Home - Actueel - Vrouwenrechten - #16days: Lucky is een rolmodel voor vrouwenrechtenverdedigers in Bangladesh

#16days: Lucky is een rolmodel voor vrouwenrechtenverdedigers in Bangladesh

In Bangladesh is 40% van de meisjes voor haar 15e verjaardag getrouwd en hetzelfde percentage heeft op 14 jarige leeftijd al te maken gehad met seksueel geweld. Vrouwenrechten op de werkvloer worden ook steevast geschonden, bijvoorbeeld in kledingfabrieken en in de landbouw. De 35-jarige Lucky Begum komt al jaren in actie tegen deze enorme ongelijkheid.
Lucky Begum uit Bangladesh voert samen met ActionAid actie om geweld tegen vrouwen te stoppen.
Lucky heeft meer dan duizend vrouwen gemobiliseerd om een groot vrouwenplatform te creëren. Samen komen ze in actie. © Amiruzzaman/ActionAid

Discriminatie en geweld

Lucky komt uit een landbouwdistrict in Bangladesh. Toen ze begin twintig was begon haar strijd voor vrouwenrechten. Ze is fel tegen praktijken zoals kindhuwelijken, onbetaald werk, gebrek aan toegang tot de arbeidsmarkt en geweld tegen vrouwen. Helaas komt dit nog al te vaak voor in haar gemeenschap.

Het is bijvoorbeeld erg moeilijk voor vrouwen om landbouwproducten te verkopen op de markt. Ze worden gediscrimineerd en krijgen geen plek om hun producten aan te bieden. Maar juist een plek op de markt is belangrijk voor deze vrouwen. Met een eigen inkomen hebben ze bijvoorbeeld de vrijheid om een (gewelddadige) partner te verlaten. En dus kwam Lucky in actie.

Een plek op de markt

Met steun van ActionAid Bangladesh deed ze mee aan een REFLECT-circle en meerdere capaciteitsprogramma’s. Op deze manier kon ze haar communicatie- en leiderschapsvaardigheden verbeteren. Hierna mobiliseerde Lucky meer dan duizend vrouwen om een groot vrouwenplatform te creëren.

Onder leiding van Lucky kon het platform lobbyen bij de lokale autoriteiten voor ruimte op de markt. ActionAid Bangladesh werkte daarnaast met de vrouwen samen om verbindingen tot stand te brengen met andere platforms, netwerken en overheidsinstanties. Het hele project slaagde: de vrouwen kunnen nu onder veilige omstandigheden hun producten verkopen op de markt.

#16DaysOfActivism

Geweld tegen vrouwen op de werkvloer, welke werkvloer dan ook, is onacceptabel. Werk is ontzettend belangrijk voor de onafhankelijkheid van vrouwen. Met een eigen inkomen kunnen vrouwen beter opkomen voor hun rechten, hebben ze de optie om een (gewelddadige) echtgenoot te verlaten en wordt hun positie binnen de samenleving versterkt. Een veilige en waardige werkomgeving is dus essentieel! Van 25 november tot 10 december komen wij in het kader van #16DaysOfActivism in actie tegen geweld tegen vrouwen op de werkvloer. Jij toch ook?