She Can


UK Department for International Development (DFID)

De sloppenwijk Heliópolis in São Paulo, Brazilië, waren veel donkere steegjes. Met name vrouwen waren kwetsbaar als ze ’s avonds na werk of school over straat naar huis liepen. Met steun van ActionAid voerden de bewoners campagne en werd in de hele wijk straatverlichting aangelegd.
Het is bijna niet voor te stellen, maar wereldwijd is (de dreiging van) seksuele intimidatie, aanranding en geweld voor veel vrouwen een dagelijkse realiteit. Dat geldt in toenemende mate voor vrouwen in de stad. Steden hebben een enorme aantrekkingskracht. Ze bieden werkgelegenheid, voorzieningen en kans op een betere toekomst. De groei van metropolen in ontwikkelingslanden is enorm. Maar met die groei neemt ook de ongelijkheid en onveiligheid toe. Vooral voor vrouwen en meisjes.

Wereldwijd krijgt 1 op de 3 vrouwen te maken met (seksueel) geweld

Thuis en onderweg

Door armoede wonen miljoenen mensen in (sloppen)wijken zonder voorzieningen. Omdat de eenvoudige huisjes niet op slot kunnen, hebben inbrekers vrij spel. ActionAid sprak talloze mensen die zijn beroofd, maar ook vrouwen die in hun eigen huis werden aangerand – of erger. Door het gebrek aan straatverlichting is het gevaarlijk om ’s avonds de deur uit te gaan. Maar ook overdag is reizen in steden een hachelijke onderneming. In Delhi zijn de bussen vaak zó vol dat meisjes in de drukte ongemerkt worden betast of zelfs verkracht.

Op de werkvloer

Ook op de werkvloer is het in steden vaak onveilig. In landen zoals Bangladesh zijn vooral veel vrouwen werkzaam in fabrieken. Dat de veiligheid daar zeer te wensen over laat, bleek in 2013 toen de kledingfabriek Rana Plaza instortte en ruim 2000 slachtoffers maakte. Daarnaast krijgen vooral vrouwen in hun werk te maken met uitbuiting, intimidatie door werkgevers, discriminatie bij zwangerschap of zelfs fysiek geweld. In opstand komen tegen gevaarlijke werkomstandigheden, opkomen voor een beter loon en een vuist maken tegen exploitatie is meestal niet zonder risico.

De gevolgen

Het merendeel van de slachtoffers doet geen aangifte bij de politie. Uit onwetendheid, schaamte of omdat hen wordt verweten het zelf te hebben uitgelokt. Als er al aangifte wordt gedaan, blijven de meeste daders onbestraft. De impact van geweld tegen en uitbuiting van vrouwen heeft grote gevolgen. Ze passen hun kleding aan, wijzigen hun route naar werk, of accepteren een ondergeschikte positie. Dit ondermijnt niet alleen hun eigen mogelijkheden, maar ook die van hun kinderen. Veel ouders houden hun kinderen (veelal dochters) thuis van school of studie, omdat de route ernaartoe simpelweg te gevaarlijk is.

Sumi (17) werkt in een kledingfabriek in Bangladesh

Sumi (17, niet op de foto) woont in Dhaka. Net als veel vrouwen in Bangladesh werkt ze in de kledingindustrie. Door de lage lonen is ze gedwongen lange dagen te maken en in het donker terug naar huis te lopen.“Ik vertrok om 22 uur uit de fabriek. Plotseling werd ik uit het niets omringd door acht mannen.” Sumi werd die nacht herhaaldelijk verkracht. Om een schandaal te voorkomen, grepen lokale leiders in en lieten de daders wegkomen met een vergoeding. “Ik voel me machteloos, ze lopen nog steeds vrij rond.”

In Dhaka richtte ActionAid 17 Community Watch Groups op om afschuwelijke incidenten als deze te voorkomen.

Dit doet ActionAid

ActionAid maakt zich sterk voor de rechten van vrouwen. Met onze campagne ‘Veilige steden voor vrouwen’ maken we overal ter wereld een vuist tegen intimidatie, geweld en uitbuiting.

  • We steunen voorvechters van vrouwenrechten en protestacties, zoals de mars voor straatverlichting in Brazilië.

  • We steunen initiatieven die vrouwen bewust maken van hun rechten, zoals een radioshow over vrouwenrechten in Liberia en Girls Clubs, waarin meisjes voorlichting krijgen over hun rechten.

  • We denken mee over veilige publieke voorzieningen in steden en de financiering daarvan.

  • We geven trainingen die zich richten op het terugdringen van seksueel geweld. Zoals in Liberia, waar agenten nu beter kunnen inspelen op seksueel geweld, en waar nu speciale politieposten zijn die focussen op de veiligheid van vrouwen.

Een greep uit de resultaten

  • 75.361 vrouwen en meisjes

    zijn nu actief betrokken bij het eisen van veiligere steden.

  • 101 gemeenschapsgroepen

    komen regelmatig bijeen om geweld tegen vrouwen en meisjes te bespreken en aan te pakken, zoals in Kenia en Bangladesh

  • 1.334 lokale openbare dienstverleners

    zijn getraind in het aanbieden en leveren van gender-responsieve diensten.

  • 70 publieke campagnes

    voor veilige steden zijn opgezet waarmee al meer dan 100.000 mensen bereikt zijn.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door DFID.

Pagina aangepast op 20 maart 2018