Home - Actueel - Noodhulp - 6 maanden crisis in Gaza

6 maanden crisis in Gaza

Afgelopen weekend, op 7 april, markeerde zes maanden belegering van Gaza door Israël. De humanitaire crisis in Gaza wordt nog steeds iedere dag groter. In zes maanden tijd zijn er meer dan 33.000 Palestijnen gedood en 75.750 gewond geraakt. Er dreigt hongersnood. Een groot deel van de hulp waar mensen in Gaza van afhankelijk zijn wordt echter aan de grens geblokkeerd door Israël.

Op 28 maart droeg het Internationaal Gerechtshof Israël op om de ongehinderde verstrekking van humanitaire hulp te verzekeren. Ondanks deze bindende juridische uitspraak blijft Israël de toestroom van humanitaire hulp tot de Gazastrook belemmeren. Nadat zeven hulpverleners van World Central Kitchen afgelopen dinsdag (2 april) werden gedood bij een luchtaanval, hebben meerdere hulporganisaties zich bovendien teruggetrokken uit Gaza. De situatie kan niet erger!

Samen met onze lokale partners doen we er alles aan om de mensen in Gaza zo goed als mogelijk bij te staan. Graag delen we een greep uit de steun die wij dankzij donateurs tot nu toe hebben kunnen geven.

 

Wat heeft ActionAid tot nu toe bereikt?

In de afgelopen zes maanden hebben we meer dan 160.000 mensen in Gaza kunnen ondersteunen. Zo hebben 57.640 mensen eten ontvangen, waarbij 11.200 mensen warme maaltijden kregen. Daarnaast hebben 3.750 mensen hygiënekits ontvangen, en zijn 2.000 anderen voorzien van kleding. Ook dekens, matrassen en meer zijn uitgedeeld bij de opvangcentra. Bovendien hebben lokale partners meerdere toiletfaciliteiten gebouwd waarmee rond 20.000 mensen in Rafah weer toegang hebben tot schoon water. Een geschatte 2000 mensen zijn voorzien van onderdak.

 

Naast de hoognodige voorzieningen faciliteert ActionAid ook psychosociale ondersteuning. Zo hebben 1000 vrouwen in Rafah en Khan Younis gebruik gemaakt van onze telefonische hulplijn en zijn er allerlei leuke activiteiten uitgevoerd voor groepen ontheemde kinderen in Deir El-Balah en Al Nuseirat.

In Rafah en ons parterziekenhuis Al-Awda in het noorden van Gaza hebben meer dan 60.000 mensen medische hulp kunnen ontvangen. Volgens de WHO zijn in het hele gebied nog maar 10 ziekenhuizen die nog (deels) functioneren. Een dokter in de neonatale afdeling van Al Hilal Emirates ziekenhuis in Rafah vertelt hoe ze 70 baby’s tegelijkertijd proberen te behandelen. “In elke couveuse hoort maar één kindje. Door de oorlog moeten nu drie of vier baby’s in één couveuse. We zijn op het punt dat we moeten kiezen welk kindje de hoogste kans heeft om te overleven.” Een hartverscheurende beslissing die geen enkele dokter zou moeten hoeven maken.

 

ActionAid blijft ondersteunen

Ondanks de gevaren blijven onze collega’s en partners in de regio hard aan het werk om de mensen van Gaza te ondersteunen. Natuurlijk met meer essentiële goederen zoals warme maaltijden, kleding en schoon water. We kijken echter ook op de lange termijn. Zo zijn onze partners een educatieprogramma aan het ontwikkelen om ervoor te zorgen dat de kinderen in Rafah op een nuttige manier afgeleid worden van hun huidige situatie. Dit programma gaat naar verwachting volgende week van start.

Dit alles konden en kunnen we niet waarmaken zonder de essentiële steun van onze geweldige donateurs. Bedankt aan iedereen die tot nu toe heeft gedoneerd aan ons speciale noodfonds voor Gaza, het maakt alle verschil!

Steun de mensen in Gaza

Doneer hier!