Home - Ambassadeurs 2020

Onze ambassadeurs

Onze ambassadeurs zetten zich met veel enthousiasme in om ons werk voor vrouwenrechten onder de aandacht te brengen. Ze steunen ActionAid op verschillende manieren. Zo vragen ze aandacht voor ons werk en promoten ze onze campagnes.
Onze ambassadeurs zijn:
Geraldine Kemper
Abbey Hoes
Marloes Coenen
Awura Abena
Marije Boomsma
Milou Deelen
Cathelijne Blok
Women’s Rights Challenge
Push-ups
Pushup
Challenge
Vrouwenrechten
Geweld
35

Geraldine Kemper

Geraldine Kemper is presentatrice en ambassadeur van ActionAid. Ze zegt: “Nog altijd krijgen wereldwijd talloze vrouwen, namelijk 35 procent, te maken met geweld. Onacceptabel! Daarom ben ik ambassadeur van ActionAid en zet ik me in voor vrouwenrechten en vrouwelijk leiderschap. Want ActionAid verbetert de positie van vrouwen, bijvoorbeeld door trainingen over hoe ze zichzelf en anderen kunnen beschermen tegen geweld.

Ik vind dit heel belangrijk werk, en daarom maak ik me dit jaar weer sterk voor vrouwenrechten met ActionAid’s Women’s Rights Challenge. We trainen een maand lang en werken samen toe naar 35 push-ups. Dat is een hoop, maar de challenge is toegankelijk voor iedereen en kent verschillende niveaus van deelname. Zo zamelen we geld in om vrouwen over de hele wereld te helpen om een vuist te maken tegen geweld. Doe ook mee!”

 

 

© Principles of Light/ActionAid
De volgende ambassadeurs zetten zich in voor ActionAid’s Women’s Rights Challenge:

Tatjana Almuli

Tatjana Almuli is fotograaf, spreker en journalist. Ze groeide op in een cultuur waarin mannen dominant zijn. Als vrouw had ze altijd een ‘te grote mond’ en was ze altijd ‘te brutaal’. Dat werd afgestraft. Haar vader was agressief, naar haar maar ook naar haar moeder. Nu gebruikt ze haar persoonlijke ervaring om andere vrouwen te steunen en inspireren. “Vrouwen worden vaak achtergesteld. Ze hebben minder rechten en krijgen minder kansen. Dat is gewoon een mensenrechtenschending.

Ik wil andere vrouwen laten zien dat verandering mogelijk is, want ik vind het belangrijk dat ieder mens zich sterk en veilig voelt. Daarom steun ik ook de Women’s Rights Challenge: ik denk dat er meer bewustwording moet komen over geweld tegen vrouwen. Door deze challenge realiseren vrouwen zich dat ze niet alleen zijn, en dat er mensen zijn die voor hen opkomen.” Lees het hele interview met Tatjana hier! >>

 

 

 

Ziarah Janssen

Ziarah Janssen is actrice en werd geboren op Curaçao. In Amsterdam volgde ze een opleiding aan het Institute for Performing Arts, waarna ze in diverse theaterproducties en films speelde.

Ziarah was onder meer te zien in de theatershow ‘Powervrouwen’, bedoeld voor vrouwen en mannen die het anno nu niet meer nodig vinden om zichzelf een feminist te noemen. De show bewijst het tegendeel: feminisme is nog altijd hard nodig. Lees het hele interview met Ziarah en haar zus hier! >>

 

 

 

 

Loraine Pengel

Loraine Pengel (35) is personal trainer en crossfitcoach bij de VondelGym. Daarnaast bokst ze fanatiek en geeft ze dansles. Én ze is moeder. Haar passie voor sport ontstond na een moeilijke periode. Trainen is voor haar de ideale uitlaatklep.

Samen met Arie Boomsma startte ze ook de campagne ‘Stronger than your boyfriend’ om body shaming tegen te gaan. “Veel sterke vrouwen krijgen te horen dat ze te gespierd worden, of de vraag of ze zich nog wel vrouwelijk voelen. Ik ben van mening dat vrouwelijkheid en de liefde voor training prima samen gaan!”

Loraine is dit jaar de coach die ons door het trainingsschema loodst. Met haar tips kom je er zeker!

