Home - Actueel - Duurzame aarde - Kies voor een ander klimaat, stem voor rechtvaardigheid

Kies voor een ander klimaat, stem voor rechtvaardigheid

Vandaag lanceren we samen met meer dan 50 maatschappelijke organisaties de verkiezingscampagne ‘Kies voor een ander klimaat. Stem voor rechtvaardigheid.’ In een manifest roepen we alle Nederlanders op hun stem te laten horen in aanloop naar de verkiezingen. De kern van het manifest is dat onze nieuwe politieke leiders menselijkheid en rechtvaardigheid als startpunt moeten gaan nemen, wanneer ze keuzes maken die impact hebben op de mensen in en buiten Nederland.

 

Verkiezingen als kans op een socialer Nederland

I&O Research voerde in opdracht van deze coalitie een opinieonderzoek uit onder Nederlandse kiezers, dat inzicht geeft in waar zij straks hun stem op baseren en hoe zij aankijken tegen een aantal progressieve maatregelen.

  • Meer dan de helft van de Nederlanders (54%) is het eens met de stelling ‘Klimaatverandering is geen probleem van de toekomst, maar een probleem dat nu moet worden opgelost’.
  • De helft (49%) vindt dat Nederland moet staan voor een menselijke behandeling van vluchtelingen.
  • Ten slotte vindt 46 procent van de Nederlanders dat de komende verkiezingen de kans op een socialer Nederland bieden.

Klimaat heeft urgentie

Jongeren voelen bij klimaat nog meer urgentie, twee derde van de jongeren tot 34 jaar is het met eerder genoemde stelling eens dat klimaatverandering een probleem is dat nu moet worden opgelost. Bij een aan de kiezers voorgelegde reeks mogelijke maatregelen voor na de verkiezingen, kiezen Nederlanders het meest voor ‘fors investeren in de zorg’ en ‘fors investeren in de woningbouw’. Jongere Nederlanders tot 34 jaar kiezen na investeren in de woningbouw als tweede echter voor ‘fossiele subsidies afschaffen’.

Ouderen laten zich bij het stemmen minder leiden door ‘eigen belangen’. Vier op de tien Nederlanders is het eens met de stelling ‘ik stem vooral om voor mijn eigen belangen op te komen’. Jongeren tot 34 jaar zijn het voor de helft met deze stelling eens, maar onder 65-plussers laat slechts 25 procent zich vooral door eigen belangen leiden.

Samen sterker

Liana Hoornweg (directeur Partos), woordvoerder namens de coalitie: “Klimaatverandering, de wooncrisis, toenemende ongelijkheid en conflicten die mensen van huis en haard verdrijven, vragen om politieke leiders die staan voor menselijkheid en rechtvaardigheid. De resultaten van het onderzoek laten zien dat hier onder de Nederlanders draagvlak voor is, maar het is een dubbeltje op zijn kant. Daarom slaan wij als gelegenheidscoalitie nu de handen ineen om onze stem te laten horen, en het Nederlands publiek op te roepen dit ook te doen. Voor ons allemaal is dit een ultieme kans om in de stemhokjes te kiezen voor een ander klimaat. Letterlijk én figuurlijk.”

De gelegenheidscoalitie Kies voor een ander klimaat. Stem voor rechtvaardigheid, bestaat uit de volgende maatschappelijke organisaties: ActionAid, Aidsfonds, Akvo, Amref Flying Doctors, Both ENDS, CARE Nederland, Cordaid, De Vlinderstichting, DeGoedeZaak, Dorcas, Edukans, Fairfood, FNV, Fossielvrij NL, Free Press Unlimited, Greenpeace Nederland, Habitat for Humanity Nederland, Health Action International, Heifer Nederland, Hivos, IRC, IUCN NL, Liliane Fonds, Mama Cash, Milieudefensie, Natuur & Milieu, Netherlands Institute for Multiparty Democracy, Oxfam Novib, Partos, PAX, Plan International, Red een Kind, Right to Play, RNW Media, Rutgers, Save the Children, Simavi, SNV, Solidaridad, Stichting Mondiaal FNV, Stichting Vluchteling, The Hunger Project, Tropenbos International, VluchtelingenWerk, VSO, Wemos, Wereld Natuur Fonds, Wetlands International, Wilde Ganzen, Women Engage for a Common Future, World Vision Nederland.

Wat kun jij doen?

Laat je stem horen:

  • Op 12 november tijdens de Klimaatmars in Amsterdam. Loop mee met ons blok Feministen voor Klimaatrechtvaardigheid waarin we samen lopen met CARE, Simavi, WO=MEN, Feminist March, Stem Op Een Vrouw, BothEnds, WECF en Hivos!
  • Op 16 november in Pakhuis de Zwijger, waar kandidaat-kamerleden in gesprek gaan met experts en publiek over hun visie en aanpak van de klimaatcrisis in Hét Mondiale Klimaatdebat. Dit organiseren we samen met CARE, Simavi, Both Ends, WECF en Save the Children.
  • Op 22 november in het stemhokje voor de Tweede Kamerverkiezingen. Laat je daarbij inspireren door de Feministische Partijwijzer!

Lees de Feministische Partijwijzer!

Download hier