Home - Landen - Cambodja

"Dankzij ActionAid steeg ons inkomen, waardoor mijn kleinkinderen nu naar school gaan."

Yei Ta (70), boerin in Cambodja
De familie van Yei Ta verdubbelde hun oogst na het volgen van ActionAid's landbouwtraining. © Savann Oeurm/ActionAid

Cambodja

De rijke cultuur en tempels van weleer trekken jaarlijks miljoenen toeristen naar Cambodja. Ondertussen vecht de bevolking dagelijks om te overleven: zo’n 2,2 miljoen mensen hebben niet genoeg te eten. Cambodja is kwetsbaar voor droogte, overstromingen en insectenplagen. Dit heeft desastreuze gevolgen voor oogsten. Aangezien de meerderheid van de bevolking leeft van landbouw, worstelen veel gezinnen om rond te komen tijdens periodes met extreme weersomstandigheden. Tegelijkertijd is het schaarse land vaak een basis voor conflict.
 • 67%

  van de lokale bevolking leeft van de landbouw

 • 38%

  van de vrouwen voelt zich ’s avonds onveilig op straat.

 • 25%

  van alle families heeft te maken met landconflicten.

Landroof

Vruchtbare landbouwgrond is schaars in Cambodja, en daarom vaak onderwerp van conflict. De Cambodjaanse overheid verkoopt op grote schaal land aan grote bedrijven. Dat gaat vaak gepaard met gedwongen uitzettingen van lokale boeren, verlies van broodwinning en uitputting van grondstoffen. Geschat wordt 25 procent van alle gezinnen hiermee te maken heeft gehad. Veel van de deals zijn gericht op de handelsovereenkomst met de Europese Unie binnen het Everything But Arms-raamwerk.

Geweld tegen vrouwen

Tot slot komt geweld tegen vrouwen veel voor in Cambodja. Zo’n 38% van de vrouwen in Cambodja voelt zich ’s avonds onveilig op straat. Waar vrouwen op het platteland vaak te maken krijgen met huiselijk geweld, krijgen vrouwen in steden te maken met criminaliteit en seksueel geweld. Vooral groepsverkrachtingen komen alarmerend vaak voor.

Een eigen inkomen voor moeders in Cambodja

Lers Houn (31) uit Cambodja leeft van de landbouw – net als 80 procent van de bevolking. Maar haar opbrengst was laag, en ze had moeite om rond te komen en haar dochters groot te brengen.

ActionAid geeft duurzame landbouwtrainingen om productietechnieken te moderniseren, en richt zich daarmee op kwetsbare boerinnen. Lers was een van de deelnemers aan deze trainingen en zag haar oogst groeien. ‘De nieuwe technieken werken echt,’ vertelt ze. ‘Ik houd nu zelfs voedsel over!’ Daarmee betaalt Lers nu het schoolgeld van haar dochters.

Lers heeft nu voldoende opbrengst om haar dochters naar school te kunnen laten gaan. © Savann Oeurm/ActionAid

Dit doet ActionAid

 • ActionAid werkt samen met gedupeerden van landroof en lokale belangenorganisaties. We voeren campagne om overheids- en bedrijfsbeleid te beïnvloeden, brengen in kaart waar risico op landroof bestaat en doen aanbevelingen om landroof aan te pakken. Ook bieden we lokale organisaties trainingen om constructief te lobbyen voor veranderingen bij hun eigen volksvertegenwoordigers. Lees meer over ons werk voor een duurzame aarde >>

 • ActionAid versterkt de positie van vrouwen en meisjes in steden met de Safe Cities-campagne. Zo denken we mee over publieke voorzieningen, zoals veilig openbaar vervoer, en de financiering daarvan. Tegelijk moedigen we vrouwen op het platteland aan om zich te organiseren in vakbonden en geven we hen voorlichting en training, zodat ze hun positie kunnen versterken. Lees meer over ons werk voor vrouwenrechten >>

 • ActionAid verleende diverse keren noodhulp in Cambodja. Daarbij richten we ons op kwetsbare groepen, zoals alleenstaande vrouwen. Naast moderne productietechnieken richten we ons ook op irrigatiesystemen en waterputten, en we verstrekken speciale zaden die bestand zijn tegen extreem weer. Tot slot werken we ook aan de oorzaken van klimaatverandering
  Lees meer over onze aanpak bij (natuur)rampen.

