Het Isiolo Project


Dioraphte

In Isiolo, Kenia, zet ActionAid succesvolle Farmer Field Schools op. © Kate Holt/ActionAid
Hoewel we voldoende voedsel produceren om de wereldbevolking te voeden, gaat 1 op de 8 mensen elke dag met honger naar bed. Land, water en bossen zijn essentieel voor boeren, maar door de toenemende strijd om deze natural resources krijgen zij steeds meer moeite om voldoende voedsel te produceren. Deze problemen worden nog eens verergerd door klimaatverandering. ActionAid werkt daarom samen met kleinschalige boeren – met name vrouwen – zodat ze sterker staan en beter bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden.

Isiolo is een van de droogste gebieden van Kenia. Hierdoor is het voor de bevolking – voornamelijk boeren – extreem moeilijk om in hun levensonderhoud te voorzien. Er valt te weinig regen om voldoende voedsel te produceren en de veestapel te onderhouden. Hoewel het gebied rijk is aan grondstoffen, is er door de slechte infrastructuur en beperkte hulp vanuit de overheid weinig economische activiteit. Vrouwen, die verantwoordelijk zijn voor 80 procent van de voedselproductie, worden extra hard getroffen.

“Ons leven is beter sinds de start van dit project”

Elizabeth Kalemnya woont in Isiolo, Kenia en nam deel aan een Farmer Field School. “Vroeger hadden we voortdurend zorgen over onze broodwinning omdat regen in dit gebied zeer schaars is. Bovendien is mijn man gehandicapt, waardoor ik alleen de zorg draag voor mijn zes kinderen. Voorheen verzamelde ik houtskool in het bos. Daardoor was ik een makkelijk slachtoffer. Ons leven werd beter toen ActionAid startte met het Kakili Irrigation Scheme. Sinds vorig jaar heb ik een goede oogst en kan ik zelf een deel ervan verkopen.”

Elizabeth is boerin in Isiolo en een van de deelneemsters aan het project van ActionAid. ©ActionAid

Dit doet ActionAid

Na eerdere, succesvolle Farmer Field Schools (FFS) in andere regio’s, breidt ActionAid het project nu uit naar Burat Ward, Isiolo. Doel is het trainen van 250 boeren, waarbij de focus ligt op vrouwen. Elke boer draagt vervolgens zijn of haar kennis over aan een andere boer, zodat over 2 jaar 1000 boeren meer kennis en vaardigheden hebben om de droogte het hoofd te bieden.

  • Op de Farmer Field Schools leren boeren nieuwe kennis en vaardigheden. Ze leren over droogtebestendige zaden en nieuwe gewassen die beter bestand zijn tegen een droog klimaat. Ook kunnen deelnemers landbouwapparatuur lenen, zoals waterpompen om grond te irrigeren.

  • Daarnaast worden boeren gestimuleerd om zich te organiseren. Ze krijgen voorlichting en training over hun rechten en hoe deze op te eisen bij lokale overheden. De Farmer Field Schools zijn daarmee ook een plek waar boerinnen leren hoe ze beslissingen die hen aangaan kunnen beïnvloeden.

Partners

Dit project loopt van 2016 tot 2018 en wordt gefinancierd door Dioraphte.

Dioraphte Logo

Pagina aangepast op 20 maart 2018