Home - Landen - Nepal

"Nu ik kan lezen, durf ik alleen te reizen."

Heramaya (57), Nepal
De 57-jarige Hermaya verloor haar huis door een aardbeving in Nepal. Ze sloot zich daarom aan bij een Women Friendly Space (WFS) van ActionAid, waar ze noodhulp ontving en volwassenenonderwijs volgde. Ze leerde naast lezen en schrijven ook over vrouwenrechten, discriminatie van vrouwen en landrechten, waardoor ze nu weet hoe ze haar rechten kan claimen. © ActionAid
Nepal is een van de jongste democratieën ter wereld. Een kwart van de bevolking leeft van minder dan 1,25 dollar per dag. Natuurrampen maken het moeilijk voor de bevolking om op te krabbelen uit de armoede.
 • 25%

  van de bevolking leeft van minder dan 1,25 dollar per dag

 • >8 miljoen

  mensen werden getroffen door de aardbevingen in 2015

 • 66%

  van de mensen leeft van de landbouw

Extreem weer

Mede door klimaatverandering worden steeds meer mensen getroffen door klimaatgerelateerde rampen, zoals droogte en overstromingen. Zo ook in Nepal, waar in 2015 twee allesverwoestende aardbevingen aan meer dan 9.000 mensen het leven kostten en waardoor 23.000 mensen gewond raakten. Ook in 2018 werd Nepal getroffen door extreem weer. In 2018 werden maar liefst 1,7 miljoen mensen getroffen door overstromingen. Naast natuurrampen heeft klimaatverandering ook verregaande consequenties voor boeren, die de economische ruggengraat van Nepal vormen.

Vrouwen achtergesteld

Vrouwen in Nepal nemen veel onbetaalde zorgtaken, zoals het huishouden, de zorg voor kinderen en het verbouwen van voedsel op zich. Daardoor is er minder ruimte voor onderwijs of betaald werk. En de vrouwen die wel werken, verdienen slechts de helft van wat mannen verdienen. Vrouwen hebben verder weinig inspraak in belangrijke (economische) beslissingen die ook hen aangaan. Dit alles houdt vrouwen gevangen in een achtergestelde positie.

Vrouwen leiden wederopbouw in Nepal

Malati is medewerker bij ActionAid Nepal. Tijdens de aardbevingen in 2016 kwam ze in actie voor vrouwen. “We gingen in gesprek met moeders en zwangere vrouwen om te bepalen wat zij nodig hadden,” vertelt Malati. “Daarna zorgde ze ervoor dat deze vrouwen zaken zoals melkpoeder en luiers kregen en een veilige plek om borstvoeding te geven.

“Ik was zo trots toen we vrouwen een workshop gaven over leiderschap bij de wederopbouw,” vervolgt ze. “De deelnemers kwamen uit verschillende regio’s en samen stelden we een actieplan op. Voorheen werden besluiten bij wederopbouw genomen door mannen. Hierdoor ontstonden er vaak problemen voor vrouwen. Toiletten ver van huis kan voor hen bijvoorbeeld heel onveilige situaties opleveren. Zonder de stem van vrouwen, zouden deze problemen na de wederopbouw blijven bestaan. Nu kunnen we rekening houden met hun behoeften.”

"Zonder de stem van vrouwen blijven na de wederopbouw dezelfde problemen voortbestaan als voorheen." © ActionAid

Dit doet ActionAid

 • Vrouwenrechten
  Vrouwen spelen sinds de aardbevingen een actieve rol in het zeker stellen van de veiligheid van hun gemeenschappen. Via Women Friendly Spaces (WFS). Dit zijn veilige plekken voor vrouwen waar zij tot rust kunnen komen, samen met professionele counselors hun trauma kunnen verwerken, borstvoeding kunnen geven en trainingen kunnen volgen. Verder leren we vrouwen in REFLECT-cirkels hoe ze hun rechten kunnen opeisen.
  Lees meer over ons werk voor vrouwenrechten >>

 • Duurzame aarde
  ActionAid werkt op een manier die voedselzekerheid op de lange termijn garandeert. Dit doen we samen met de lokale bevolking, want zij weten het beste wat ze nodig hebben. We stimuleren klimaatbestendige landbouw, zodat boeren beter bestand zijn tegen veranderende weersomstandigheden. Verder steunen we lokale gemeenschappen – met name vrouwen – bij het opeisen van hun (land)rechten. Lees meer over ons werk voor een duurzame aarde >>

 • Noodhulp
  Na de aardbevingen in Nepal verleende ActionAid directe noodhulp (zoals water, voedsel en onderdak) aan 120.000 mensen. Tegelijkertijd richten we ons op structurele oplossingen, zoals preventieve maatregelen waardoor een nieuwe ramp voorkomen kan worden. Lees meer over onze aanpak van noodhulp >>

Een greep uit de resultaten in Nepal

 • Directe noodhulp

  ActionAid verleende direct na de aardbevingen in Nepal aan 120.000 mensen noodhulp in de vorm van onder meer voedsel, water en onderdak.

 • Tijdelijke opvang

  Na de aardbevingen in 2015 zorgde ActionAid voor de tijdelijke opvang van meer dan 7000 gezinnen, het opzetten van 23 centra voor moeders en kinderen, en 50 tijdelijke scholen.

 • Economische onafhankelijkheid

  Via 16 Women Friendly Spaces (WFS), een initiatief dat gesteund wordt door ActionAid, kregen vrouwen voorlichting over hun rechten en hoe ze deze kunnen opeisen. In 2018 was het resultaat hiervan duidelijk zichtbaar: veel vrouwen zijn zelfverzekerder en economisch onafhankelijk geworden.

 • Voorlichting, lezen & schrijven

  Meer dan 2000 vrouwen nemen sinds 2015 deel aan ActionAid’s REFLECT-circles. Een beproefde en bekroonde methode, waardoor ze leren lezen & schrijven en daarnaast voorlichting krijgen over hun rechten.

 • Meer voedselzekerheid

  Honderden families zagen hun oogsten stijgen na een training over duurzame landbouw - een methode die rekening houdt met veranderende weersomstandigheden.

Enthousiast over ons werk in Nepal?

Steun onze projecten

Partners

ActionAid werkt sinds 1982 in Nepal. We werken samen met lokale partners, gemeenschappen, bewegingen, nationale vrouwen- en jongerennetwerken en lokale autoriteiten.

Pagina aangepast op 3 juli 2019