Een greep uit onze resultaten in Cambodja

 • Compensatie van land

  Na een vreedzame mars in Phnom Penh door 175 families, die betrokken waren bij een langdurig conflict over land met een groot suikerbedrijf, heeft de minister in maart 2018 besloten de landconflicten voor hen en 200 andere getroffen families uit de provincie Koh Kong op te lossen. Elk van de families ontving financiële compensatie en kreeg een stuk land toegewezen. In juni 2018 kregen nog eens 317 getroffen families in Koh Kong compensatie en land toegewezen. Een enorme stap vooruit!

 • Een veilige omgeving

  ActionAid's project Safe Cities for Women werkt, samen met partnerorganisatie Womens Network for Unity, voor een veiligere leefomgeving voor vrouwen in Cambodja. Zo worden textielarbeiders in Phnom Penh gesteund om geweld op weg naar hun werk te filmen met hun mobieltje. Met het bewijsmateriaal vragen we lokale overheden om in actie te komen. Verder zijn er in zes regio's rondom Phnom Penh onder meer 'feminist leadership trainingen' gegeven aan vrouwen. Daarnaast zijn feministen uit de hele regio bijeengekomen om verhalen te delen over hun werk en activisme, en vrouwelijke leiders uit Cambodja hebben deelgenomen aan het derde 'Asia Pacific Feminist Forum' in Thailand.

 • Bescherming van landrechten

  ActionAid maakt zich sterk voor de Voluntary Guidelines for the Responsible Governance of Tenure of Land, Fisheries and Forests (VGGT), een internationaal beleidskader met vrijwillige richtlijnen voor duurzaam en inclusief landbeheer. De richtlijnen zijn een belangrijke stap in de betere bescherming van landrechten van vrouwen. Ze worden gebruikt door boer(in)en en gemeenschappen om voor hun rechten op te komen. Ook zouden de richtlijnen gebruikt kunnen worden door beleidsmakers en bedrijven om te zorgen dat zij landrechten respecteren.

Partners

ActionAid werkt sinds 2000 in Cambodja en heeft sinds 2004 een kantoor in Phnom Penh. Samen met lokale partners faciliteren we een dialoog tussen overheid, investeerders en gemeenschappen om gelijke rechten, voedselzekerheid en ontwikkeling te stimuleren. Waar nodig voeren we campagne om bedrijven en beleidsmakers onder druk te zetten. In Cambodja werken we onder meer samen met onderstaande partnerorganisaties:

Development for Children and Women (DCWA)
Women’s Network for Unity (WNU)
Cambodian Center for Human Rights is een partner van ActionAid in Cambodja
Oxfam is een partner van ActionAid in Cambodja
Housing Rights Task Force (HRTF) is een partner van ActionAid in Cambodja
Cooperation Committee for Cambodia (CCC) is een partner van ActionAid in Cambodja
Transparency International Cambodia is een partner van ActionAid in Cambodja
Equitable Cambodia is een partner van ActionAid in Cambodja
Inclusive Development International is een partner van ActionAid in Cambodja
Community Legal Education Center (CLEC) is een partner van ActionAid in Cambodja
Cambodian League for the Promotion and Defense of Human Rights is een partner van ActionAid in Cambodja
Cambodian Human Rights and Development Association (ADHOC) is een partner van ActionAid in Cambodja
Ponlok Khmer is een partner van ActionAid in Cambodja
ACT Alliance EU is een partner van ActionAid in Cambodja

Enthousiast over ons werk in Cambodja?

Help mee

Pagina aangepast op 12 april 2019