Home - Actueel - Ongelijkheid - Feministische Partijwijzer voor een gelijkwaardige toekomst

Feministische Partijwijzer voor een gelijkwaardige toekomst

Stemmen met aandacht voor klimaat, duurzame economie en gendergelijkheid

Amsterdam, 26 oktober – Voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november lanceert vrouwenrechtenorganisatie ActionAid vandaag de campagne ‘Wat is nou echt belangrijk?’. Centraal staat de Feministische Partijwijzer, waarin 15 verkiezingsprogramma’s zijn doorgelicht op maatschappelijke vernieuwing vanuit feministische waarden. ActionAid heeft de partijen beoordeeld op plannen voor gendergelijkheid, duurzame economie, beter klimaat en hun internationale visie. Het is een handig kompas voor kiezers die voor een eerlijke wereld en positieve verandering willen stemmen.

De wens voor een meer rechtvaardige, feministische en duurzame toekomst wordt steeds sterker. Veel kiezers vinden een klimaataanpak, gendergelijkheid en solidariteit in Nederland én daarbuiten belangrijk.” zegt Marit Maij, directeur van ActionAid.

Verkiezingsprogramma’s onder de loep

ActionAid heeft de verkiezingsprogramma’s van 15 politieke partijen uitgeplozen en punten gegeven voor plannen waarin mens en natuur centraal staan en die ruimte maken voor een gezond klimaat, gelijke kansen en eerlijke machtsstructuren. De programma’s werden op de volgende onderwerpen beoordeeld: vrouwenrechten en gelijkwaardige samenleving, klimaatbeleid, eerlijke handel en duurzame economie met ook internationaal perspectief.

Genderblind en niet klimaatproof

Na een jaar vol extreem weerpatronenen en klimaatrampen en groeiende roep om duurzame toekomst en nieuw bestuur is het de ideale tijd voor een systeemverandering met vooruitstrevend leiderschap.

Een aantal partijen heeft al een nieuwe koers ingezet naar een duurzame, eerlijke toekomst en kijkt daarbij over de landsgrenzen heen. De beste scores krijgen GLPvdA, PvdD, D66 en Volt. Andere partijen doen dat nog niet: onderaan bungelen VVD, BBB, PVV met genderblinde programma’s en beperkte of geen aanpak van de klimaatcrisis. In de middenmoot met matige scoren zitten onder andere CDA, NSC en SP.

Maij: “Veel partijen zijn nog genderblind en niet klimaatproof. Onze Feministische Partijwijzer laat zien welke partijen voor échte vernieuwing en systeemverandering gaan op basis van een wereldvisie. Met dit kompas kun je een keuze maken die bij je past.” 

De feministische partijwijzer is een initiatief van ActionAid, een internationale vrouwenrechtenorganisatie. In meer dan 45 landen strijdt ActionAid zij aan zij met vrouwen en lokale gemeenschappen vóór gelijkheid en tégen uitbuiting. Helaas is dat nog steeds ontzettend hard nodig. Zo worden vrouwen hardst geraakt door de gevolgen van klimaatverandering. De wereld is geglobaliseerd en de beslissingen van nationale politici hebben ook impact aan elders in de wereld. De feministische partijwijzer geeft kiezers in een klap een overzicht in de plannen voor een eerlijke en gelijkwaardige toekomst van de verschillende partijen.