Home - Landen - Somaliland

"Meisjesbesnijdenis is verkeerd. Daarom probeer ik anderen nu bewust te maken van de schadelijke effecten hiervan."

Amina (54), Somaliland
Amina werd besneden toen ze twaalf jaar oud was. Jaren later werd ook haar dochter besneden, zonder toestemming van Amina. Nu probeert ze, met hulp van ActionAid, anderen bewust te maken van de gevolgen van meisjesbesnijdenis. ©Jennifer Huxta/Actionaid

Somaliland

Somaliland is een land in het oosten van Afrika. In 1991 werd het onafhankelijk van Somalië, maar het wordt nog niet door alle landen erkend. Ondanks relatieve stabiliteit, is er in Somaliland veel armoede en hoge werkloosheid. Droogtes teisteren het land en maken het heel moeilijk om het land te verbouwen. Daarnaast is het niet gebruikelijk dat vrouwen zich mengen in politiek en besluitvorming. Geweld tegen vrouwen, veel onbetaald werk en ongeletterdheid zorgt dat vrouwen achtergesteld blijven.
 • 98%

  van de meisjes tussen 15 en 19 jaar is besneden

 • 1 op de 9

  kinderen sterft voor hun 5e levensjaar

 • 28%

  van de meisjes trouwt voor haar 18e verjaardag

Droogte en honger

De gevolgen van klimaatverandering zijn groot. Oogsten mislukken en er heerst honger en ondervoeding. Om de paar jaar treedt het natuurverschijnsel El Niño op, waardoor regelmatig periodes van droogte en acute hongersnoden ontstaan. De hongersnood van 2011 veroorzaakte naar schatting 250.000 doden. Aanhoudende droogte in 2017 en 2018 zorgt ervoor dat bijna 700.000 mensen lijden aan voedseltekorten. Miljoenen mensen zijn hun huizen ontvlucht en gedwongen om grote afstanden af ​​te leggen op zoek naar voedsel.

Meisjesbesnijdenis

Meisjesbesnijdenis (FGM) is een schrikbarend groot probleem in Somaliland. Maar liefst 98% van de meisjes tussen de 15 en 19 jaar is besneden. Het gebruik zit diepgeworteld in de cultuur. Ouders willen de eer van de familie hoog houden. Jongens groeien op met het idee dat meisjes besneden horen te zijn. Meisjes zelf zijn bang buitengesloten te worden als ze weigeren. Meisjesbesnijdenis veroorzaakt allerlei gezondheidsproblemen, niet in het minst vanwege de extreem pijnlijke en traumatische ervaring.

“Langzaam veranderen we bestaande denkbeelden”

Fatima (54) uit Somaliland werd besneden toen ze slechts 6 jaar oud was. Het had grote gevolgen voor de rest van haar leven. “Ik heb veel infecties gehad en mijn menstruaties, bevallingen en huwelijksnacht gingen gepaard met verschrikkelijke pijnen.”

Dankzij een training van ActionAid zet Fatima zich nu in om andere vrouwen voor hetzelfde leed te behoeden. Ze geeft voorlichting in afgelegen dorpen om de schadelijke gevolgen van meisjesbesnijdenis bespreekbaar te maken. En met succes! “Zodra ouders weten wat de risico’s zijn, zeggen ze: ‘Fatima raadt het af, dus we doen het niet.’ Voor de zekerheid hou ik toezicht via mensen in de omgeving. Veel meisjes blijken inderdaad niet te worden besneden en gaan naar school. Zo veranderen langzaam maar zeker de bestaande denkbeelden.”

