Home - Landen - Tanzania

"Het was geweldig om de collectieve stem van vrouwen te laten horen. 5000 vrouwen uit 20 landen kwamen in actie."

- Tiwonge Godwe, voorzitter van ‘Women2Kilimanjaro’

Tanzania

Tanzania staat bekend als het natuurjuweel van oostelijk Afrika. Het Serengeti National Park, de imposante  Kilimanjaro (de hoogste berg van Afrika), en de stranden van Zanzibar maken Tanzania een paradijs voor de reiziger. Tegelijkertijd is Tanzania een van de armste landen ter wereld.
 • 1 op de 3

  van de Tanzanianen leeft onder de armoedegrens

 • $ 460 mln

  loopt Tanzania jaarlijks mis door belastingontwijking

 • 66%

  van de bevolking leeft van de landbouw

Het grootste deel van de Tanzaniaanse bevolking leeft van de landbouw en verbouwt gewassen als mais, cassave en rijst. Het vruchtbare land valt echter steeds vaker ten prooi aan internationale bedrijven. Zonder inspraak of compensatie worden lokale boeren en boerinnen van hun land verdreven om plaats te maken voor grote multinationals, bijvoorbeeld biobrandstofplantages. De gebieden die overblijven zijn steeds vaker onderhevig aan onvoorspelbaar weer of bodemerosie als gevolg van klimaatverandering.

Tanzania heeft een enorm potentieel, maar daarvoor moet flink geïnvesteerd worden in publieke voorzieningen. Zoals duurzame landbouwsteun voor boerinnen, kwalitatief onderwijs en infrastructuur. Het aanpakken van landroof, belastingontwijking en corruptie is daarvoor essentieel.

 

Een krachtig geluid tegen landroof

Anza Ramadhani, een 61-jarige boerin uit Bagamoyo, was één van de 1300 gedupeerden in Bagamoyo, waar het Zweedse bedrijf EcoEnergy in 2015 suikerriet wilde verbouwen op 20.000 hectare vruchtbare grond.

“We hebben nooit de kans gehad om de beslissingen die over ons land en onze toekomst genomen werden te beïnvloeden. Er was geen enkele transparantie. We wisten niet waar we geherhuisvest zouden worden of hoeveel de compensatie zou zijn.” 

ActionAid heeft de boeren en boerinnen geholpen om te vechten voor hun recht om tijdig en goed geïnformeerd voor of tegen het project te stemmen. Met succes. Onder druk van ActionAid en de lokale bewoners heeft het bedrijf besloten zich definitief terug te trekken uit het project.

Foto: Adam Woodhams/ActionAid

Enthousiast over ons werk?

Doneer

Een greep uit onze resultaten in Tanzania

 • 5.000 vrouwen

  namen in 2016 deel aan ‘Women2Kilimanjaro’: een massa-mobilisatie van boerinnen die vanuit 20 landen afreisden naar lokale chiefs, regeringsleiders en zelfs de Verenigde Naties om hun landrechten te claimen.

 • Overwinning tegen landroof (1)

  Met succes vocht ActionAid in 2012 samen met de lokale bevolking tegen het Engelse bedrijf Sun Biofuels dat in Kisarawe ruim 8000 hectare grond wilde innemen voor de productie van de biobrandstof Jatropha. Een deel van de landrechten werd teruggewonnen en Sun Biofuels moest de gedupeerden een schadevergoeding betalen.

 • Overwinning tegen landroof (2)

  ActionAid haalde in Nederland 50.000 handtekeningen op voor de petitie tegen de de landroof van EcoEnergy in Bagamoyo. Ondanks dreigementen publiceerden we een rapport over mensenrechtenschendingen, waardoor de Tanzaniaanse overheid de gebruiksrechten voor de grond introk en EcoEnergy zich in 2016 definitief terugttrok uit het project.

 • Gratis middelbaar onderwijs

  werd door de overheid van Tanzania ingevoerd. Dit kon worden bekostigd door het aanpakken van belastingontwijking, waarin ActionAid door jaren van lobby en campagne een absolute sleutelrol had.

Lokale partners

ActionAid werkt sinds 1998 in Tanzania. ActionAid Tanzania heeft vijf zogeheten Local Rights Programmes, verdeeld over Kilwa, Bagamoyo, Mafia, Tandahimba, Newala, Chamwino, Singida, Unguja en Pemba. In deze gebieden werkt ActionAid samen met 37 lokale organisaties en NGOs. Daarnaast heeft ActionAid 12 strategische partners waarmee landelijk wordt samengewerkt om beleid dat armoede en ongelijkheid in stand houd te veranderen. Enkele van onze partners:

Vijana Vision, een partnerorganisatie van ActionAid in Tanzania
Community Research and Development Services, een partnerorganisatie van ActionAid in Tanzania
Hakikazi Catalyst partnersorganisatie van ActionAid in Tanzania
International Alliance of Natural Resources in Africa (IANRA)

Pagina aangepast op 20 maart 2019