 

 

Marije Boomsma

Marije Boomsma is mediamanager van De Vondelgym en tevens manager van Arie Boomsma. Ook is ze aangesloten bij The Titty Mag, een kunstplatform over feminisme, inclusiviteit en empowerment. Als ambassadeur van ActionAid’s Women’s Rights Challenge zet Marije zich voor het tweede jaar op rij in voor vrouwenrechten wereldwijd.

“Het doet me zeer dat vrouwen nog altijd een achtergestelde positie hebben, en daar misbruik van wordt gemaakt. Daarom ben ik ambassadeur van ActionAid’s Women’s Rights Challenge en maak ik me ook dit jaar weer sterk voor vrouwenrechten!”

 

 

© Principles of Light/ActionAid

Marieke Eyskoot

Marieke Eyskoot is auteur, spreker, presentator en duurzaamheidsexpert. Al zo’n twintig jaar werkt ze in duurzame mode en lifestyle. Over vrouwenrechten zegt ze: “Genderongelijkheid is alomtegenwoordig in de commerciële wereld. De normen over ons uiterlijk gelden historisch gezien vooral voor vrouwen – al worden mannen ook steeds meer herkend als een business case. Waarom mogen vrouwen geen okselhaar hebben en mannen wel? Er bestaat ook zoiets als de pink tax. Van vrouwen wordt meer verwacht dat ze er op een bepaalde manier uitzien, dus moeten ze de producten die daarvoor nodig zijn wel kopen. Van shampoo tot scheermesjes zijn daardoor duurder voor vrouwen.”

Ook Marieke is voor het tweede jaar op rij verbonden aan ActionAid’s Women’s Rights Challenge!

 

 

Babeth Fonchie

Babeth Fonchie is dichter, kunstenaar en jurist. Tijdens haar studie merkte ze op dat in bijna alle internationale verdragen hoofdstukken opgenomen over de impact op vrouwen en het betrekken van vrouwen. Dat het nodig is om vrouwenrechten expliciet op te nemen in beleid, maakte veel in haar wakker.

“Het is 2020 en we zijn nog steeds niet waar we horen te zijn qua emancipatie. Daarom ben ik ambassadeur van de Women’s Rights Challenge. Ik draag het werk van ActionAid een warm hart toe, en ik vind dat de organisatie weloverwogen beslissingen maakt als het gaat om hun werk voor vrouwenrechten. Ik wil graag bijdragen aan het stoppen van geweld tegen vrouwen, want het lijden van één vrouw, zou voor ons allemaal kunnen gelden. Ik ben dan wel geen sporter maar al zijn het 35 krampachtige push-ups: I’m gonna do it!’ Lees het hele interview hier! >>

Jelle Havermans

Jelle Havermans is visueel artiest, feministisch schrijver en vooral activist voor emancipatie. Hij omschrijft zichzelf als een voormalig ontkennende man. Zo een die dingen zegt als: ‘het valt wel mee,’ en ‘zo is het niet, zeker niet in Nederland.’

Tijdens zijn studententijd sloot hij meer vriendschappen met vrouwen. “Als je je omringt met vrouwen, kan je er gewoon niet langer omheen. Verbaasd kwam ik erachter dat mijn vriendinnen ’s avonds met angst over straat gingen. Dat vrouwen minder verdienen dan mannen. Dat seksueel vrije vrouwen worden weggezet als slet terwijl mannen geprezen worden voor hetzelfde gedrag.”

“Ik steun ActionAid’s Women’s Rights Challenge omdat het een effectieve, laagdrempelige manier is om geweld tegen vrouwen onder de aandacht te brengen en er iets aan te doen. Hoewel ik niet veel sport, ga ik in november voor de 35 push-ups. En ik daag jou uit dat ook te doen!” Lees het hele interview met Jelle hier! >>

Natasja Gibbs

Natasja Gibbs (1979) werkte jarenlang als correspondent op de Caribische eilanden voor onder andere de Wereldomroep, The Economist en Radio 1. Ze is nu coördinator bij Caribisch Netwerk, een journalistennetwerk onder de vlag van de NTR, gespecialiseerd in de ontwikkelingen in het Caribisch deel van het koninkrijk. De eilanden, waar Natasja’s familie vandaan komt en waar zij zelf een tijdje heeft gewoond, hebben een speciale plek in haar hart als ‘yu di Korsou’.

 

 

Tessel ten Zweege

Tessel ten Zweege is freelance schrijver en journalist en medeoprichter van het feministische collectief PISSWIFE, afgeleid van het Nederlandse woord zeikwijf. Daarnaast studeert ze Literary & Cultural Analysis, werkt ze bij de Nederlandse tak van The Women’s March en denkt ze graag hardop na op papier.

