Home - Actueel - Eerlijk zakendoen - Onderzoek: e-bikes in Nederland nog verre van eerlijk

Onderzoek: e-bikes in Nederland nog verre van eerlijk

Vandaag lanceert ActionAid de FAIRBIKE. Het is hoog tijd voor een e-bike zonder geweld en misbruik in de productieketen. Een eerder ActionAid onderzoek heeft gekeken naar de mangaanmijnbouw (mangaan is een belangrijke grondstof voor e-bike batterijen) en de impact ervan op gemeenschappen. Nu hebben wij de zes grootste e-bike merken onder de loep genomen. En de resultaten zijn niet geweldig.

 

Onderzoek naar de zes grootste e-bike merken

Het onderzoek laat zien dat het beleid voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) van e-bike producenten tekort schiet. Batavus en Sparta (Accell Groep) nemen voorzichtige eerste positieve stappen om IMVO-richtlijnen toe te passen, Gazelle en Urban Arrow (Pon Bikes) doen het aanzienlijk minder goed en Stella en VanMoof geven geen enkele transparantie over hoe ze hun beleid voor IMVO invullen. Dit onderzoek is gebaseerd op een analyse waarbij gekeken is in hoeverre de e-bike producenten alle 6 stappen van gepaste zorgvuldigheid, het beleidsproces voor IMVO, toepassen zoals geformuleerd in de OESO-richtlijnen.

In een groot deel van de batterijen gebruikt door de onderzochte fietsmerken zit mangaan, een metaal dat een cruciale rol speelt bij de energietransitie. Eén van de belangrijkste winningslanden is Zuid-Afrika; het Kalahari-gebied in het Noordoosten huist de grootste mangaanreserve ter wereld. Mensenrechtenschendingen zijn bij de winning ervan helaas schering en inslag. Zo krijgen omringende gemeenschappen te maken met ernstige lucht- en watervervuiling vanwege de mijnen, en is er een groot watertekort. Er vinden regelmatig heftige onaangekondigde explosies plaats die huizen beschadigen, waarbij vervolgens asbest vrijkomt. Vrouwen worden in verhouding het hardst getroffen, en geweld tegen vrouwen neemt toe.

Lerato, vrouwenrechtenactivist in een van de mangaanmijnbouwgemeenschappen in Zuid-Afrika: “Ik wil dat mensen in Nederland zich realiseren dat het pijnlijk voor ons is omdat zij de voordelen genieten maar wij krijgen niks voor het mangaan waar ze e-bikes van maken”.  Mede-activist Mathlogonolo Mtware vat samen: “Voor ons in de Noord-Kaap is het een ‘unfair bike’.

Anna Hengeveld, IMVO-expert van ActionAid Nederland, voegt toe: “Veel mensen in Nederland realiseren zich niet wat de keerzijde is van elektrische fietsen en auto’s waarbij vrouwenrechten in het gedrang komen. Een echt duurzame energietransitie moet hier hoger op de publieke en politieke agenda komen en nationale wetgeving voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoordelijk Ondernemen is een must.”

Lees het hele rapport hier

Luister hier een interview terug met Anna bij NPO Radio 1