Home - Landen - Sierra Leone

“Dankzij ActionAid kunnen we een beter leven opbouwen, voor onszelf en onze kinderen.”

Jane Glogbor uit Sierra Leone
Na de ebola-uitbraak in Sierra Leone zetten moeders, met hulp van ActionAid, een gezamenlijke spaargroep op met de opbrengst van hun aardappeloogst. © Jonathan Bundu/ActionAid

Sierra Leone

Sierra Leone is een van de armste landen ter wereld. Meer dan tien jaar burgeroorlog in de jaren negentig, een Ebola-epidemie en de overstromingen in 2017 hebben hun sporen achtergelaten. De vele scholen, ziekenhuizen en wegen die destijds vernield zijn liggen nog altijd in puin en het blijkt een (financiële) uitdaging om deze weer op te bouwen. 
 • 53%

  van de bevolking leeft onder de armoedegrens

 • 37%

  van de meisjes zit op de middelbare school

 • 39%

  van de meisjes trouwt voor haar 18e verjaardag

Daarnaast heeft Sierra Leone een van de laagste niveaus van geletterdheid ter wereld en is de kwaliteit van onderwijs laag. Hoewel het aantal kinderen dat naar school gaat stijgt, blijft de schooluitval hoog. Vooral meisjes stoppen voortijdig met school omdat ze thuisgehouden worden om bijvoorbeeld mee te helpen in het huishouden, of om op jonge leeftijd te trouwen. Slechts 37% van de meisjes gaat naar de middelbare school.

Verder maakt de overheid zich schuldig aan grootschalige landovereenkomsten met (buitenlandse) investeerders. Het gaat vooral om mijnbouwprojecten en grootschalige landbouw, aangezien dit een grote inkomstenbron is. De overeenkomsten gaan gepaard met gedwongen uitzettingen, vernietiging van landbouwgrond en ernstige milieuvervuiling.

“Meisjes hebben net zoveel recht op onderwijs als jongens”

Umu (13) kreeg training van ActionAid en is nu voorzitter van een Girls Club in Sierra Leone. Elke week komen de meiden bij elkaar om de problemen te bespreken waar ze tegenaan lopen.

“Sommige meisjes mogen niet naar school omdat hun ouders het schoolgeld niet kunnen betalen. Anderen worden uitgehuwelijkt of raken zwanger. Maar wij vinden dat meisjes net zoveel recht hebben op onderwijs als jongens. We zijn nu bezig met het opzetten van een radioprogramma, zodat we meer mensen hiervan kunnen overtuigen.”

Umu is zelf het schoolvoorbeeld van de leergierigheid van meisjes. “Ik ga vaak naar de bibliotheek en tijdens de pauze neem ik altijd mijn boeken mee. Mijn favoriete vak is Engels.” Vorig jaar was ze op drie na de beste van haar klas bij de examens. Help meisjes zoals Umu om naar school te gaan >>

© ActionAid

Dit doet ActionAid

 • Vrouwenrechten
  Bij al ons werk staan vrouwen centraal. Een van de redenen daarvoor is dat armoede en ongelijkheid vaak worden veroorzaakt door de uitsluiting van vrouwen. In Sierra Leone richten we ons op boerinnen en vrouwen in mijnbouwgemeenschappen. Verder zet ActionAid zich ook in voor goede gezondheidszorg, schoon water en veilige kraamzorg. Onderdeel van het onderwijsprogramma zijn Girls Clubs. Hier krijgen meisjes (en hun leraren en ouders) voorlichting over het belang van onderwijs. Ook kunnen ze hier terecht met problemen zoals geweld, uithuwelijking en zwangerschap, en voor bijles. Daarnaast werkt ActionAid aan het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs. Lees meer over ons werk voor vrouwenrechten >>

 • Duurzame aarde
  Over de hele wereld voert ActionAid campagne voor landrechten, ook in Sierra Leone. We moedigen boeren aan om zich te organiseren, zodat ze hun positie kunnen versterken. Vaak gaat het om vrouwen, aangezien zij traditioneel het land bewerken. We geven hen trainingen in moderne, duurzame landbouwtechnieken waarmee ze hun oogst kunnen vergroten. Ook geven we voorlichting over landrechten, waarmee ze zich onder meer kunnen wapenen tegen buitenlandse investeerders. Lokale activisten vormen hierin een sleutelpositie: zij roepen de lokale autoriteiten ter verantwoording zodra de rechten van vrouwen in het geding zijn. Lees meer over ons werk voor een duurzame aarde >>

 • Noodhulp
  Sierre Leone werd in 2014 hard getroffen door de Ebola-epidemie. ActionAid kwam in actie door voorlichting te geven, voedselpakketten uit te delen aan families in quarantaine, lesmateriaal te verstrekken aan kinderen en medische hulpmiddelen aan klinieken. Tijdens de overstromingen in 2017 konden we dankzij ons noodfonds opnieuw direct in actie komen. De hulp richt zich in de eerste instantie op de meest kwetsbare groepen, namelijk vrouwen en kinderen tot vijf jaar, en op elementaire hulp, zoals opvang en voedsel.
  Lees meer over onze werkwijze in noodsituaties >>

Enthousiast over ons werk in Sierra Leone?

Help mee

Een greep uit de resultaten in Sierra Leone

 • Meer kinderen naar school

  Het aantal nieuwe leerlingen op scholen steeg met 10.000 in drie jaar tijd, dankzij de voorlichtingscampagne over het recht op onderwijs. De campagne was een samenwerking tussen ActionAid en Unicef.

 • Betere resultaten

  Als gevolg van de onderwijsprogramma's gingen meer meisjes naar school, stegen de cijfers en behaalden meer leerlingen (en meer meisjes) hun examen. Lees meer over het project in het Kono-discrict >

 • Voorlichting tijdens Ebola

  Meer dan 500.000 mensen in Sierra Leone en Liberia ontvingen hulp of voorlichting tijdens de Ebola-crisis.

 • Girls Clubs

  Honderden meisjes richtten hun eigen Girls Club op, na een voorlichtingscampagne van ActionAid.

 • Boeren krijg land terug

  Naar aanleiding van Broken Promises, een publicatie die landroof rondom een biobrandstofproject rapporteerde, werd een deel van de grond teruggeven aan de lokale boeren.

 • Wetgeving voor mijnbouw

  Op initiatief van ActionAid bogen 14 landen, waaronder Sierra Leone, zich over regelgeving rondom mijnbouw. In 2016 groeide dit uit tot een wetsvoorstel, die vervolgens werd aangenomen door de Afrikaanse Unie. Lokale gemeenschappen kunnen nu aanspraak maken op hun recht op land en natuurlijke hulpbronnen.

 • Violence Against Girls Club

  In 2017 werden in Kono, Sierra Leone, drie Violence Against Girls Clubs opgericht, waar 150 meisjes training krijgen om op te komen voor het recht op onderwijs en veiligheid in en rondom school. Tien meisjes, die niet naar school gingen vanwege geweld, een huwelijk of tienerzwangerschap zijn door hun deelname aan de club weer teruggekeerd naar school.

Partners en netwerken

ActionAid werkt sinds 1988 in Sierra Leone. We werken nauw samen met partnerorganisaties, waaronder:

Logo WHO
Logo Unicef
International Alliance of Natural Resources in Africa (IANRA)
Logo Silnorf

Pagina aangepast op 4 april 2019