 

 

 

 

 

Nancy Poleon

Als sterke vrouw met een mening werd Nancy Poleon bij een platenlabel snel weggezet als bitch. Dat was het moment waarop Nancy zich realiseerde in hoeverre feminisme nodig was. Waar ze voorheen muzikanten als Britney Spears, Alicia Keys, Pink en Prince het podium op hielp, doet ze dat nu met vrouwen.

“Vrouwen zijn de helft van de bevolking. Hoe kan het dat we tot de dag van vandaag nog steeds onderdrukt zijn en als minderheid gezien worden? Gelijkheid gaat voor mij niet alleen om vrouwenrechten, het gaat om mensenlevens.”

“Ik steun de Women’s Rights Challenge omdat ik me wil inzetten voor mijn zusters in Afrika, Azië en de rest van de wereld.” Ze is zich nog wel mentaal aan het voorbereiden op de 35 push-ups. ‘’Ik hoop dat iemand me gaat trainen.” Niet gevreesd Nancy, coach Lorraine stoomt je door middel van de work out kalender helemaal klaar! Lees het hele interview met Nancy hier! >> 

 

 

Anthony Tevreden

Anthony Tevreden is kapper en eigenaar van de salon Blue Steel in Amsterdam.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fatma Genç

Je kent Fatma Genç misschien van haar rol in de jeugdserie SpangaS. Tegenwoordig is ze actief als cultuurspecialist, Mindvalley community manager en merkstrateeg.

Fatma was heel lang skeptisch over het feminisme, tot ze een burnout kreeg en zich realiseerde dat ze zichzelf jarenlang had weggecijferd en minderwaardig had gevoeld omdat ze een vrouw was. “Tegenwoordig adem ik feminisme in alles wat ik doe. Feminisme betekent voor mij je meest authentieke zelf kunnen zijn zonder dat iemand daar iets over te zeggen heeft.”

“Ik steun de Women’s Rights Challenge omdat ik geloof in de vrouwelijke kracht. Die voert de boventoon: we doen het samen, het is voor een groter doel. Ik ben net moeder geworden dus ben momenteel helemaal niet met sporten bezig. De challenge is een goede motivatie om weer te beginnen!” Lees het hele interview met Fatma hier! >>

Dorien van Linge

Dorien van Linge is journalist, schrijver en DJ. Onlangs publiceerde ze een persoonlijk handboek voor iedereen die geïnteresseerd is in feminisme: Feminist Fataal.

Ze zegt: “Feminisme betekent voor mij streven naar radicale gelijkheid. Dat iedereen wordt gezien als volwaardig mens. Het mooie aan het feminisme van nu vind ik dat het niet over één type vrouw gaat.”

Alhoewel Dorien normaal sceptisch is over het steunen van goede doelen, is ze een van de trotse ambassadeurs van de Women’s Right Challenge. “Ik steun ActionAid omdat de organisatie transparant is in hoe ze hun donaties besteden. Daarnaast vind ik het ook een fijn idee dat het hoofdkantoor in Zuid-Afrika zit. En natuurlijk wil ik me sterk maken voor vrouwenrechten!”. Lees het hele interview met Dorien hier! >>

Cathelijne Blok

Cathelijne Blok is oprichter van het kunstcollectief The Titty Mag, mede-maker van de feministische documentaire ‘Het F-woord’ en voor het tweede jaar op rij ambassadeur van ActionAid.

“Ik strijd voor gelijkwaardigheid en inclusiviteit op alle vlakken. Van de enorme loonkloof in Nederland tot de rol van mannen in het patriarchaat. Dat doe ik vooral door de dialoog over feminisme te faciliteren door middel van creativiteit.”

Ze ziet enigszins op tegen de push-ups. “Zelfs als ik 35 push-ups niet red, zal ik mijn best doen om geld op te halen en anderen te motiveren om mee te doen. Het belangrijkste aan de Women’s Rights Challenge vind ik namelijk de verbinding. De challenge is een krachtige manier om op te komen voor vrouwenrechten wereldwijd. Want alleen samen kunnen we zorgen voor verandering!” Lees het hele interview met Cathelijne hier! >>

 

@ Principles of Light/ActionAid

Pagina aangepast op 17 december 2020