Home - Actueel - Noodhulp - ActionAid heeft ondertussen meer dan 1000 gezinnen in Marokko geholpen

ActionAid heeft ondertussen meer dan 1000 gezinnen in Marokko geholpen

De aardbeving in het Atlasgebergte van Marokko eerder deze maand heeft vele mensen dakloos gemaakt. “Vrouwen en kinderen hebben zo snel mogelijk veilig onderkomen nodig,” vertelt Halima Begum, directeur van ActionAid UK die daar eerder in de maand ter plekke is geweest. “Hoewel gezinnen heel graag naar huis willen, hebben velen hun huis helemaal verwoest zien worden. Te veel kwetsbare mensen leven nog in blootgestelde locaties, zonder veiligheid of bescherming.” Zoals we al eerder gerapporteerd hebben, zijn er pogingen tot mensenhandel van voornamelijk meisjes geweest. Zonder een veilig onderkomen zal zulke uitbuiting blijven voorkomen.

Afgelopen weekend hebben we samen met onze lokale partners 1000 gezinnen in de meest moeilijk bereikbare gemeenschappen geholpen aan essentiële hygiënekits. Hierbij hebben we ook folders in Arabisch en Berber uitgedeeld met informatie over hoe mensen zich kunnen beschermen tegen seksuele exploitatie en misbruik. Ondertussen worden er psychologen beschikbaar gesteld om verdere ondersteuning aan gezinnen te kunnen geven.

 

ActionAid zet in op vrouwelijk leiderschap

“De coördinatie van de hulp aan Marokko ligt grotendeels in de handen van mannen, met geen consideratie voor enige genderbalans,” vertelt Oussama Chakkor, landencoördinator voor de Spaanse ActionAid. “Alleen door vrouwelijk leiderschap te eisen, wordt rekening gehouden met de specifieke benodigdheden van vrouwen.” Deze crisis, net zoals elke crisis, heeft een feministische aanpak nodig. Dat is waar wij op inzetten. In Marokko en alle andere landen waar zulke rampen voorkomen.

Als vrouwen namelijk niet worden meegenomen, dan zien we zoals in deze situatie dat er niet gedacht wordt over maandverband, ondergoed en bescherming tegen misbruik en uitbuiting. Samira Errhoui, directeur van één van onze lokale partners, Tamghart Noudar, voegt toe: “In de nasleep van de aardbeving moeten we vrouwen de ruimte geven om deel te nemen aan de respons. Als organisaties die met de getroffen gemeenschappen werken, missen we echter vaak de financiële middelen om verandering in de huidige dynamiek mogelijk te maken. Het belangrijkste voor nu is dat de getroffen vrouwen de mogelijkheid krijgen om weer geld te verdienen voor hun families.”

ActionAid werkt aan geld, middelen en ondersteuning om vrouwen nu te helpen. Dit gebeurt via ons noodfonds. Op de lange termijn werken wij met onze partners overal ter wereld om vrouwelijk leiderschap bij rampen de nieuwe standaard te maken. Hierbij kunnen we alle steun gebruiken.

Steun jij onze missie voor vrouwelijk leiderschap bij rampen?

Ja, ik word donateur!