Home - Ons werk - Thema’s - Noodhulp - Droogte

"Mensen worden zwakker en de honger wordt steeds zichtbaarder, vooral bij kinderen."

- Makena Mwobobia, noodhulpcoördinator van ActionAid in Kenia
Ntusuluna (3) woont met haar familie in Isiolo, Kenia, waar door extreme droogte een hongersnood heerst. Foto: Alice Oldenburg/ActionAid

Hongersnood Oost-Afrika

Het afgelopen jaar was het heetste jaar ooit gemeten op aarde – met ernstige gevolgen. Klimaatfenomeen El Niño heeft in grote delen van de wereld voor extreme droogte gezorgd, waardoor miljoenen mensen te maken hebben met water- en voedseltekorten. In Oost-Afrika verkeren op dit moment meer dan 20 miljoen mensen in hongersnood.
 • 1.5 mln

  kinderen in Oost-Afrika zijn ernstig ondervoed

 • 3 jaar

  gaan mensen al gebukt onder extreme droogte

 • 40%

  van de maisproductie in Malawi is ingestort

Gebrek aan voedsel en water

Door de jarenlange droogte zijn oogsten keer op keer mislukt. Daardoor is er niet alleen gebrek aan voedsel, maar ook aan zaden om te planten voor het nieuwe seizoen. Voedselvoorraden zijn inmiddels volledig uitgeput, met ondervoeding als gevolg. Ook waterputten zijn zo goed als leeg, waardoor mensen op zoek moeten naar alternatieve bronnen. Vrouwen, die traditioneel water halen, zijn regelmatig 3 uur of langer onderweg naar het dichtstbijzijnde waterpunt.

Gevolgen voor kinderen

Soms is er helemaal geen water in de buurt te vinden, en zien mensen zich genoodzaakt om vervuild water te drinken. Vooral kinderen worden hierdoor snel ziek en krijgen diarree, met soms zelfs sterfte tot gevolg. Ondertussen halen veel families hun kinderen – meestal meisjes – van school, om mee te helpen zoeken naar voedsel en water. Een gevaarlijke onderneming.

Geef vandaag nog voor mensen in nood

Doneer nu

Een betere toekomst dankzij een lening

Shamsa (50) uit Somaliland moest rondkomen van 1,50 dollar per dag. Hiervan kon ze haar kinderen slechts twee keer per dag maïspap geven.

Van ActionAid kreeg ze een lening van 300 dollar, waarvan ze tien schapen kocht. Ze bracht de dieren groot en verkocht ze met winst op de markt. Hierdoor kon ze het eerste deel van de lening terugbetalen en nieuwe schapen kopen. Haar kinderen krijgen nu groenten en twee keer per week geitenvlees.

Shamsa voelde zich enorm trots toen ze winst maakte met de verkoop van haar schapen. Het hielp haar te overleven toen El Niño haar land trof. Ze is nu voorzitter van een vrouwengroep die andere moeders helpt met een lening. Zo helpt ze ook andere vrouwen om te overleven in tijden van hongersnood.

Shamsa is trots op het inkomen dat ze verdient en helpt nu andere moeders met een lening. © Jennifer Huxta/Actionaid

Dit doet ActionAid

 • ActionAid zorgt voor directe noodhulp in de vorm van bijvoorbeeld water en voedsel. Ook zetten we waterpunten op en zorgen we voor droogtebestendige zaden om te planten.

 • We stimuleren we klimaatbestendige landbouw, zodat boeren beter bestand zijn tegen veranderende weersomstandigheden.

 • We doen onderzoek naar klimaatverandering en de ernstige gevolgen voor (de armste) mensen. Onze rapporten waarschuwden al lange tijd voor deze crisis.

Wat is El Niño?

El Niño is een klimaatfenomeen dat om de paar jaar terugkeert. Het verandert het weer in grote delen van de wereld. Zo kan het op sommige plaatsen meer regenen dan normaal of juist extreem droog zijn.

Door de opwarming van de aarde keert El Niño niet alleen vaker terug, maar zijn de gevolgen ook extremer. Vooral de meest kwetsbare mensen worden hierdoor getroffen, bijvoorbeeld doordat hun sloppenwoningen niet bestand zijn tegen overstromingen en ze vaker afhankelijk zijn van landbouw.

Hoewel er veel aandacht is voor klimaatverandering, wordt er nog altijd weinig aandacht geschonken aan de humanitaire gevolgen die zich nu al voltrekken.

ActionAid's hulp tot dusver:

 • Vrouwen de leiding

  Ook bij de Hongersnood in Oost-Afrika geeft ActionAid vrouwen de leiding in de respons. Ze inventariseren wat er nodig is en zorgen dat de goederen eerlijk worden verdeeld. Dit heeft direct een positief effect op hun aanzien en positie in de gemeenschap.

 • Kenia

  In Kenia gaven we noodhulp aan meer dan 100.000 mensen, waaronder op basisscholen.

 • Somaliland

  In Somaliland kon ActionAid tot nu toe 20.000 mensen bijstaan met voedsel, rijst, suiker, kookolie en meel.

 • Ethiopië

  In Ethiopië bereikte ActionAid tot dusver 10.000 mensen met noodhulp.