Tax Justice Together

ActionAid organiseerde een fietstour door de belastingjungle van Amsterdam. © Martijn Beekman
Ontwikkelingslanden lopen elk jaar 200 miljard dollar aan inkomsten mis door belastingontwijking. Grote bedrijven, met name multinationals, maken gebruik van bepaalde regels om zo geen belasting te hoeven betalen. Geld dat men had kunnen besteden aan beter onderwijs of medische zorg. Om armoede en ongelijkheid te bestrijden, is het daarom belangrijk dat we samen campagne voeren om dit te veranderen.

Belastingontwijking maakt het moeilijk voor ontwikkelingslanden om armoede en ongelijkheid te bestrijden. Mede hierdoor blijven ontwikkelingslanden dus afhankelijk van ontwikkelingshulp. Volgens de OESO zouden ontwikkelingslanden zelfs drie keer zoveel geld verliezen aan belastingontwijking dan dat zij per jaar aan buitenlandse hulp ontvangen. Belastinghervoming is een manier om deze afhankelijkheid van hulp blijvend te verminderen.

 

Belastingontwijking ten koste van de lokale bevolking

Caroline Machanga uit Zambia heeft drie kinderen en verdient haar geld met een klein marktkraampje, waar zij onder andere producten van multinational Zambia Sugar verkoopt. Op de foto laat ze het bonnetje zien van de 4,6 procent belasting die zij voor haar kraampje betaalt, terwijl de multinational Zambia Sugar slechts 0,5 procent hoeft af te dragen.

“Ik werk 15 uur per dag, 7 dagen per week, maar maak weinig winst,”  vertelt Caroline. “We moeten veel belasting betalen.”

De regering van Zambia heeft gratis gezondheidszorg en onderwijs beloofd, maar verliest miljoenen door mazen in de belastingregels. “We gaan naar ziekenhuizen van de regering, maar daar zijn geen medicijnen,” vertelt Caroline. Ze kan haar kinderen niet naar betere scholen sturen, of hen gezonde maaltijden geven. De miljoenen die Zambia misloopt zouden ingezet kunnen worden om de gezondheidszorg en het onderwijs te verbeteren.

© Jason Larkin/ActionAid

Dit doet ActionAid

  • Daarom heeft ActionAid, samen met partners van het Tax Justice Together Project, een grote campagne gevoerd om een Europese burgers bewust te maken van dit probleem. Zo heeft ActionAid Nederland drie keer een Amsterdam Tax Tour georganiseerd om te laten zien hoe Nederland internationale belastingontwijking mogelijk maakt.

  • Samen met onze partners hebben we 2.000 burgers getraind om campagne te voeren voor een eerlijk belastingsysteem. Met name studenten en maatschappelijk organisaties leerden zo hoe ze zich beter kunnen mengen in het politieke debat en hebben een beter begrip van het probleem. Er zijn in totaal meer dan een miljoen campagnes gehouden door burgers.

  • Daarnaast maken we ons samen sterk om belastingontwijking hoger op de politieke agenda te krijgen.

Onze partners

Logo Europese Unie

Samen tegen belastingontwijking

Doe mee

Pagina aangepast op 20 maart 2018