Home - Landen - Malawi

"Ik leer over mijn rechten en hoe ik kan opstaan tegen geweld. Nu wil ik graag anderen helpen zoals ik zelf ook geholpen ben."

Faidas Katumbi uit Malawi
Faidas neemt deel aan ActionAid's Women Forum, een groep van 15-20 vrouwen die iedere maand samenkomt. Ze leren hoe ze voor hun rechten op kunnen komen en hoe ze geweld bij de autoriteiten aan kunnen kaarten. © Arjen van de Merwe/ActionAid

Malawi

Malawi is een van de armste landen ter wereld. Bijna 70% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Met name vrouwen op het platteland worden hierdoor hard geraakt. Daarbij heeft 10% van de mensen hiv/aids en er is een groot tekort aan medisch personeel. De scholen in Malawi verkeren in bedroevende staat. Overvolle klaslokalen, ongeschoolde leraren en verouderde lesmaterialen zijn eerder regel dan uitzondering. Deze omstandigheden maken het bijna onmogelijk voor de bevolking om uit de armoede te ontsnappen.
 • 70%

  van de bevolking leeft onder de armoedegrens

 • 63 jaar

  is de gemiddelde levensverwachting

 • 85%

  van de mensen leeft van de landbouw

Armoede

Armoede is de oorzaak van bijna alle uitdagingen waarmee de mensen in Malawi geconfronteerd worden. Kleine boeren hebben te weinig geld om te investeren in bijvoorbeeld gereedschap of zaden. Hierdoor is het voor hen moeilijk om hun situatie te verbeteren. Dit wordt nog eens verergerd door droogtes en overstromingen. Vooral vrouwen krijgen hiermee te maken, aangezien zij het leeuwendeel van het voedsel produceren. Door jaren ervaring weten ze precies welke zaden en landbouwmiddelen nodig zijn en hoe ze zich kunnen wapenen tegen droogte. Toch wordt deze kennis onvoldoende benut en worden vrouwen vaak buitengesloten uit dorpsraden of andere besluitvormingsorganen. Ook hebben vrouwen in Malawi vaak geen toegang tot land. Verder worden meisjes vaak gedwongen te stoppen met school en vroeg te trouwen, om hun families te ondersteunen.

Belastingontwijking

Door belastingontwijking van grote (internationale) bedrijven loopt de overheid van Malawi tientallen miljoenen euro’s mis. De vele mensen die in armoede leven hebben vaak geen toegang tot goede gezondheidszorg of goed onderwijs. Deze openbare voorzieningen zouden wel bekostigd kunnen worden als multinationals hun eerlijk aandeel belasting in Malawi zouden betalen.

Kennis over landrechten

Zenia Rueben neemt deel aan een REFLECT-cirkel in het Mwanza district in Malawi. Zenia sloot zich aan toen haar neef beslag legde op het land waar zij al jaren van leefde.

“In de eerste plaats kwam ik bij de REFLECT-cirkel om te leren lezen en schrijven, maar al snel merkte ik dat het veel verder ging dan dat. Ik begreep mijn rechten beter en ActionAid zorgde dat ik mijn land kon behouden. Sinds zij het dorpshoofd hebben overtuigd om ook land toe te wijzen aan vrouwen, staan boerinnen veel sterker. Ik verdien nu genoeg om mijn dochter en drie kleinkinderen te onderhouden.”

In Malawi zijn meer dan 2000 vrouwen betrokken bij 91 REFLECT-cirkels.

Zenia Rueben was een van de 2275 boerinnen uit Malawi die deelnam aan een REFLECT-cirkel. © ActionAid

Dit doet ActionAid

 • Vrouwenrechten
  ActionAid helpt vrouwen in Malawi door het oprichten van REFLECT-Cirkels. Hier krijgen boerinnen voorlichting over hun rechten terwijl ze tegelijkertijd leren lezen en schrijven. Daarnaast versterkt ActionAid de positie van de lokale boerinnen. We helpen hen om zich te verenigen in boerenorganisaties en helpen bij het vastleggen van hun landrechten. Voor meisjes richten we Girls Clubs op, waar ze leren over vrouwenrechten en bijles krijgen. Meer meisjes blijven hierdoor op school. Lees meer over ons werk op vrouwenrechten >>

