Home - Actueel - Belastingontwijking - People Power werkt: Rutte moet vrijwel zeker afschaffing dividendbelasting laten varen

People Power werkt: Rutte moet vrijwel zeker afschaffing dividendbelasting laten varen

Op een paar dagen na heeft het een jaar geduurd, de poging van Rutte 3 om tegen alle adviezen in de dividendbelasting af te schaffen. Een maatregel die in geen enkel verkiezingsprogramma beschreven stond en waarvan later bleek dat hij door multinationals als Unilever en Shell was ingefluisterd. Een maatregel die de Nederlandse schatkist maar liefst 2 miljard per jaar kost.
Schaf de dividendbelasting niet af!
Samen kwamen we in actie tegen de afschaffing van de dividendbelasting, en met succes! De afschaffing gaat waarschijnlijk niet door.

Verbazing en verzet

De verbazing over dit voorstel werd al snel ingewisseld voor verzet. Verzet van oppositie partijen, NGO’s, vakbonden, academici en, het allerbelangrijkste, de burgers! Mooi was om te zien hoe ook de laatste weken steeds meer bedrijven zich tegen de maatregel uitspraken. Het bewijs dat de maatregel onzinnig en niet doordacht was werd steeds lastiger te negeren. Maar wat er ook gebeurde, Rutte wist zijn coalitiegenoten bij elkaar te houden. Vooral de ChristenUnie en D66 zagen niks in de maatregelen. Maar het wekt de schijn dat deze partijen meer waarde hechten aan het regeerakkoord dan aan het bewaken van echte democratische besluitvorming.

Vandaar dat ActionAid, samen met het Tax Justice Netwerk, actief campagne voerde tegen dit coalitievoorstel. Een voorstel dat rechtstreeks tegen de belangen van burgers in gaat en de wereldwijde belastingrace naar de bodem verder aanwakkert. Met onder andere een petitie tegen de afschaffing, die nu al meer dan 51.000 keer ondertekend is, gaven we duidelijk aan dat burgers tegen zijn.

De tweede kamer had Rutte in zijn zak, dus het gevecht zou gaan plaatsvinden in de 1ste kamer. Uit de 1ste kamer kwamen zelfs kritische geluiden van coalitie partijen. Om  de 1ste Kamerleden buiten spel te zetten zou de maatregel in een veel breder pakket in december ter goedkeuring worden aangeboden. Maatregelen waarvan er al een aantal in januari 2019 moesten worden geïmplementeerd. Hiermee probeerde Rutte het voor de 1ste Kamerleden moeilijk te maken tegen te stemmen.

De plannen vallen uit elkaar

Het hele plan was bedoeld om het Britse hoofdkantoor van Unilever samen te voegen met het Nederlandse hoofdkantoor zonder dat de Engelse aandeelhouders dividendbelasting zouden moeten betalen. Maar juist deze belangrijke groep mensen, waarvoor de maatregel bedoeld was, stemde tegen. De aandeelhouders zaten niet te wachten op een verplaatsing naar Nederland.

De CEO Paul Polman zag zijn plan stranden. De directeur van Nederlandse grootste businessclub (VNO-NCW) verweet dit aan de aanhoudende discussie in Nederland. Hij ging zelfs nog verder door te zeggen dat deze niet op feiten was gebaseerd.

Maar iedereen die zich erin verdiept weet dat het academici, het maatschappelijk middenveld, de oppositie partijen en, erg belangrijk, burgers zijn geweest die met feiten de druk hebben opgevoerd en succesvol dit stukje ondemocratisch doordrukken van Rutte 3 hebben weten tegen te houden.

We vinden het ongelofelijk mooi dat we samen met jullie dit desastreuze plan hebben weten te stoppen, bedankt! People Power werkt!