Home - Actueel - Vrouwenrechten - Goed nieuws: in deze gemeenschap is geweld tegen vrouwen verminderd

Goed nieuws: in deze gemeenschap is geweld tegen vrouwen verminderd

Vrijwel over ter wereld, ook in Nederland, is geweld tegen vrouwen in 2020 door de coronacrisis enorm toegenomen. Op sommige plekken is het aantal geweldmeldingen zelfs vertienvoudigd. Een uitzondering hierop is een gemeenschap in Chimanimai, Zimbabwe. Hier is het aantal geweldsmelding zelfs gedaald!
Een bijeenkomst-mede georganiseerd door ActionAid-van een gemeenschap in Zimbabwe waar geweld tegen vrouwen enorm is gedaald.
Een bijeenkomst van vrouwen in Chimanimani, waar geweld tegen vrouwen het afgelopen jaar enorm is gedaald. © ActionAid

Meer geweld na de cycloon

“Na cycloon Idai in 2019 kwamen er wel drie geweldsmeldingen per dag binnen,” vertelt Learnmore Ndarera, voorzitter van Duri Safehouse. Die toename in geweld is niet uniek aan Chimanimani. Een ramp zoals een cycloon, overstroming of de huidige pandemie zorgt voor enorm veel chaos. In die chaos lopen vrouwen extra risico. Juist daarom is vrouwelijk leiderschap tijdens een ramp belangrijk.

In actie

Toen geweld tegen vrouwen toenam zagen de vrouwen in Chimanimani in: dit moet anders. Dus gingen ze, samen met ActionAid, aan de slag. Er werden veilige plekken voor vrouwen opgezet, zoals het safehouse van Learnmore. Hier kunnen slachtoffers van geweld terecht voor steun en wat broodnodige rust. Maar er werden ook gratis hulplijnen gecreëerd. Deze nummers kunnen vrouwen bellen wanneer ze zich bijvoorbeeld in een gevaarlijke situatie bevinden en hulp nodig hebben. Daarnaast werd binnen de hele gemeenschap voorlichting gegeven over vrouwenrechten, waar ook mannen bij betrokken werden. Al met al was de aanpak een succes! Learnmore vertelt: “Nu zijn er lange periodes waarin er geen enkele geweldsmelding binnenkomt!”