 • Eerlijke economie
  ActionAid voert in 24 landen campagne tegen belastingontwijking. Zo ook in Malawi. ActionAid probeert belastingontwijking tegen te gaan door onderzoek te doen naar ‘brievenbusmaatschappijen’. Ook kijken we welke multinationals de regels omzeilen. Daarnaast willen we dat de belastinginkomsten goed worden besteed. Dit doet ActionAid onder andere door te lobbyen om een groter deel van het overheidsbudget te investeren in publieke voorzieningen. Lees meer over onze inzet voor een eerlijke economie >>

 • Duurzame aarde
  ActionAid wil dat de bevolking van Malawi kan profiteren van haar hulpbronnen. ActionAid mobiliseert lokale gemeenschappen en zorgt dat meer mensen de kennis en vaardigheden in huis hebben om hun recht op land te claimen. Zo staan ze sterk in hun onderhandelingen met de overheid en bedrijven. Vooral het vastleggen van landrechten voor vrouwen is cruciaal bij het voorkomen van landroof en verbeteren van hun voedselzekerheid.
  Lees meer over ons werk voor een duurzame aarde >>

 • Noodhulp
  In Malawi biedt ActionAid noodhulp tijdens rampen en acute nood. Als de eerste en ergste nood voorbij is en er weer ruimte komt voor wederopbouw, werken we samen met de lokale bevolking verder aan oplossingen voor de lange termijn. In 2019 boodt ActionAid noodhulp na cycloon Idai in de vorm van voedsel, water en tijdelijk onderdak. ActionAid erkent daarnaast de leidende rol van vrouwen in het vergroten van de weerbaarheid tegen rampen. Naast directe noodhulp, blijft ActionAid actief campagne voeren voor duurzaam en eerlijk klimaatbeleid.
  Lees meer over onze aanpak bij noodhulp >>

Enthousiast over ons werk?

Kijk wat jij kunt doen om te helpen

Een greep uit onze resultaten in Malawi

 • Meer landrechten voor vrouwen

  Met het ‘Women’s Land Rights’-programma (WOLAR) is tussen 2009 en 2011 de economische onafhankelijkheid van 7000 vrouwen in Malawi verbeterd. Zo is voor 2275 vrouwen de toegang tot land vergroot, en hebben 600 vrouwen voor het eerst een eigen akker. 1250 vrouwen hebben toegang gekregen tot leningen en microkrediet, en meer dan 11.000 mensen zijn in het algemeen bewust gemaakt over landrechten voor vrouwen.

 • Betere oogst

  Met de hulp van ActionAid is de boerinnenbond COWFA (Coalition of Women Farmers) opgericht, die de oogst van boerinnen in één jaar tijd verdubbelde. Inmiddels is de boerinnenbond uitgegroeid naar 60.000 leden en in 2010 heeft de boerinnenbond erkenning gekregen van UNESCO.

 • Belastingontwijking

  Begin 2014 verbrak Malawi als eerste Afrikaanse land het belastingverdrag met Nederland. Lees hier meer over belastingontwijking in Malawi

 • Noodhulp

  In 2019 kwam cycloon Idai aan land in Mozambique, Malawi en Zimbabwe. Hierdoor werden in totaal 3 miljoen mensen getroffen. De noodhulp, in de vorm van water, voedsel en tijdelijk onderdak, die in de eerste weken na Cycloon Idai door ActionAid werd geboden, bereikte alleen al in Malawi 12.700 mensen. Vrouwen hebben de leiding in de respons en delen voedsel, water, zeep en muggennetten uit.

Lokale partners

ActionAid is sinds 1990 actief in Malawi. De projecten worden gecoördineerd door het lokale kantoor en uitgevoerd door onze lokale partners. Op deze manier maken we gebruik van de lokale kennis en ervaring, en kunnen bouwen op de sterke relatie die onze partners reeds met de gemeenschappen hebben opgebouwd.

Pagina aangepast op 2 juli 2019