Home - Actueel - Duurzame aarde - Landrechten - In gesprek met studenten over landrechten voor vrouwen

In gesprek met studenten over landrechten voor vrouwen

Afgelopen maandag waren we met ActionAid aanwezig op de Universiteit van Wageningen (WUR), om samen met studenten van de Boerengroep vereniging te praten over landrechten, in het bijzonder over landrechten voor boerinnen. Een belangrijk onderwerp, want voornamelijk in ontwikkelingslanden zijn vrouwen vaak afhankelijk van hun land en gewassen.
ActionAid ging in gesprek met studenten over landrechten voor vrouwen
ActionAid ging in Wageningen in gesprek met studenten over landrechten voor vrouwen. © ActionAid

De avond was bedoeld als een uitwisseling om het gender-aspect van landrechten belichten. Ook waren we benieuwd naar de visie van de studenten op duurzame landbouw. Hieronder een korte samenvatting van een enerverende discussieavond met een groep studenten van verschillende studie-achtergronden zoals land- en waterbeheer, foodtechnologie en bos- en natuurbeheer.

Landroof

De avond ging voor het grootste gedeelte over landrechten, en dan met name landroof. Landroof is kort gezegd het innemen van land van lokale gemeenschappen door grote bedrijven voor het opzetten van hun onderneming. Als ActionAid zien we dat veel van dit ‘opgekochte’ land wordt gebruikt voor ofwel mijnbouw, ofwel grootschalige plantages, vaak palmolie of soja.

Met name het verbouwen van palmolie vormt een groot probleem voor mensenrechten. Dit is namelijk een productieproces waarbij inkomsten voor lokale gemeenschappen minimaal zijn. De grootschalige productie van palmolie zorgt naast landonteigening ook voor het verlies van biodiversiteit en veel diersoorten. Het probleem met palmolie is dat na het oogsten van de vruchten het binnen 48 uur verwerkt moet worden, anders gaat het rotten.

Agro-ecologie en feminisme

Agro-ecologie was ook een van de discussieonderwerpen. Dit is een van de oplossingen die we als ActionAid zien als onderdeel van een Just Transition, een eerlijke transitie naar duurzame voedselvoorziening en energieopwekking. We zien dit ook als goede oplossing om vrouwen meer onafhankelijk te maken van externe factoren, zoals het prijsaanbod voor bepaalde producten.

Agro-ecologie is het duurzaam verbouwen van landbouw producten door te leren van, en rekening te houden met ecosystemen. Agro-ecologie kent ook veel sociale aspecten en verbindt mens beter met natuur. Een van de aanwezige studenten lag een link tussen agro-ecologie en feminisme, namelijk dat zowel agro-ecologie als feminisme een focus hebben op regeneratie, in plaats van productiviteit. Dit is precies de link die ActionAid onlangs in dit rapport heeft uitgelicht.