Home - Actueel - Ongelijkheid - Europese Commissie kondigt mensenrechtenwetgeving voor bedrijven aan!

Europese Commissie kondigt mensenrechtenwetgeving voor bedrijven aan!

Geweldig nieuws! Afgelopen week kondigde Eurocomissaris Reynders (Justitie) aan dat de Europese Commissie aan de slag gaat met het opstellen van wetgeving die bedrijven verplicht om mens en milieu te respecteren in productieketens. ActionAid en andere organisaties, beleidsmakers, vakbonden en bezorgde burgers pleiten al jaren voor dit soort wetgeving die slechte werkomstandigheden, landroof en milieuschade als gevolg van bedrijfsactiviteiten wereldwijd moet voorkomen. We blijven het proces volgen om te zorgen dat er ook rekening wordt gehouden met vrouwenrechten en gendergelijkheid binnen deze wet.
ActionAid voert actie voor eerlijke, duurzame mijnbouw in landen zoals Zuid-Afrika.
De nieuwe wetgeving is hard nodig om milieuschade te beperken en mensenrechten te waarborgen in talloze sectoren. Zoals bij grootschalige mijnbouw in Zambia, waar deze vervuilende industrie het leven van lokale boeren verwoest.

Waarom is mensenrechtenwetgeving voor bedrijven belangrijk?

ActionAid werkt al jaren met gemeenschappen die zijn getroffen door landroof, vervuiling of uitbuiting als gevolg van bedrijfsactiviteiten. Denk daarbij aan (internationale) mijnbouwbedrijven, palmolieplantages of grootschalige kledingfabrieken. Vrouwen worden vanwege bestaande genderongelijkheid extra zwaar getroffen.

De kleding, mobieltjes en zeep die op deze wijze voor weinig geld worden gemaakt in productielanden als Myanmar en Bangladesh, worden hier door Nederlandse of Europese grote bedrijven verkocht. Zo strijken zij veel winst op over de rug van deze vrouwen. De bedrijven die schendingen plegen komen daar zonder consequenties mee weg. Gek genoeg was er tot nu toe ook geen wetgeving die bedrijven verplichtte om respect te hebben voor het milieu en mensenrechten, waar dan ook ter wereld. Overheden verwachten van bedrijven dat zij zich aan internationale standaarden houden, maar zonder een stok achter de deur kwam hier weinig van terecht. De Europese Commissie zet nu het eerste stapje om daar verandering in te brengen met deze wet ter bescherming van mensenrechten, die in 2021 gepresenteerd zal worden.

Hoe zit het in Nederland?

Ook in Nederland wordt er onder leiding van minister Kaag (internationale handel & ontwikkelingssamenwerking) onderzocht wat de beste manier is om schade voor mens en milieu door bedrijven in productieketens te voorkomen. De uitkomsten van dit onderzoek worden gepresenteerd in het najaar van dit jaar. Net op tijd dus om het Europese proces nog te kunnen beïnvloeden. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind realiseerde zich al dat wetgeving de enige manier is om achterblijvende bedrijven aan te sporen om mensenrechten en het milieu te respecteren. Daarom nam hij een voorsprong op het proces van minister Kaag en introduceerde zijn initiatief mensenrechtenwetgeving voor bedrijven. Het bijzondere aan dit wetsvoorstel van Kamerlid Voordewind is dat het de eerste wetgeving wereldwijd is die bedrijven vraagt om rekening te houden met de specifieke (negatieve) gevolgen van hun activiteiten voor vrouwen, die vaak ernstiger of oneerlijk zijn. Als de Nederlandse overheid zijn voorstel overneemt, kan Nederland het eerste land ter wereld zijn dat bedrijven verplicht om rekening te houden met bestaande genderongelijkheid en zo het goede voorbeeld geven voor het Europese proces.

ActionAid blijft de processen in Europa en Nederland volgen om te zorgen dat vrouwenrechten en gendergelijkheid structureel onderdeel zijn van beleid- en regelgeving. Wij staan in nauw contact met gemeenschappen in productielanden en onze collega’s wereldwijd. Zo zorgen we ervoor dat het beleid ook écht het verschil gaat maken voor de mensen die dit het hardst nodig hebben.