Home - Actueel - Noodhulp - ActionAid partnerziekenhuis in Gaza omsingeld

ActionAid partnerziekenhuis in Gaza omsingeld

Afgelopen zondag kregen we bericht van Mohammad Saleh, interim directeur van ons partnerziekenhuis Al-Awda in het noorden van Gaza. Op 30 meter afstand van het ziekenhuis stopten een aantal militaire voertuigen. “Er werden schoten afgevuurd dichtbij het ziekenhuis en er waren veel granaten,” vertelt Mohammad.

“Wij zijn allemaal bang dat het ziekenhuis weer getarget wordt, net als afgelopen december toen we 18 dagen omsingeld werden en we drie medewerkers verloren door scherpschutters die op het ziekenhuis mikten. Alle medewerkers, patiënten en mannen in het ziekenhuis werden toen op onmenselijke wijze ondervraagd.”

Al-Awda is het enige ziekenhuis in het noorden van Gaza dat nog steeds kraamzorg en orthopedische chirurgie biedt. Het heeft al een maand geen nieuwe brandstof meer kunnen ontvangen, waardoor ze nu afhankelijk zijn van kleine generatoren. Er is ook geen schoon drinkwater, sinds het Israëlische leger de ontziltingsinstallatie waarvan ze afhankelijk waren voor drinkbaar water getarget heeft.

“Ambulances kunnen het ziekenhuis niet verlaten om gewonde mensen op te halen,” liet Mohammad weten. “We hebben onze patiënten, gewonden en bezoekers in de binnenplaats van het ziekenhuis gezet om ze weg van de ramen te houden. Ook onze medewerkers mogen niet meer dichtbij een raam werken.

“Iedereen is bang. Wij hopen van harte dat iedereen de druk opvoert om ervoor te zorgen dat Al-Awda en alle ziekenhuizen in Gaza niet meer getarget wordt, zodat we ons werk kunnen doen.”

 

Internationale druk neemt toe

Gelukkig wordt er steeds meer gehoor gegeven aan de oproepen van mensen uit Gaza voor vrede en veiligheid. ActionAid verwelkomt het nieuws dat aanklager Karim A.A. Khan van het Internationaal Strafhof (ICC) arrestatiebevelen heeft aangevraagd in verband met de conflicten in Israël en de staat Palestina en de wijdverspreide en systematische decennialange aanval tegen de Palestijnse burgerbevolking als gevolg van het Israëlische staatsbeleid. Deze actie, gebaseerd op substantieel bewijs van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid sinds 7 oktober 2023, is een cruciale stap naar gerechtigheid en verantwoording.

We staan achter de slachtoffers en overlevenden en herhalen onze oproep voor een permanent staakt-het-vuren, de terugroeping van de Israëlische militairen uit Gaza, de veilige terugkeer van gegijzelde mensen en de heropening van de grenzen zodat er weer voldoende hulp Gaza binnen kan komen. Aan de internationale gemeenschap: steun de inspanningen van het ICC om het internationaal recht te handhaven en straffeloosheid voor deze ernstige misdaden te voorkomen. Elke melding verdient grondig onderzoek. De tussentijdse uitspraak van het Internationaal Gerechtshof moet geëerd worden. Mohammad Saleh, zijn ziekenhuismedewerkers, hun patiënten en alle andere inwoners van Gaza rekenen erop.

Steun ons werk in Gaza en de Westelijke Jordaanoever direct

Doneer nu!