Home - Actueel - Mensenrechten - Kabinet zet bijl in internationale samenwerking

Kabinet zet bijl in internationale samenwerking

De minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp kondigde op 11 november aangrijpende bezuinigingen aan met drastische gevolgen voor maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor internationale samenwerking. Dit terwijl de druk op de internationale rechtsorde, democratie, mensenrechten en specifiek ook vrouwenrechten in de wereld toeneemt.

 

De bezuiniging

Minister Klever van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp wil het bedrag voor internationale ontwikkeling terugbrengen naar 395 miljoen, een derde van het huidige budget van 1,4 miljoen. Ook wil de minister het drempelcriterium voor eigen middelen van 25% naar 50% verhogen om in aanmerking te komen voor overheidssubsidies. Bovendien worden activiteiten die ‘pleiten en beïnvloeden’ in haar voorstel als onwenselijk geacht. In andere woorden zijn maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor beter beleid niet meer welkom.

Directeur a.i. Laura Klokke reageert: “Juist door het aanmoedigen en faciliteren van samenspraak en tegenspraak, door maatschappelijke organisaties te steunen die werken in het mondiale Zuiden, heeft Nederland zich gepositioneerd als koploper op vrouwenrechten en aanjager van duurzame handel. Deze gigantische bezuiniging vaagt alles weg waar Nederland zo hard aan heeft gewerkt. Dit mag niet gebeuren!”

 

Noodzaak van maatschappelijke samenwerking

Het werk van maatschappelijke organisaties zoals ActionAid is onmisbaar voor duurzame en sociale verandering wereldwijd. Deze organisaties zijn diep verankerd in de samenleving en vervullen meerdere cruciale rollen: als waakhond van de rechtsstaat, als pleitbezorger van transparantie, en als tegenkracht tegen autoritaire tendensen.  Door deel te nemen aan internationale samenwerkingsverbanden beschikken maatschappelijk organisaties over een uitgebreid en fijn vertakt netwerk dat ideaal is voor het aanpakken van mondiale uitdagingen. Samen met dat netwerk zetten zij zich in om wereldwijde steun voor democratische processen, stabiliteit, vrede en mensenrechten te behouden of bevorderen. Een cruciale schakel en bron van tegengeluid in elke gezonde democratie.

Sophie Kwizera, Hoofd Beleid & Programma’s, zegt: “Mensen in bijvoorbeeld Ethiopië, Oeganda en Guatemala, die door bedrijven of hun eigen overheden in de steek werden gelaten, konden voor vele jaren op Nederland rekenen voor ondersteuning in het opkomen en waarborgen van hun rechten. Juist nu, met meer conservatieve en autocratische bewegingen wereldwijd, moet Nederland ze niet de rug keren maar blijven ondersteunen door deze bezuinigingsplannen tegen te houden.”

 

Tegengeluid blijft, wat het kabinet ook wil

Vandaag werd namens 100 organisaties de boodschap ‘Zorg dat Nederland niet van de kaart verdwijnt’ overhandigd aan Tweede Kamerleden. De afgelopen tijd zijn honderden verhalen van boeren, activisten en ondernemers van over de hele wereld verzameld. Daarin gaan zij in op hoe zij, met Nederland, werken aan oplossingen voor de grote uitdagingen van deze tijd: gendergelijkheid, klimaatverandering en een meer rechtvaardige wereld voor iedereen. Door radicaal te korten op internationale samenwerking, dreigt Nederland van de kaart te verdwijnen.

Bij de overhandiging waren verschillende politieke partijen, waaronder GroenLinks-PvdA, ChristenUnie en coalitiepartner NSC, die onze boodschap onderstrepen. Ook spraken er internationale partners uit Jemen, Nepal en Oeganda gepassioneerd over de vele manieren waarop internationale samenwerking de wereld beter maakt.

 
Credit: Bart Maat

Wij zullen ons samen met andere maatschappelijke organisaties blijven inzetten voor een betere wereld. Zonder subsidies wordt dit een moeilijker gevecht, maar des te belangrijker. Kunnen we op jouw steun rekenen om ons tegengeluid kracht bij te zetten en vrouwen in het mondiale Zuiden te blijven ondersteunen?

Ja, ik steun gelijke rechten wereldwijd!

Word hier donateur