Home - Actueel - Mensenrechten - 2018: de politieke hoogtepunten

2018: de politieke hoogtepunten

Het einde van het jaar nadert, voor veel mensen én organisaties een tijd om terug te blikken. Zo ook ActionAid: wat waren de hoogtepunten van 2018 en wat is er bereikt? Wereldwijd zagen we een mobilisatie van activisten, organisaties en betrokken burgers, om op te komen voor een eerlijke, duurzame, inclusieve wereld. Van New York tot Johannesburg tot Bangkok tot Katowice, ActionAid was samen met activisten aanwezig om te strijden voor gelijke kansen. Ook in Nederland kwamen onze vrouwenrechtencampaigners in actie tijdens de 16 days of activism, om in opstand te komen tegen geweld tegen vrouwen op de werkvloer.
 

Maar ook in Den Haag werd niet stilgezeten om te zorgen dat het Nederlandse beleid ook écht bijdraagt aan een eerlijkere wereld. Zo zagen we de afgelopen maanden de behandeling van de begroting van minister Kaag. ActionAid uitte zorgen over de begroting: het budget voor ontwikkelingssamenwerking moeten we niet inzetten om het bedrijfsleven te steunen, schreef collega Maria van der Heide in Trouw. Deze zorgen werden opgepakt door een aantal Kamerleden tijdens de debatten in de plenaire zaal. Maar niet alleen de begroting van minister Kaag werd dit jaar behandeld. Ook andere belangrijke zaken kwamen aan de orde, zoals bijvoorbeeld het belastingplan van staatssecretaris Snel en het mensenrechtenbeleid van minister Blok. Wat waren de hoogtepunten?

De hoogtepunten

  • Vrouwenrechten. Kamerleden op de bres voor vrouwenrechten: van de linker tot rechterflank van de Kamer, stonden Kamerleden op voor gendergelijkheid. Wij zagen een aantal feminist power speeches voorbijkomen. Hoognodig, want ondanks de mooie woorden van de minister over aandacht voor vrouwenrechten in al het beleid, is dit binnen (bijvoorbeeld) het handelsbeleid nog niet aan de orde.
  • Eerlijke belastingen I. Het begin van het politieke jaar zag een overwinning op het gebied van eerlijke belastingen. Dankzij druk vanuit academici, maatschappelijk middenveld, oppositie partijen en bezorgde burgers werd het afschaffen van de dividendbelasting uiteindelijk niet doorgevoerd. ActionAid voerde samen met TaxJustice Nederland en jullie actie tegen dit belachelijke plan.
  • Eerlijke belastingen II. Ook presenteerde staatssecretaris Snel het belastingplan en de extra maatregelen tegen belastingontwijking. Een stap in de goede richting, maar de maatregelen zijn helaas nog onvoldoende om een einde te maken aan Nederland Belastingparadijs. Dankzij de SP gaat Minister Kaag nu ook onderzoeken hoeveel van de hulp die Nederland geeft, weer wordt weggenomen door belastingontwijking via Nederland. ActionAid helpt alvast een handje, uit dit rapport bleek dat Bangladesh, de Filipijnen, Zambia en Oeganda jaarlijks $120 miljoen mislopen vanwege hun belastingverdragen met Nederland.
  • Landrechten voor vrouwen. ActionAid was verheugd om te zien dat landrechten voor vrouwen overal op de agenda stond. Van het Ministerie van Buitenlandse Zaken tot de Tweede Kamer tot Humanity House in Den Haag: overal werd gesproken over eerlijke landrechten voor vrouwen, dóór vrouwen. Dit is heel belangrijk, vrouwen zijn namelijk essentieel voor voedselzekerheid maar hun landrechten zijn slecht beschermd.
  • Grondstoffen. In ‘t begin van dit jaar publiceerde ActionAid het rapport ‘Human Rights in Windturbine Supply Chains’ over mensenrechtenschendingen & milieuschade binnen de energietransitie. Om te zorgen dat de energietransitie schoon én eerlijk verloopt, is het belangrijk dat de mineralen die we gebruiken in de transitie op eerlijke wijze worden gewonnen. Dus dat de winning niet gepaard gaat met mensenrechtenschendingen en milieuschade, zoals vervuiling of landroof. De media besteedde dit jaar veel aandacht aan dit probleem, ook OneWorld schreef er een artikel over. D66 en Partij voor de Dieren dienden er moties over in. Tijd voor bedrijven om beter hun best te gaan doen!
  • Tot slot… ook de aandacht voor mensenrechten, noodzaak voor maatschappelijke ruimte & organisaties en eerlijk zakendoen tijdens de verschillende debatten van de commissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking was zeer positief. Zowel door de Tweede Kamerleden als minister Kaag. GroenLinks zorgde binnen het Mensenrechtenfonds voor meer ondersteuning voor beschermers van land- en natuur. Wij kijken met goede moed uit naar 2019!

 Voor nu fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!

In Rwanda ondersteunen wij vrouwen om op te komen voor hun rechten.
© Jane Lennon/ActionAid

Meer lezen over ActionAid's inzet bij de begroting van minister Kaag?

Lees meer!