Home - Actueel - Noodhulp - Ravage door Cycloon Freddy heeft nog lange nasleep

Ravage door Cycloon Freddy heeft nog lange nasleep

Cycloon Freddy, die eind februari tot mid-maart rond raasde in Mozambique, Malawi en Zimbabwe, heeft ondertussen meerdere wereldrecords verbroken. Het gaat te boek als o.a. de langstdurende tropische cycloon ooit en als de storm met de meeste periodes van hernieuwde kracht. Hoewel de cycloon gelukkig verdwenen is ondertussen, hebben de stortbuien, sterke winden en steeds terugkerende stormen een behoorlijke ravage achtergelaten.

ActionAid Malawi is druk aan het werk om de meer dan een miljoen mensen die door de cycloon zijn aangetast steun te bieden. Een half miljoen mensen zijn gedwongen te vluchten en wonen dus momenteel in kampen. Duizend mensen zijn verwond geraakt. Vijfhonderd mensen zijn nog steeds vermist. Nog eens 500 hebben het leven door de cycloon verloren. En ondertussen zijn gezondheidszorg, landbouw, infrastructuur en scholen zodanig aangetast dat het nog lang zal duren voordat alle essentiële diensten weer zoals voorheen werken.

Om vooral ook lacterende moeders, wezen en mensen met handicappen te kunnen helpen, zoeken onze collega’s in de meest aangetaste regio’s deze mensen op en geven ze direct geld. Tot nu toe hebben ze zo 1000 kwetsbare mensen weten te bereiken. Ze werken er hard aan om dit programma uit te breiden en zoeken ondertussen uit wat mensen in de getroffen gebieden naast geld het hardst nodig hebben.

Onze partners in Mozambique, waar meer dan 880.000 mensen door de cycloon getroffen zijn, zetten hun hulp in op voedselpakketten en gezondheidszorg. Cycloon Freddy heeft namelijk gezorgd voor een toename in cholera en malaria in een aantal gebieden, met nu meer dan 11.000 gevallen van cholera in 8 verschillende regio’s. Medicatie en schoon water zijn essentieel.

Naast de levensbehoeftes rond eten en drinken wordt in Mozambique ook extra gekeken naar de veiligheid van vrouwen, met initiatieven om in gemeenschappen de respons door vrouwen te laten leiden. Het is jammer genoeg een feit dat vrouwen en meisjes na crisissen extra kwetsbaar zijn voor geweld, waaronder seksueel geweld. Veilige plekken, training en steun bij het trauma van de cycloon worden daarom in de Zambezia provincie aangeboden, met de hoop dat dit programma snel uitgebreid kan worden.

ActionAid werkt in beide landen samen met partners om de hulp zo gecoördineerd mogelijk te kunnen bieden en daarmee het grootst aantal mensen te kunnen bereiken. Want de mensen daar kunnen alle hulp gebruiken.

Steun jij ook de overlevenden van de cycloon?

Ja, ik doneer!

Loveness Chiwaya, de directeur van de Chigwirizano Women’s Movement – een partner van ActionAid – is hieronder te zien in Malawi.

Loveless staat in een ingestort gebouw.
Credit: Thoko Chikondi / ActionAid

Zij vertelt: “Klimaatverandering heeft ons als vrouwen en meisjes enorm aangetast. In dit gebied (de Phalombe regio) waren we bezig om elkaar als vrouwen aan te moedigen om op onze eigen benen te staan en zelf als boer elk jaar nieuwe soorten gewassen te verbouwen. Deze ramp heeft ons gebied vernietigd.

“Onze meisjes konden naar school gaan. Nu, met de huizen verwoest, zijn alle boeken en kleren weg. Als resultaat zullen veel meisjes niet meer naar school gaan. Ook kan het onder onze kinderen tot onverwachte zwangerschappen leiden.”

Cycloon Freddy is een schrijnend voorbeeld van de noodzaak van een klimaatschadefonds. Een recordbrekende cycloon vormt een duidelijke link met klimaatverandering. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door mensen, en dan voornamelijk de rijksten, in het mondiale Noorden. Terwijl mensen in het mondiale Zuiden, die er het minst aan bijdragen, de hoogste prijs blijven betalen! Dat kan toch niet langer? Daarom werkt ActionAid naast noodhulp ook aan structurele verandering. In Malawi, in Mozambique, in Nederland, en de rest van de wereld. Dat kunnen wij niet alleen.

Aan Loveless het laatste woord: “Het is niet mogelijk om huizen meteen opnieuw te bouwen in dit gebied. Er zijn vele uitdagingen die het nodig maken om samen met ActionAid te blijven helpen. Ik waardeer dat ActionAid ons steeds helpt bij rampen. Want een vriend in nood is een echte vriend.”