“Door het zwakke voorstel ontspringt 85% tot 90% van de multinationals de rapportageverplichting. Het voorstel beperkt de gedetailleerde rapportage over multinationals tot slechts EU-landen en een (nog overeen te komen) lijst van belastingparadijzen. Een proces om tot een dergelijke lijst vast te stellen zal waarschijnlijk heel selectief en hoog gepolitiseerd zijn.
Het resultaat is dat burgers, journalisten en campagnegroepen niet bij gedetailleerde informatie kunnen die ze nodig hebben om de wereldwijde belastingzaken van multinationals te onderzoeken. Daarnaast is er geen garantie dat overheden van ontwikkelingslanden de informatie die zij nodig hebben om belastingontwijking door multinationals krachtig aan te pakken wel krijgen. Het huidige voorstel gaat hierdoor compleet aan het doel van publieke country-bij-country reporting voorbij.
Het Europese Parlement en de EU Lidstaten moeten het voorstel versterken door ervoor te zorgen dat het alle grote multinationals omvat, niet alleen de allergrootste, en door deze bedrijven te verplichten belastinginformatie te publiceren voor alle landen waar zij aanwezig zijn. De Panama Papers laten zien dat de huidige halfhartige aanpak van belastingontwijking simpelweg onvoldoende is.”
Voor een toelichting kunt u contact opnemen met: Gijs Verbraak, beleidsadviseur Tax Justice ActionAid, 020-5206210, gijs.verbraak@actionaid.org of met Elliaa Jutte, persvoorlichter ActionAid, 06-26365284, elliaa.jutte@actionaid.org.