Fatima geeft voorlichting over de schadelijke gevolgen van meisjesbesnijdenis. © Jennifer Huxta/Actionaid

Dit doet ActionAid

 • Vrouwenrechten
  ActionAid wil meisjesbesnijdenis binnen één generatie stoppen in Somaliland. Dit vereist een verandering in houding en gedrag op alle niveaus. In 2015 lanceerde ActionAid een groot project voor 35 gemeenschappen, waarmee meer dan 43.000 mensen werden bereikt. Als onderdeel van het project werkt ActionAid onder andere met voorbeeldgemeenschappen die alle vormen van meisjesbesnijdenis hebben afgezworen. Ook wordt de lokale bevolking getraind om te lobbyen voor wetgeving die meisjesbesnijdenis verbiedt.
  Lees meer over ons werk voor vrouwenrechten >>

 • Noodhulp
  El Niño is een terugkerend fenomeen. Daarom werkt ActionAid aan een oplossing voor de lange termijn. Dit gebeurt in samenwerking met de lokale bevolking, omdat zij het beste weten wat ze nodig hebben. Om voedseltekorten in de toekomst te voorkomen vinden investeringen in kleinschalige landbouw plaats. Ook wordt campagne gevoerd om het beleid van overheden en bedrijven structureel te veranderen en landroof tegen te gaan. Daarbij richt ActionAid zich op kwetsbare groepen, zoals vrouwen en kinderen.
  Lees meer over ons werk voor noodhulp >>

Een betere toekomst dankzij een lening

Shamsa (50) uit Somaliland moest rondkomen van 1,50 dollar per dag. Hiervan kon ze haar kinderen slechts twee keer per dag maïspap geven.

Van ActionAid kreeg ze een lening van 300 dollar, waarvan ze tien schapen kocht. Ze bracht de dieren groot en verkocht ze met winst op de markt. Hierdoor kon ze het eerste deel van de lening terugbetalen en nieuwe schapen kopen. Haar kinderen krijgen nu groenten en twee keer per week geitenvlees.

Shamsa voelde zich enorm trots toen ze winst maakte met de verkoop van haar schapen. Het hielp haar te overleven toen El Niño haar land trof. Ze is nu voorzitter van een vrouwengroep die andere moeders helpt met een lening. Zo helpt ze ook andere vrouwen om te overleven in tijden van hongersnood.

Shamsa is trots op het inkomen dat ze verdient en helpt nu andere moeders met een lening. © Jennifer Huxta/Actionaid

Een greep uit onze resultaten in Somaliland

 • 43.000 mensen

  in Afrika hielpen we tussen 2015 en 2019 om meer weerstand te bieden aan meisjesbesnijdenis.

 • Structurele oplossingen

  Om voedseltekorten in de toekomst te voorkomen, investeert ActionAid in kleinschalige landbouw. Daarnaast wordt er campagne gevoerd om het beleid van overheden en bedrijven structureel te veranderen en landroof tegen te gaan.

 • 700 jongeren

  waarvan de helft meisjes, kregen voorlichting over hun rechten, meisjesbesnijdenis, hygiëne en sanitaire voorzieningen.

 • Noodhulp

  ActionAid's focus bij noodhulp ligt op kwetsbare groepen, zoals alleenstaande moeders, zwangere vrouwen en kinderen. We verstrekken voedsel, water en hygiëne kits tegen leningen, en installeren waterputten op centrale plekken.

 • 280 traditionele leiders

  uit 35 gemeenschappen erkennen nu de schadelijke gevolgen van meisjesbesnijdenis en hebben het probleem openlijk besproken.

Enthousiast over ons werk? Kijk wat jij kunt doen om te helpen

Help mee!

Partners

ActionAid werkt samen met lokale organisaties en gemeenschappen om structurele en duurzame verandering te realiseren. Het project om de praktijk van meisjesbesnijdenis tegen te gaan wordt bovendien mogelijk gemaakt door de ASN Foundation.

ASN Foundation
Women's Action for Advocacy & Progress Organisation (WAAPO) is een lokale partner van ActionAid in Somaliland
Somaliland Women Development Association (SOWDA) is een lokale partner van ActionAid in Somaliland

Pagina aangepast op 18 april 2019