Home - Actueel - Vrouwenrechten - Onderhandelingen gendergelijkheid van start

Onderhandelingen gendergelijkheid van start

Deze week is de 68e ‘Commission on the Status of Women’ (CSW68) van start gegaan! Dit is de grootste jaarlijkse bijeenkomst van de Verenigde Naties over gendergelijkheid en empowerment van vrouwen. De bijeenkomst vindt plaats in New York van 11 tot 22 maart, met als thema:

“Het versnellen van de verwezenlijking van gendergelijkheid en de empowerment van alle vrouwen en meisjes door armoede aan te pakken en instellingen en financiering te versterken vanuit een genderperspectief.”

Tijdens de CSW68 komen overheden, maatschappelijke organisaties, deskundigen en activisten van over de hele wereld samen. Ook Nederland is hierbij goed vertegenwoordigd. Onze collega Gijs zit namens het maatschappelijke middenveld in de Nederlandse delegatie. Lees hier een interview met hem over de CSW en waar hij zich precies voor inzet.

Na vele voorbereidende bijeenkomsten in Amsterdam en Den Haag is Gijs druk aan de slag als onderdeel van de Nederlandse delegatie in New York. Als NGO-vertegenwoordiger heeft hij meerdere bijeenkomsten bijgewoond samen met andere delegatieleden van het Koninkrijk der Nederlanden. Hij heeft onder andere een pitch gegeven over het belang van eerlijke belasting voor educatie van vrouwen en meisjes in al hun diversiteit, en benadrukt hoe belangrijk dat is voor publieke participatie.

Bovendien heeft Gijs samen met de Nederlandse jeugdvertegenwoordiger Fenna Timsi een constructief gesprek gehad met minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur, Wetenschap. Ze spraken over de mogelijkheden om inclusiviteit in het onderwijs te verbeteren, en over de rol van eerlijke belastingen in het bereiken van de SDG’s.

 

Van links naar rechts: Fenna Timsi, Minister Robbert Dijkgraaf en Gijs Verbraak.

Vandaag beginnen de onderhandelingen, die in totaal meer dan een week zullen duren. Het worden spannende onderhandelingen, omdat een budget crisis bij de Verenigde Naties ervoor heeft gezorgd dat de onderhandelingstijden zijn ingekort. Nieuwe en lastige thema’s zullen op hoog tempo bediscussieerd moeten worden.

Thema’s die relevanter dan ooit zijn, want de rechten van vrouwen staan wereldwijd onder druk.

We gaan ervoor!