nu actie op komen, anders blijven we nog decennia vast zitten aan olie en gas.  Shell stoot twee keer zoveel broeikasgassen uit als alle Nederlanders bij elkaar. Shell staat zelfs in de top tien van de grootste klimaatvervuilers van de afgelopen 30 jaar.

Shell zegt klimaatverandering serieus te nemen, maar uit hun daden blijkt het tegendeel. Shell investeert maar zo’n 5 procent in de oplossing en zo’n 95 procent in het probleem: meer olie en gas. Shell handelt in strijd met het klimaatakkoord van Parijs en richt enorme klimaatschade aan. Gewone mensen overal ter wereld betalen daar de prijs voor, met name vrouwen in ontwikkelingslanden worden hard geraakt.

Klimaatzaak tegen Shell

Klimaatactie is nu nodig! Daarom heeft ActionAid zich samen met 5 andere organisaties en 17.000 mede-eisers officieel aangesloten bij de klimaatzaak tegen Shell die Milieudefensie op 4 april 2018 aankondigde. Met een gezamenlijke brief aan Shell stellen wij Shell aansprakelijk voor het aanrichten van wereldwijde klimaatschade.

De eis van de klimaatzaak is dat Shell in lijn met het klimaatakkoord handelt en zich committeert aan netto 0 broeikasuitstoot in 2050. De dagvaarding wordt op 5 april overhandigd bij het hoofdkantoor van Shell in Den Haag.

Laat aan de rechter, Shell en Nederland zien dat je verandering eist van een van de grootste klimaatvervuilers ter wereld, door samen met ons de dagvaarding persoonlijk te overhandigen. De dagvaarding is een oproep aan Shell om voor de rechter te verschijnen. Een stuk met wetenschappelijke feiten en juridische argumenten die de basis vormen voor onze rechtszaak. Lees hier meer over op de website van milieudefensie.

1/3 van Bangladesh onder water

Shikah Rani Shil woont in Bangladesh en raakte tijdens de recente overstromingen alles kwijt. “Mijn huis, vee en al mijn andere bezittingen zijn weggespoeld. Ik moest naar een opvangcentrum maar dat staat nu ook onder water. Elke dag hebben we honger omdat er geen voedsel is of andere hulp. Als er niet snel hulp komt, dan overleven we het niet.”

Extreme regenval heeft grote delen van het noorden en oosten van Bangladesh onder water gezet. In sommige van deze gebieden is dit al de tweede of derde overstroming sinds het begin van het regenseizoen in juni. Veel gebieden zijn van de buitenwereld afgesneden door dijkdoorbraken en verwoeste wegen.

Volgens regeringsbronnen stijgt het water van de rivieren nog steeds. Als het water niet zakt of zelfs verder stijgt, zullen de omstandigheden voor mensen nog verder verslechteren door gebrek aan schoon water, sanitaire voorzieningen en voedsel. Ook liggen ziektes op de loer, die zich door het water sneller zullen verspreiden.

"Als er niet snel hulp komt, dan overleven we het niet." © ActionAid