Home - Landen - Haïti

“Dankzij ActionAid's training konden we goed reageren op orkaan Matthew.”

Mary Solange uit Haïti
Mary is lokale leider van een vrouwengroep in Haïti. Ze ontving leiderschapstrainingen van ActionAid en kon daardoor noodhulp coördineren na orkaan Matthew. Verder geeft Mary trainingen aan de gemeenschap over het belang van duurzame landbouw na een natuurramp. © Dylan Roberts/FreeSociety/ActionAid

Haïti

Haïti is het armste land van het westelijk halfrond. Bijna 60% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Het land is in de afgelopen jaren vaak getroffen door verwoestende orkanen en aardbevingen. Door massale ontbossing worden grote delen van het platteland bedreigd door erosie en woestijnvorming, wat de impact van natuurrampen verergerd. Maar liefst 46% van de bevolking heeft hierdoor niet genoeg te eten. Door het slechte sanitaire systeem is de kans op een cholera-uitbraak bovendien hoog bij een natuurramp.
 • 59%

  van de bevolking leeft onder de armoedegrens

 • 46%

  van de bevolking heeft niet genoeg te eten

 • 96%

  van de bevolking loopt risico getroffen te worden door een natuurramp

Verder zijn corruptie en landroof een groot probleem in Haïti. Uit het ActionAid-rapport ‘Building Back Better?’ bleek dat meer dan 170 miljoen dollar van het USAID-budget dat na de aardbeving in 2010 beschikbaar werd gesteld, i gebruikt om het Caracol industrieterrein te financieren. Dit werd gebouwd op vruchtbare landbouwgrond in het noorden van Haïti, ver bij het rampgebied vandaan. In totaal hebben 366 families en 720 mensen hierdoor hun land en hun bestaan verloren. Ze kregen slechts een paar dagen van tevoren te horen dat ze weg moesten. Het industrieterrein leverde bij lange na niet het beloofde aantal banen op, en de bevolking profiteerde minimaal.

Het belang van vrouwelijk leiderschap

Nadège (33) uit Haïti volgde na de aardbeving in 2010 een leiderschapstraining van ActionAid. Nu is ze coördinator bij een van onze Women Friendly Spaces, een noodopvang waar gelet is op de behoeften en veiligheid van vrouwen en kinderen.

“Dankzij de training wist ik precies wat ik moest doen na orkaan Matthew,” vertelt ze. “Zo heb ik geholpen bij de distributie van hulpgoederen en zag ik erop toe dat dit eerlijk gebeurde. Inmiddels help ik vrouwen een nieuw bestaan op te bouwen en bij het vinden van een broodwinning, want door de ramp zijn veel bezittingen verloren gegaan. We helpen ze bijvoorbeeld met zaden, zodat ze voedsel kunnen verbouwen en hun kinderen weer te eten kunnen geven.”

Nadège wil een inspiratie zijn voor andere vrouwen: “Ik probeer zoveel mogelijk vrouwen te mobiliseren en te leren wat ze moeten doen bij een ramp. Zo kunnen we snel en effectief reageren.”

"Dankzij de training wist ik precies wat ik moest doen na orkaan Matthew." © ActionAid
 • Noodhulp
  ActionAid verleende diverse keren noodhulp na rampen in Haïti. Na de aardbeving van 2010 en orkaan Matthew in 2016 verleende ActionAid noodhulp in de vorm van voedsel, water, medicijnen, cholera-pakketten, sanitaire voorzieningen en onderdak. Er zijn Women-Friendly Spaces opgezet, noodopvang voor vrouwen waarbij gelet wordt op de behoeftes van vrouwen. Daarnaast richten we ons op de lange termijn, door mensen in de getroffen gebieden zo snel mogelijk weer zelfredzaam te maken en hun weerbaarheid tegen nieuwe rampen te voorkomen. Ook geven we vrouwen een leidende rol, zodat zij ook na de ramp een sterkere positie hebben. Lees meer over onze aanpak van noodhulp >>

 • Duurzame aarde
  ActionAid voert campagne om de (internationale) drijfveren tegen landroof tegen te gaan. We zetten ons in voor regelgeving die mens en milieu beschermt, en steunen lokale activisten die autoriteiten ter verantwoording roepen zodra rechten in het geding zijn. Zo ondersteunde ActionAid in Haïti lokale boeren bij het indienen van een klacht tegen een grote investeerder, om zo compensatie te eisen voor verloren land. Verder werkt ActionAid samen met het lokale ‘Je Nan Je’-platform, dat de Haïtiaanse beleidsmakers aanspoort om problemen met voedselzekerheid aan te pakken. Lees wat wij doen voor een duurzame aarde >>

Een greep uit onze resultaten in Haïti

 • 58.000 mensen

  zijn na orkaan Matthew geholpen met een combinatie van voedsel, onderdak, hygiëne pakketten, schoolpakketten, leningen voor de landbouw en bescherming voor vrouwen in de Women Friendly Spaces. Verder werden 1919 kinderen na orkaan Matthew ondersteund met psychosociale zorg om traumatische ervaringen, zoals het verlies van familie, te verwerken.

 • 138.000 personen

  zijn bereikt met noodhulp na de aardbeving van 12 januari 2010 met voedsel, onderdak en hygiëne pakketten.

 • Schadevergoeding voor Haïtiaanse boeren

  In 2010 raakten bijna 4.000 Haïtiaanse boeren hun land (en inkomsten) kwijt aan een grote investeerder. Met ondersteuning van ActionAid dienden zij een klacht in bij de Inter-Amerikaanse ontwikkelingsbank. Met succes! Eind 2018 werd bekend dat de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank de schade voor het bouwen van de door hen gefinancierde Caracol Industrial Park moet compenseren.

Enthousiast over ons werk? Kijk wat jij kunt doen om te helpen >>

Lokale partners

ActionAid is sinds 1996 actief in Haïti. De projecten worden gecoördineerd door het lokale kantoor en uitgevoerd door lokale partners. Een belangrijke lokale partner in de campagne tegen landroof is bijvoorbeeld het Je Nan Je-platform.

Pagina aangepast op 2 juli 2019